Ülkü Ocakları Engelli Vatandaşları Unutmadı - Son Dakika
Güncel

Ülkü Ocakları Engelli Vatandaşları Unutmadı

Ülkü Ocakları Engelli Vatandaşları Unutmadı

Isparta Ülkü Ocakları tiyatro grubunun hazırladığı gösteri, Isparta Sosyal Hizmet Derneği ve Rehabilitasyon Merkezinde sahnelendi.

02.12.2012 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta Ülkü Ocaklarını Başkanı Akif Çapraz ve yönetimi

Isparta Sosyal Hizmetler ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hüsnü Öztaş ve yönetimi, Engelli gençler ve aileleri katıldı.

Isparta Ülkü Ocakları Başkanı Akif Çapraz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle şu açıklamalarda bulundu ;

Modern devletin görevlerinden biri de özürlü bireylerin haklarını korumak ve geliştirmek, özürlülerin yetenekleri ve potansiyelleri doğrultusunda gelişmelerini, eşit fırsata sahip olmalarını sağlamak, onların sosyal ve ekonomik refahını artırmaktır.

Türkiye'de özürlü bilinci oluşturulmasında Hükümetin herhangi bir eylem planı yoktur. Türkiye'de özürlüler ile ilgili en son çalışma Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından 2002 yılında yapılmıştır. Geçen 10 yılda özürlülerle ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmamış sadece Özürlüler İdaresi "Özürlülerin sorun Beklentileri 2010" çalışmasını yapmıştır.

"Türkiye Özürlüler Araştırması 2002" araştırma sonuçlarına göre ülkemizdeki nüfusun yüzde 12,3'ü yani yaklaşık 8,5 milyon kişi özürlü olarak yaşamını sürdürmektedir. Oysa dünya ortalaması yüzde 7,5'dir.

Engellilerin sorunlarının çözümsüz kalmasının en önemli nedenlerinden birisi de Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bütçesinin yetersiz olmasıdır. Engelli derneklerinin veya örgütlerinin özürlülerin sorunlarının çözümü için devlet desteğiyle hayata geçirmek istedikleri projeler kaynak yetersizliğinden geri çevrilmektedir.

Süreğen hastalığa sahip olanların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 9,7 iken bunların yüzde 73,4'ü okuma yazma bilmemektedir.

Ulusal Özürlüler veri tabanında kayıtlı, hayatta olan ve adresi bilinen 5-18 yaş arası eğitim çağı özürlü birey sayısı 225 bin 331 kişi iken Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Başkanlığının verilerine göre özel eğitim, örgün eğitim toplam okul sayısı 539'dur. Dolayısıyla engellilere yönelik özel eğitim ve örgün eğitim veren okulların ve öğretmenlerin sayısı yetersizdir.

Ülkemizde bakıma muhtaç özürlülere yönelik sosyal bakım hizmetleri yetersizdir. Türkiye'de rehabilitasyon eğitimi alması gereken kişi sayısının 2 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Oysa bu eğitimi alan engelli sayısı 236 bin civarındadır.

Özürlülerle ilgili tüm hizmetlerin, ilgili bütün kurum ve kuruşların ortak plan ve programlarla, işbirliği ve koordinasyon sağlanarak yapılması ve milli politikaların yaygınlaştırılması bugüne kadar mümkün olmamıştır.

Ülkemizde özürlülere bir meslek kazandırmak suretiyle onları üretime katmayı amaçlayan yeterli mesleki rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır.

Özürlülerin en önemli sorunlarından biri de işsizliktir. "Türkiye Özürlüler Araştırması 2002" araştırma sonuçlarına göre özürlülerin yüzde 77,8'i işgücüne dâhil değildir. Ülkemizde özürlülere yönelik istihdam politikalara büyük ölçüde kota tekniğine dayanmaktadır.

657 sayılı kanuna göre kamuda çalıştırılması gereken özürlü memur oranı yüzde 3'tür. 4857 Sayılı İş kanununun 30 uncu maddesine göre; işverenler, elli ve veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde yüzde 3 özürlü, kamu işyerlerinde de yüzde 4 özürlü çalıştırmak zorundadır.

Devlet Personel Başkanlığının 2011 verilerine göre Kamuda çalışan memur sayısı 1 milyon 467 bin 900 kişidir. Kamuda çalıştırılması gereken özürlü memur sayısı 44 bin 37 kişi iken, çalışan özürlü memur sayısı 20 bin 829 kişidir. Açık bulunan özürlü memur sayısı 23 bin 360 kişidir. Kamuda çalıştırılan özürlü işçi sayısı 12 bin 221 kişi iken açık özürlü işçi kadrosu 965 kişidir.

Kamuda özürlü istihdamındaki bir başka sorunda cinsiyet ayrımıdır. Kamuda istihdam edilen 20 bin 829 özürlü memurdan 16 bin 597'si erkek iken sadece 4 bin 232'si kadındır.

2011 itibariyle elli veya daha fazla sigortalı bulunan işyerlerinin sayısı 18 bin olup bu işyerlerinde çalışan işçi sayısı 3 milyon 417 bin 745 kişidir. Bu işyerlerinde 136 bin 708 özürlü çalıştırılması gerekirken çalıştırılan özürlü sayısı 87 bin 519 kişidir. Yani 49 bin 189 özürlü kadrosu boştur.

Engelli çalıştırma zorunluluğu olduğu halde çalıştırmayan işyerlerine 1.671 TL ceza uygulanması gerekmektedir.

29 Nisan 2012 tarihinde yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) yapılmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin 16 Aralık 2011 tarihinde yaptığı açıklamada Özürlü Memur Seçme Sınavı sonucuna göre 20 bin engellinin işe alınacağını söylemiştir. Çalışma Bakanı Faruk Çelik 4 Nisan 2012 tarihinde TBMM'de yaptığı konuşmada 3 bin 512 engellinin Özürlü Memur Seçme Sınavıyla işe alınacağını söylemiştir. Görüldüğü üzere hükümet yetkilileri farklı farklı açıklamalar yapmaktadır. Hükümet farklı açıklamalar yapmak yerine modern devletin gereklerini yerine getirmeli ve verdiği sözleri tutmalıdır. Kimse unutmamalı ki her birey engelli olmaya adaydır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ülkü Ocakları Engelli Vatandaşları Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement