Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dönmez'den Eleştiri - Son Dakika
Yerel

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dönmez'den Eleştiri

HATAY (AA) Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Dönmez, "Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı eleştirdi.

23.06.2014 17:27

HATAY (AA)- Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Dönmez, "Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı eleştirdi.

Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının meclisten geçmesi durumunda üreticilerin mağdur olacağını savundu.

Tasarıyla, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun olarak yapılan zeytinciliğin yok olacağını iddia eden Dönmez, şöyle devam etti:

"Tasarıyla, 'zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinlik bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu'nun uygun görmesi şartıyla, jeotermal  kaynaklı teknolojik sera yatırımları, ilgili bakanlıkça  kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik  üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya  yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek  yol altyapı, üst yapı  faaliyetlerinde bulunacak yatırımlar, için zeytinlik  sahalarında   yatırım  yapılmasına  Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı tarafından  izin verilebilecek.' Zeytinciliğe bugüne kadar çok güzel destekler verildi. Üreticilerin yüzü biraz olsun güldü. Ancak, tasarıyla, zeytinlik alanlar yok olacak."

Hatay'da 15 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğunu ve 15 ile 30 bin ton civarında zeytinyağı elde edildiğini vurgulayan Dönmez, kentten başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Çin'e bile zeytinyağı gönderildiğini kaydetti.

Dönmez, üreticilerin mağdur olmaması adına tasarının geri çekilmesini beklediklerini belirtti. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dönmez'den Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement