Turkcell Teknoloji Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Turkcell Teknoloji Zirvesi Sona Erdi

Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Kulabaş: "Doğdukları günden bu yana hayatlarında internet olan, bilim ve teknolojiyle barışık bu kuşak 2023 yılına gelindiğinde 84 milyonluk nüfusun yüzde 21'ini oluşturarak çoğunluk haline gelecek" Ünlü fizikçi Kaku: "Ulaşım, tıp, eğitim dijitalleşecek.

13.11.2014 17:17

Turkcell'in kurumsal müşterilerini ve iş ortaklarını bilim ve teknoloji dünyasının fikir önderleriyle buluşturmak amacıyla düzenlediği Turkcell Teknoloji Zirvesi sona erdi.

Turkcell tarafından yapılan açıklamaya göre, katılımcı ve konuşmacı sayısı her yıl daha da artan etkinlik bu yıl 2 güne yayıldı. Yaklaşık 12 bin katılımcının ağırlandığı zirvede yapılan 112 oturumda 200'ü aşkın fikir önderi, teknolojik dönüşümün iş dünyasına etkilerini tartıştı.

Ana teması "İleri Turkcell teknolojisiyle şirketinizi geleceğe taşımak" olan zirvenin ikinci gününün açılışında, Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş "Mobil Nesil" konulu bir konuşma yaptı.

Yaşları 25'e kadar olan kuşağın internet ve teknolojiyle olan ilişkisinden dolayı "mobil nesil" olarak adlandırıldığını aktaran Kulabaş, doğdukları günden bu yana hayatlarında internet olan, bilim ve teknolojiyle barışık bu kuşağın 2023 yılına gelindiğinde 84 milyonluk nüfusun yüzde 21'ini oluşturarak çoğunluk haline geleceğine işaret etti.

Kulabaş, 2023 yılında iş hayatında ve tüketicilerde ana grupların olacağını aktararak, "Tüketici profilinin hızlı bir evrim geçirdiği bu dönemde, ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere yaymak isteyen şirketlerin bu dünyaya uyum sağlamak için stratejilerini gözden geçirmesi kaçınılmaz. Yani şimdiden söyleyebiliriz, mobil nesil iş dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek" şeklinde konuştu.

-"10 yıla kadar bilgisayar çiplerinin fiyatı 1 kuruşa düşecek"

Dünyanın en zeki insanlarından biri kabul edilen ünlü fizikçi Dr. Michio Kaku ise zirvede "Gelecek 20 yıl" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

"Bir fizikçiden neden gelecek hakkına konuşması istenir? Çünkü biz transistörü, lazeri, televizyonu, radyoyu, radarı icat ettik, X-ray, MR cihazını, uzay programını ve GPS sistemini biz yaptık" diyen Kaku, zenginliğin bilim ve teknolojiden geldiğini belirtti.

Kaku, her 80 yılda bir yeni bir inovasyon dalgasının oluştuğunu belirterek, "İlk dalga buhar makinasının icadıydı, ikinci dalga, elektrik ve otomobil ile geldi, üçüncüsü ileri teknolojiydi; bilgisayarlar, uydular, lazerler, telekomünikasyon ve internet sürdürülebilir olmayan bir zenginlik yarattı" dedi.

Biyoteknoloji, yapay zeka ve nano teknolojinin gelişmesiyle tüm endüstrilerin dijitalleşeceğinin söylenebileceğine işaret eden Kaku, "10 yıla kadar bilgisayar çiplerinin fiyatı 1 kuruşa düşecek, böylece bilgisayarlar ve internet her yerde ve hiçbir yerde olacak" ifadelerini kullandı.

Önce müzik endüstrisinin dijitalleştiğini, bugün medyanın dijitalleştiğini ve gazeteler ile dergilerin buna ayak uyduramayınca batıp gittiğine dikkati çeken Kaku, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ulaşım, tıp, eğitim dijitalleşecek. Gelecekte oturma odanızın dört duvarı dijital ekranlarla kaplı olacak. Camı olmayan 3D televizyonlar izleyeceğiz. Ofislerde PC olmayacak, kullan-at bilgisayarlar buluta bağlı olduğundan bilgi zahmetsizce ve kendiliğinden evden ofise ofisten arabaya transfer olacak. Bir yeriniz ağrıdığında duvar kağıdınızın önüne geçip robot doktora muayene olabileceksiniz. Alışveriş de dijitalleşecek ve internetten alışveriş yaparken 3 boyutlu olarak vücut ölçülerinizi bulutta sakladığınızdan aldığınız her şey üzerinize olacak. 3D yazıcılar ile üretim dijitalleşecek. Seri üretim değil seri kişiselleştirme mümkün olacak. Tüm bunların sonucunda, mükemmel kapitalizme doğru gidiyoruz. Kapitalizm, malın fiyatını arz-talep dengesine bağlı olarak belirler. Bu durumda kandırılıp kandırılmadığınızı, kar marjını, o ürünün gerçekten o kadar edip etmediğini bilemezsiniz. Oysa teknolojinin yardımıyla cep telefonumuzda bütün bu bilgileri, insanların o ürün hakkında ne dediğini, en uygun fiyatı bulup bulmadığınızı öğrenebilirsiniz. Yani geleceğin kazananı tüketici olacak. Ticari kapitalizmden entelektüel kapitalizme doğru gidiyoruz. Kazanan uluslar, entelektüel kapitalizmi doğru kavrayanlar olacak. Bu durumda kazanan inovasyoncular, hayal kuranlar, bilimi ve teknolojiyi doğru kullananlar olacak."

Elektrikten tasarruf sağlayan akıllı priz

Etkinlikte, Turkcell'in Geleceği Yazanlar programının üyesi olan, Robert Koleji son sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Kaan Göksal da katılımcılara hem "Maker Hareketi" hakkında bilgi verdi hem de kendi üretimlerinden örnekler sundu.

Göksal, "Maker kültürü yaratıcılığı, inovasyonu, üretmeyi teşvik eden bir kültür. Artık yaratıcılık ve teknoloji birleşti. Eskiden yoğurt kabından saksı yaparken şimdi bunları 3 boyutlu yazıcılarda basmaya başladık. Yaptığım ürünlerden biri de bir 3 boyutlu yazıcı. Bu yazıcıyı bir başka 3 boyutlu yazıcıda bastırdığım parçalarla yaptım" dedi.

Geliştirdiği elektrikten tasarruf etmeyi sağlayan akıllı prizi de tanıtan Göksal, makineler arası iletişim (M2M) teknolojisiyle çalışan prizin, elektrik tüketimi fiyatlarının kullanım saatine göre değişiklik göstermesi nedeniyle kullanıcıya avantaj sağladığını, makine çalıştırıldığında saatin elektrik fiyatlandırması açısından en uygun saat olup olmadığını tespit ederek cep telefonuna bilgi notu gönderdiğini anlattı.

Zirve kapsamında, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Mini Maker Faire'de yaklaşık 100 proje de sergilendi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Turkcell Teknoloji Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement