TVHB Merkez Konseyi Bakanı Eroğlu: Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor - Son Dakika
Güncel

TVHB Merkez Konseyi Bakanı Eroğlu: Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor

TVHB Merkez Konseyi Bakanı Eroğlu: Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor

TÜRK Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, veteriner hekimlerin çiftlikten sofraya güvenilir ve yeterli gıda zincirinin bütün halkalarında çok önemli roller üstlendiğini söyledi.

21.10.2019 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRK Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, veteriner hekimlerin çiftlikten sofraya güvenilir ve yeterli gıda zincirinin bütün halkalarında çok önemli roller üstlendiğini söyledi. Eroğlu, "Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 22'sinde açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişme bozuklukları görülüyor" dedi.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, paylaşım eşitsizliği nedeniyle dünyada insanların açlıktan öldüğünü kaydederek, yetersiz beslenme, beslenme bozuklukları ve açlığın insanlarda çok ciddi sağlık sorunları yarattığını kaydetti. Eroğlu, yeterli beslenme ve güvenilir gıdaya ulaşım için veteriner hekimlerin çok önemli rolü olduğunu belirterek, güvenlik, eğitim ve sağlık gibi yeterli ve güvenli gıdaya erişim sağlanmasının  devletlerin birinci görevleri arasında olduğunu kaydetti.

'HERGÜN 25 BİN KİŞİ AÇLIKTAN ÖLÜYOR'Başkan Ali Eroğlu, günümüzde sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmadaki çarpıklıkların, paylaşım eşitsizliği ve açlık sebebiyle yaşanan hastalıklar ve ölümlerin tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı. Bu durumun sosyal dokuyu hırpalayarak değerlerin yozlaşmasına ve kaybolmasına neden olduğuna vurgu yapan Eroğlu, "Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 22'sinde açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişme bozuklukları görülüyor. Dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi açlığa bağlı olarak hayatını kaybediyor. Bu duruma son vermek hepimizin birinci görevidir" dedi. Eroğlu, dünya nüfusunun yaklaşık onda birine denk gelen 600 milyon kişinin sağlıksız gıda tükettiğini, bunların 420 binin ise hayatını kaybettiğini söyleyerek, küresel kozmetik sektörünün yıllık harcamasının ise 200 milyar dolar olduğuna dikkati çekti. Eroğlu, "Buna mukabil Afrika'da çocuklar açlıktan ve 10 liralık antibiyotik alamadığı için ölüyor. Bu rakamlar maalesef üzücü değil, acı vericidir" diye konuştu.  214 MİLYAR LİRALIK GIDA İSRAFIObezite sorununa da değinen Ali Eroğlu, dünyada 700 milyon insanın obez ve 2,3 milyar insanın da fazla kilolu olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ettiğini anlatan Eroğlu, küresel ekonomiye 2 trilyon dolarlık etkisi bulunan obezitenin, kanserle de yakından ilgisi olduğunun tespit edildiğine vurgu yaptı. Dünya ve Türkiye'deki gıda israfına ilişkin ürkütücü rakamları da paylaşan Ali Eroğlu, Dünya Bankası raporuna göre çöplüklere atılan yiyeceklerin, dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğunu belirtti. Türkiye'de yılda  214 milyar liralık gıda israfı yapıldığının altını çizen Eroğlu, TÜİK'in tahminine göre Türkiye nüfusunun 2029 yılında 92,4 milyon, 2039 yılında 99,7 milyon olacağının tahmin edildiğini belirterek, bu nüfusun yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin planlamalarına bugünden başlanması gerektiğine vurgu yaptı. Eroğlu, çocukların yeterli beslenmesi, sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için, ortak akıl ile akılcı politikalar geliştirilmesi gerektiğine de dikkati çekerek, "Gıda üretimi planlı yapılmalı, menfaat oyunlarına fırsat verilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TVHB Merkez Konseyi Bakanı Eroğlu: Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement