Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Forumu - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Forumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, Bosna Hersek ile 2003'te imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasında sağlam bir zemin oluşturduğunu, bu tarihten itibaren ticaret hacminin 10 kat arttığını bildirdi.

26.10.2017 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, Bosna Hersek ile 2003'te imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasında sağlam bir zemin oluşturduğunu, bu tarihten itibaren ticaret hacminin 10 kat arttığını bildirdi.

Yavuz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic'in katılımıyla Saraybosna'da düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, tarım iş forumlarının özel sektörü daha da kaynaştırdığını ifade etti.

Bosna Hersek'in Türkiye için ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Yavuz, Bosna Hersek ile 2003 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasında sağlam bir zemin oluşturduğunu, bu tarihten itibaren ticaret hacminin 10 kat arttığını bildirdi.

Bosna Hersek'te tarım başta olmak üzere birçok sektörde 100 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini kaydeden Yavuz, diğer sektörlerde atılan adımların, tarım ve hayvancılık alanlarında da olmasını beklediklerini söyledi.

Bosna Hersek'in yüksek potansiyele sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Yavuz, özellikle et, süt, tahıl ve meyve üretiminin gelişme potansiyeli gösteren sektörler olduğunu bildirdi.

"Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatının üçte ikisi tarım ürünleri"

Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Nemanja Vasic de AB'ye üyelik yolunda olan Bosna Hersek'in ekonomik anlamda olumlu gelişmeler kaydettiğini, özellikle tarım ve hayvancılık konusunda son yıllarda önemli büyümeler gerçekleştirildiğini söyledi.

Vasic, Türkiye'nin, dış ticarette iş birliği yaptıkları önemli ülkeler arasında bulunduğunu, Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatının üçte ikisini tarım ürünlerinin oluşturduğunu kaydetti.

" (Ziraat Bankası olarak) Ülkenin her tarafında olmayı hedefliyoruz"

Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş ise forum kapsamında düzenlenen "Türkiye ile Bosna Hersek Arasındaki Gıda ve Tarım Ortaklığının Geleceği" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'te 20 yıldır faaliyet gösterdiklerini hatırlatarak, açacakları yeni şubelerle ülkenin her tarafında olmayı hedeflediklerini bildirdi.

Akbaş, farklı şehirlerde tarım ve hayvancılık yatırımlarını desteklediklerini, Bosna Hersek'in tarım ve hayvancılık konusunda sınırsız potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu alanda ülkedeki yatırımların yetersiz olduğunu, et üretimi, seracılık ve tarım alanlarında projeleri finanse etmeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, nüfusunun yüzde 60'ının kırsalda yaşadığı Bosna Hersek'te, tarım alanında çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Özcan, hayvancılık alanında iki ülkenin avantajları ve dezavantajları bulunduğunu, her iki ülkenin gücünü birleştirerek dezavantajları avantaja çevirmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement