Ünlülerin Tablolarını "Elleriyle Görecekler" - Son Dakika
Yerel

Ünlülerin Tablolarını "Elleriyle Görecekler"

Fatma Ünal - Doğuştan görme engelli bir çocuğun Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunu merak etmesi üzerine harekete geçen Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencileri, ünlü sanatçıların tablolarının rölyefini yapmaya hazırlanıyor.

06.01.2012 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatma Ünal - Doğuştan görme engelli bir çocuğun Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunu merak etmesi üzerine harekete geçen Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencileri, ünlü sanatçıların tablolarının rölyefini yapmaya hazırlanıyor.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Engelli Öğrenci Destek Birimi'nde gönüllü çalışan BESYO öğrencileri, doğuştan görmeyenlerin resim sanatı ile buluşmasını sağlayacak bir projeye imza atıyor. Engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine de katılan öğrenciler, görme engelli bir çocuğun Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunu merak etmesi üzerine harekete geçerek, sosyal sorumluluk projesi hazırladı. Öğrenciler, ünlü ressamların herkesçe bilinen tablolarını yüzey üzerine yükseltme ya da çökertme yöntemiyle (rölyef) yapacaklar.

Proje ile görme engelliler Edvard Munch'un "Çığlık", Osman Hamdi Bey'in

"Kaplumbağa Terbiyecisi", Vincent Van Gogh'un "Arles'teki Yatak Odası", Michelangelo'nun "Adem'in Yaratılışı", Picasso'nun "Avignonlu Kadınlar", Jan Vermeer'in "İnci Küpeli Kız" ve Leonardo da Vinci'nin "Altın Oran" adlı eserlerini dokunarak hissedecekler.

BESYO öğrencilerinden Fatih Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır engelli öğrenci destek biriminde gönüllü çalıştığını söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nda da oynayan sınıf arkadaşı Önder Yurdakul'dan etkilenerek, engelliler için gönüllü çalışmaya başladığını ifade eden Şimşek, sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklere de katıldığını ifade etti.

BESYO'daki 8 arkadaşı ile görme engellileri resim sanatıyla tanıştıracak bir etkinliğe imza atmak istediklerini belirten Şimşek, "Bir etkinlikte çocuklardan biri Kaplumbağa Terbiyecisi'ni çok merak ettiğini söylemişti. Biz 8 arkadaş bundan çok etkilenerek bu konuda ne yapabileceğimizi araştırdık. Engelli Öğrenci Destek Birimi ile de görüş alışverişinde bulunarak projemizi hazırladık" dedi.

Şimşek, ünlü ressamlara ait tabloların rölyefleri ile görme engellilerin merak ettikleri tabloları dokunarak hissedeceklerini kaydetti.

Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden öğretim elemanı Hanife Yüksel de kili şekillendirerek ünlü tabloları sergilenmek üzere hazırlayacaklarını kaydetti. Dünyaca ünlü 15-20 ressamın en bilinen eserlerini belirlediklerini ifade eden Yüksel, "Yüksek kabartma tekniğiyle görme engellilerin hep duydukları ama vakıf olamadıkları sanat eserlerini algılayabilecekleri biçime dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Görme engellilerin renk kavramından yoksun olduğunu hatırlatan Yüksel,

"Ünlü tabloların engellerini ortadan kaldırarak, engellilerin dokunarak onları hissetmesini sağlayacağız" dedi.

Yüksel, tabloları orijinal boyutlarında yapmayı hedeflediklerini de vurguladı.

-Hem dokunup hem de dinleyecekler-

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Engelli Öğrenci Destek Birimi Sorumlusu Fatma Ünlüsayın ise sanata meraklı doğuştan görme engelli bireylerin ünlü eserleri algılamalarına destek olacaklarını söyledi.

Engelliler konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak için sanatsal bir çalışmaya imza attıklarını belirten Ünlüsayın, "Kabartmalar farklı tekniklerle yapılacak. Her tabloyla ilgili bilgiler ses kayıt cihazlarına kayıt edilecek. Sergiyi gezen görme engelliler hem esere dokunacak hem de dinleyecek. Böylece zihninde daha net canlandıracak" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin de projeyi

"heyecan verici" olarak nitelendirdi. Projeye her türlü desteği verdiklerini belirten Gültekin, öğrencilere de toplumsal duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. Gültekin, projenin sanata meraklı görme engelliler için büyük bir hizmet olacağını bildirdi.

Proje kapsamında ilk etapta 15 ya da 20 tablonun yapılacağını belirten Gültekin, buna süreklilik kazandırmayı amaçladıklarını ve sonraki yıllarda başka ressamların tablolarının da rölyeflerinin yapılması için gayret edeceklerini kaydetti.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünlülerin Tablolarını 'Elleriyle Görecekler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement