Turizmde Gıda Güvenliği Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Turizmde Gıda Güvenliği Toplantısı

Turizmde Gıda Güvenliği Toplantısı

Antalya'da turizm sezonunun açılışı öncesi "Turizmde Gıda Güvenliği" konulu Gıda Güvenliği Eylem Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

29.04.2014 19:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da, turizm sezonunun açılmasından önce "Turizmde Gıda Güvenliği" konulu Gıda Güvenliği Eylem Kurulu toplantısı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, memnuniyetin artırılması için alınması gereken önlemler konuşuldu. Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Turizmde gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği faaliyetleri hakkında yaptığı konuşmada, 2013 yılında 3, 2014'te de bir Gıda Güvenliği Eylem Kurulu toplantısı yaptıklarını söyledi.

Dallı, artırılan denetimlerle birlikte olumsuz vakaların azaldığına dikkat çekti. Geçmiş yıllardan örnekler veren Dallı, "2013 yılında 16 bin 587 işletmeye kontrol ve denetim yaptık. Bu rakam 2014'ün ilk 4 ayında 5 bin 673 olarak gerçekleşti. Alo 174 gıda ihbar ve şikayet hattında ise son 10 yılda 13 bin 39 şikayet aldık" dedi.

Denetimler sayesinde sebze ve meyvedeki pestisit kalıntı oranların azaldığını ifade eden Dallı, "Pestisit kalıntı oranı 2002 yılında yüzde 22 olarak gerçekleşmişti. 2013 yılında ise binde 31 olarak gerçekleşti. Oranların bu kadar düşük gerçekleşmesi sevindirici bir durumdur" diye konuştu.

Günümüzde güvenilir ve yeterli düzeyde gıdaya erişebilmenin insanların en doğal hakkı olduğunu da belirten Dallı, "Gıda güvenliğinin önemi ancak insan sağlığının önemi ile ölçülebilir. Gıda kaynaklı hastalıkların yol açtığı insan kayıplarının yanında iş gücü ve tedavi masraflarının ulusal ekonomiye getirdiği yük de oldukça fazladır. Sağlıklı nesillerin yetişmesi ancak güvenilir gıda tüketimiyle sağlanabilir" ifadesini kullandı.

Birçok beş yıldızlı otelde gıda mühendisi istihdamı yapıldığını ancak mevzuatta istihdam zorunluluğunun olmadığını kaydeden Dallı, "Beş yıldızlı otellerde istihdamı zorunlu hale getirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına öneri sunacağız. Ama her şeyden önemlisi işletmecinin bu zorunluluğu kendisinin hissederek istihdamı sağlaması gerekir" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Recep Yüksel de turizmde gıda güvenliği hakkında bilgiler verdi. Yüksel, oluşan problemlerin çözümü için odalar ve borsaların meslek grubundaki kişilere gerekli uyarıları yapması gerektiğini vurguladı.

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker ise, Antalya turizmi ile ilgili istatistiki verileri aktardı. Antalya'nın 640 kilometre sahil şeridine sahip olduğunu ve yılın 300 gününde güneşli geçtiğini belirten Köker, "Antalya, Türkiye'nin turizm lokomotifi ve her yıl Avrupa'da Londra ve Paristen sonra en çok ziyaretçi alan üçüncü şehir. 2013'te 12 milyon yabancı ve 6 milyon yerli turist Antalya'yı ziyaret etti" diye konuştu.

Teklif ve önerilerin görüşülmesinin ardından Antalya Valiliği tarafından 5 otele Beyaz Bayrak Ödülü verildi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Turizmde Gıda Güvenliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement