Ürdün'de Yeni Senato Oluşturuldu - Son Dakika
Güncel

Ürdün'de Yeni Senato Oluşturuldu

Ürdün\'de Yeni Senato Oluşturuldu

Ürdün'de oluşturulan yeni senatonun başkanlık koltuğuna, eski başbakan Revabide getirildi

25.10.2013 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ürdün Kralı II. Abdullah, Senato (Atananlar Meclisi) temsilcilerinin isimlerinden oluşan kraliyet kararnamesini yayımladı.

Kararnameye göre, eski Başbakan Abdurrauf er-Revabide, senato başkanı oldu. Üyeler arasında, eski hükümetlerde görev almış isimlerin sayısı dikkati çekerken, Ürdün'ün en büyük aşiretlerinden Beni Hasan Aşireti'nden de 3 üyenin ismi listede yer aldı.

Kral Abdullah'ın yayımladığı kararnamede, 43 eski bakan, 4 eski başbakan, 9 kadın, önde gelen aşiretlerden 3 kişi, akademisyenler ve hukukçular da yer aldı.

Eski senato üyelerinin 13'ü değişmezken, önceki hükümetlerde görev almış başbakanlardan Faysal el-Faiz, Maruf el-Bahit, Semir er-Rifai'nin yanı sıra eski Adalet Bakanı ABD eş-Şehanibe de Kral Abdullah'ın sunduğu listede adı geçen siyasilerden oldu.

Ürdün'deki İslami Vasat Partisi, mecliste bir üye ile temsil edilirken, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi kanadı İslami Çalışma Partisi'nden, parlamento seçimlerini boykot etmesi sebebiyle herhangi bir üyenin adı listede yer almadı.  Üst üste iki dönem senato başkanlığı yürüten Tahir el-Mısri'nin de yeni listede adının bulunmaması siyasi çevreler tarafından "sürpriz" olarak nitelendirildi.

Ürdün parlamentosunun, Temsilciler (Alt Meclis) ve Senato olmak üzere iki kanadı bulunuyor.  Üyeleri ve başkanı kral tarafından atanan senatonun üye sayısı bu dönem 60'tan 75'e çıkarıldı. Ürdün Anayasası'na göre, yasama ve denetleme yetkisine sahip senatoda, başkanın görev süresi 2 yıl olarak belirleniyor, ancak başkan kral tarafından tekrar atanabiliyor. - Amman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ürdün'de Yeni Senato Oluşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement