"Türk İşaret Dili Eğitimi Projesi" - Son Dakika
Eğitim

"Türk İşaret Dili Eğitimi Projesi"

Uluslararası Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi'nce hazırlanan, İşkur İl Müdürlüğü'nün desteklediği "Türk İşaret Dili Eğitimi Projesi"yle 30 engelli, işaret dili tercümanı olarak kurumlarda istihdam edilecek.

17.08.2011 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi'nce hazırlanan, İşkur İl Müdürlüğü'nün desteklediği "Türk İşaret Dili Eğitimi Projesi"yle 30 engelli, işaret dili tercümanı olarak kurumlarda istihdam edilecek.

İşitme engelli bireylerin toplumdaki en büyük sıkıntıları olan iletişim, Diyarbakır'da açılacak "Türk İşaret Dili Eğitimi Projesi" ile bir nebze de olsun çözüme kavuşuyor.

Özellikle hastane, adliye, noter, okul, tapu daireleri ve belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında dakikalarca ellerinde evraklarıyla katları dolaşan, ancak işaret dili tercümanı olmadığı için sıkıntı çeken işitme engellileri rahatlatacak proje, Diyarbakır'da uyulamaya konuluyor.

Uluslararası Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi'nce yürütülecek, İşkur Diyarbakır İl Müdürlüğü, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu ile İşitme Engelliler Spor Federasyonu'nun desteklediği projede, 30 engellinin işaret dili tercümanı olarak kurumlarda istihdam edilmesi hedefleniyor.

Uluslararası Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Erdal Satılış AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaklaşık 8 bin işitme engelli bireyin bulunduğunu, işitme engellilerin sosyal hayatta birçok sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2 yıl içerisinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında işaret dili tercümanı olması zorunluluğu bulunduğunu belirten Satılış, Türk işaret dili tercümanlığı projesiyle eksikliği gidermeyi, işitme engelli bireylerin konuşan bireyler ile iletişimini güçlendirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Satılış, Diyarbakır'da ilk kez uygulanacak projeden 18-40 yaş aralığında ellerini kullanabilen 30 engellinin toplam 4 ay 15'er kişilik gruplar şeklinde eğitim alacağını, eğitimin sonunda başarılı olanların sertifikalarını alarak kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edileceklerini bildirdi.

Devlet dairelerine giden işitme engelli bireyin derdini işaret dili tercümanı olmadığı için anlatamadığını, bu sıkıntı üzerine projenin hazırlandığını belirten Satılış, şöyle konuştu:

"Eğitimlerinden sonra bütün kurumlara engelli arkadaşlarımızı yerleştireceğiz. O kuruma giden işitme engelli arkadaşlarımız derdini anlatabilecek, sorunlarına çözüm bulabilecek. İşitme engelli arkadaşlarımız hastane veya diğer kurumlarda kendini ifade edemediği için sıkıntı çekiyor.

Projeyle bunu aşacağız. Projemiz bayramdan sonra başlayacak. Toplam 4 ay 15'er kişilik gruplar halinde dernek binamızda eğitime tabi tutulacaklar. Ayrıca eğitim boyunca aylık 350 lira cep harçlığı alacaklar. Kursu tamamlayacak arkadaşlarımızın istihdamı için İşkur Müdürlüğü ile görüştük. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, valilik, emniyet müdürlüğü gibi kurumlarla da görüştük. Arkadaşlarımızın istihdamı konusunda olumlu cevaplar aldık. "

-ENGELLİ HAYATA KARIŞSIN-

Satılış, TÜİK'in 2008'de yaptığı araştırmada Diyarbakır'da 28 bin engelli bulunduğunu, yaklaşık 8 binin de işitme engelli olduğunun belirlendiği söyledi. Satılış, bunun oldukça önemli bir oran olduğunu söyledi.

Toplumda engelli bireyin mutlaka bakıma muhtaç ve yakınlarının sırtında 'kamburmuş' hissi yaratıldığını anlatan Satılış, şunları kaydetti:

"Ancak engelli arkadaşlarımıza eğer imkan verilirse bir çok başarılı çalışmalara imza atacaklarını göstermişler. Örneğin derneğimizde engelli avukat, öğretmen, eğitimci ve siyasi alanda hizmet veren arkadaşlarımız var. Engelli oldukları halde hayata tutunmuş ve başarıya ulaşmışlardır. Birileri tarafından imkan verilmiş, bu imkanlar iyi değerlendirip bir çok başarılı işe imza atmışlar.

Bizim toplumdan tek istediğimiz engellileri hor görmemeleri, engellilere imkan vermeleri. Engelliler acınacak durumda değiller. Engelli olmak suç değildir. İnsan, insan olduğu için değer verilmeli. Devlet dairelerinde yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu var.

İşverenlerin bir kısmı, arkadaşlarımızı evinden çıkarmıyor, 'al maaşını gelme, çalışma' diyorlar. Yeter ki yasa yerini bulsun. Böyle olmaması gerekiyor. Bırakın engelli arkadaşımız çalışsın, hayata karışsın, evden çıksın. "

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim 'Türk İşaret Dili Eğitimi Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement