Türmob 21. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Türmob 21. Olağan Genel Kurulu

Türmob 21. Olağan Genel Kurulu

Genel Başkan Sanlı: "Ekonomik denetim düzeninin kurulması ve etkin olması, denetimi gerçekleştirecek mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin varlığına bağlıdır" "Bugün haklarımızı kullandırmamak için engel olanlar, Türkiye'nin geleceğinde var olmaları ve büyük Türkiye'de rol üstlenebilmeleri için mesleğimizi ve meslektaşlarımızı el üstünde tutmak zorunda kalacaklar" TÜRMOB Onursal Başkanı Özyürek: "Uzun uğraşlarla, yarışlarla, sınavlarla alınan ruhsatlarımızı yok saymak, kimsenin hakkı değildir"

05.10.2013 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, ekonomik denetim düzeninin kurulması ve etkin olmasının, denetimi gerçekleştirecek mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin varlığına bağlı olduğunu bildirdi.

TÜRMOB'un 21. Olağan Genel Kurulu, Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Genel kurula CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, milletvekilleri, delegeler, meslek mensupları ve diğer ilgililer katıldı.

Sanlı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin günümüzde dünyada heyecan verici az sayıda ülkeden biri olduğunu söyledi.

Dünyanın çok kırılgan bir dönemden geçtiğini ve özellikle Orta Doğu'da büyük sorunların yaşandığını dile getiren Sanlı, "Görünen o ki Orta Doğu'da daha çok can, daha çok kan akacak. Türkiye'nin bu bataklığa girmemesi, bu kan gölüne düşmemesi en önemli beklentimizdir" dedi.

Türkiye'de ve dünyada son dönemin en çok konuşulan konuların başında demokrasinin geldiğine işaret eden Sanlı, Gezi Parkı odaklı olaylara değinerek, "Tüm siyasetçilerimizin ve bizlerin bundan ders almaları gerekir. Biz o gençleri siyasetten uzak zannediyorduk, hatta kızıyorduk. Oysa onlar bize siyasetin gerçek doğasını, amacını, varoluşunu hatırlattılar" diye konuştu.

"Hem devlete hem de tüm sektörlere çok önemli katkılar sağlıyoruz"

Nail Sanlı, TÜRMOB'un kamu kurumu niteliğinde olan bir meslek kuruluşu olduğunu belirterek, kamusal görevlerinin, devlet ve tüm sektörler arasında iyi işleyen bir köprü oluşturmak ve sağlıklı bir ekonominin sürdürülmesini desteklemek olduğunu ifade etti.

Bu görevi yerine getirirken hem devlete hem de tüm sektörlere çok önemli katkılar sağladıklarını vurgulayan Sanlı, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin tüm taraflarını, dolayısıyla devleti ve milleti ilgilendiren her konuda TÜRMOB'un varlığı çok değerlidir. TÜRMOB'un hem demokratik hem de kamusal işlevini, sorumluluk bilinci ve toplumsal duyarlılık içinde başarıyla yürüttüğümüz açıktır. İlgili tüm devlet kuruluşlarının da siyasi iktidarların da bu işlev ve görev anlayışımızı anlamaları gerekiyor.

Bugünlerde açıklanan demokratikleşme paketinden bizim de beklentilerimiz var. Paketten, meslek mensuplarının ve STK'ların yapılarını güçlendirecek ve kamunun vesayet yetkisini hafifleten açılımlar bekliyoruz."

"Türkiye, önümüzdeki yıllarda dünyanın önemli ekonomik güçlerinden biri olacak"

Türkiye'nin, önümüzdeki yıllar içinde dünyanın önemli ekonomik güçlerinden biri haline geleceğinin varsayıldığını dile getiren Sanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Güçlü ekonominin alt yapısının ise güçlü muhasebe sisteminin varlığı ve ekonomik denetim düzeninin kurulmasıyla oluşacağını düşünmeliyiz ve bu gerçeği öğrenmeliyiz. Ekonomik denetim düzeninin kurulması ve etkin olması, denetimi gerçekleştirecek mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin varlığına bağlıdır. Bugün haklarımızı kullandırmamak için engel olanlar, Türkiye'nin geleceğinde var olmaları ve büyük Türkiye'de rol üstlenebilmeleri için mesleğimizi ve meslektaşlarımızı el üstünde tutmak zorunda kalacaklar."

"Maliye Bakanının da burada olmasını isterdik"

TÜRMOB Onursal Başkanı Mustafa Özyürek de genel kurula katılan herkese teşekkür etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de genel kurula katılmasını istediklerini dile getiren Özyürek, "Kendisini aramızda göremiyoruz. Bakan Yardımcısı değerli meslektaşımız buradalar. Sağolsun, varolsunlar ama daha küçük, daha mütevazi toplantıları kaçırmayan bakanlarımız, TÜRMOB gibi 90 bin kişiyi bünyesinde barınıdıran bir camianın bu en üst düzey, 3 yılda bir yapılan genel kuruluna katılma tenezzülünde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de toplum huzursuzsa, kimsenin iyi bir şekilde yaşayamayacağını belirten Özyürek, genel kurula katılanlara siyasete girmelerini, bu sayede meslek mensuplarının, seslerini daha iyi duyurabileceklerini söyledi.

"Ruhsatlarımızı yok saymak, kimsenin hakkı değildir"

Kamu Gözetimi Kurumunun faaliyetlerine de değinen Özyürek, "Bu mesleğe girmek için üniversiteyi bitiren gençler, staj sınavına giriyor, hiç kolay değil. Birçok gencimiz bunu kazanamıyor. Bu sınavı kazandıktan sonra 3 yıl staj yapıyorlar, sonra yeterlilik sınavını veriyorlar. Başarılı olurlarsa ruhsat alıyorlar. 15 yıl çalıştıktan sonra da tekrar sınava girerek, yeminli mali müşavirlik ruhsatı alıyorlar. Böylesine uzun uğraşlarla, yarışlarla, sınavlarla alınan ruhsatlarımızı yok saymak, kimsenin hakkı değildir. Toplumda kazanılmış haklara mutlaka saygı gösterilmesi lazım" şeklinde konuştu.

"TÜRMOB, üye sayısı 90 bini aşan büyük bir ailedir"

Genel Kurulun Divan Başkanlığına seçilen İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan da TÜRMOB'un, üye sayısı 90 bini aşan büyük bir aile olduğunu söyledi.

Birçok sorunlarının bugüne kadar çözüldüğünü ancak çözülmeyi bekleyen daha birçok önemli sorunları olduğunu dile getiren Arıkan, "Demokratik bir meslek yasası ve tahsilat sorunları bunlardan bazılarıdır. Ancak ne yazık ki bugün çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bir gecede kurulan Kamu Gözetimi Kurumu gibi. Kimsenin görüşü alınmadan oluşturulan bu kurumla, mesleğimizin çatı örgütünün geleceğiyle ilgili çeşitli oyunlar oynanmaktadır" diye konuştu.

Gazetecilerin protestosu

Bu arada, genel kurulun başlamasından önce kendilerine yer ayrılmayan basın mensupları ile delegeler arasında kısa süre gerginlik yaşandı. Bunun üzerine basın mensupları, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu gelene kadar, genel kurulun yapılacağı salona girmedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türmob 21. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement