TVHB Başkanı Eroğlu: Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli - Son Dakika
Ekonomi

TVHB Başkanı Eroğlu: Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli

TVHB Başkanı Eroğlu: Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli

TÜRK Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, Kurban Bayramı nedeniyle büyükşehirlere Türkiye'nin pek çok noktasından büyük ve küçükbaş hayvan sevkiyatının yapıldığına işaret ederek, "Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli.

20.07.2019 17:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRK Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, Kurban Bayramı nedeniyle büyükşehirlere Türkiye'nin pek çok noktasından büyük ve küçükbaş hayvan sevkiyatının yapıldığına işaret ederek, "Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli. Bu denetimlerde tespit edilen hastalıklı veya pasaportu bulunmayan hayvanlar asla pazarlara sokulmamalıdır" dedi

Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesinden ülkenin batı illerine yüzbinlerce büyük ve küçükbaş kurbanlık hayvanın nakledilmeye başladığına dikkat çeken Ali Eroğlu, kurbanlık hayvanların hem dini kurallar gereği hem de insan sağlığı açısından sıhhatli olmalarının ilk kural olduğunu belirtti. Kurban Bayramı öncesinde veteriner hekim gözetiminde sıkı bir denetim süreci gerektiğine işaret eden Ali Eroğlu, "Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli. Nakil aşamasında başlaması gereken denetimlerde, satışa sunulacak hayvanların veteriner hekim raporları, pasaportları ve küpeleri tavizsiz bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Bu denetimlerde tespit edilen hastalıklı veya pasaportu bulunmayan hayvanlar asla pazarlara sokulmamalıdır" diye konuştu.

"VETERİNER HEKİMLERİN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI"

Hayvan hareketliliğinin önümüzdeki günlerde iyice hızlanacağını vurgulayan Ali Eroğlu, geçmiş yıllarda kurban pazarlarında yapılan denetimler sırasında, bazı hayvan sahiplerinin kontrol yapan veteriner hekimleri tehdit ettiğini, hatta fiziki saldırılarda bulunduğunu hatırlattı. Benzer olayların tekrar yaşanmaması için denetimlerin zabıta ve polis kontrolünde gerçekleştirilmesini isteyen Ali Eroğlu, "Kamu adına görev yapan veteriner hekimlerin görev yaparken engellerle karşılaşmaması için ilgili kurumların ve güvenlik güçlerimizin gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Denetim sistemini zafiyete uğratmak için şiddet uygulayan veya tehditkar tavırlar takınanlara asla göz yumulmamalıdır.  Aksi halde hayvanların taşıdığı hastalıklar insan ve çevre sağlığını tehdit eder, hatta ölümcül sonuçlara bile yol açabilir" uyarısında bulundu.

ZOONOZ HASTALIK UYARISI

Dünya genelince zoonoz olarak adlandırılan ve hayvanlardan insanlara geçen 200'ün üzerinde hastalık bulunduğuna dikkat çeken Ali Eroğlu, bunlardan şarbon, deli dana, malta humması, verem, kuş gribi, veba ve tularemi başta olmak üzere, 50'ye yakınının Türkiye'de de görüldüğüne dikkat çekti. Zoonoz hastalıkların insan sağlığı açısından ölümcül sonuçlara varan riskler oluşturduğunu vurgulayan Ali Eroğlu, "Tekrar ediyorum, bu süreçte Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ve yerel yönetimlerin veteriner hekimlerin gözetiminde çok sıkı denetimler yapması gerekiyor. Her zaman ifade ettiğimiz üzere, orta ve uzun vadede ülkemiz hayvancılığı yönetimsel olarak Veteriner Hekimlik Otoritesi'ne tabi olmalıdır. Böyle bir yapı, sorunları giderilmiş ve standartları yüksek bir veteriner hekimliğin icrasına da imkan verecektir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi TVHB Başkanı Eroğlu: Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli
    12:40 Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli

    Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Kahveci, bu işlemlerin mali müşavirlere ek iş yükü getirdiğini ve emeklerinin karşılığını almaları gerektiğini belirtti.

  • Denizlerde 4.5 Ay Sürecek Olan Avlanma Yasağı Başladı
    12:29 Denizlerde 4.5 Ay Sürecek Olan Avlanma Yasağı Başladı

    Av sezonunun son günlerinde Karadeniz somonu ve istavrit balığı bol miktarda avlanırken, fiyatlar düştü. Karadeniz somonunun kilogramı 120 liraya, istavritin kilogramı ise 50 liraya kadar düştü. Deniz canlılarının popülasyonunun artması ve nesillerin korunması amacıyla konulan 4.5 aylık endüstriyel avlanma yasağı dün itibariyle başladı.

  • Samsun Gastronomisi Tanıtım ve Tadım Etkinliği
    12:29 Samsun Gastronomisi Tanıtım ve Tadım Etkinliği

    Samsun Gastronomisi Tanıtın ve Tadım Ekinliği'nde şehrin lezzetleri protokol ve davetlilere sunuldu. Samsun'un yöresel lezzetleri ve coğrafi işaret tescilli tatları tanıtıldı.

  • Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
    12:26 Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

    Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 8 Mart 2024 tarihinde 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programını duyurdu. Programa başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden ikişer aylık dönemler halinde alınacak. Kadın ve gençlerin istihdam ve girişimcilik odaklı mesleki gelişimini desteklemeyi amaçlayan program, yeni istihdam taahhüdü sunan işletmeler ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan başvuruları kabul edecek. Başvuru rehberinde ayrıntılı bilgiler yer alırken, program hakkında bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

  • İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı
    12:26 İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı

    15 yıl AKP'nin yönettiği Sancaktepe Belediyesi'nde yaklaşık 2 milyar TL borç olduğu ortaya çıktı. CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz ve Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç tablosunu paylaştı.


Advertisement