Ustalar Topluluğu'ndan Nağmeler - Son Dakika
Kültür Sanat

Ustalar Topluluğu'ndan Nağmeler

Ustalar Topluluğu\'ndan Nağmeler

Kırıkkale Kültür ve Turizm Müdürlüğünce oluşturulan Ustalar Topluluğu, 2005 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında verdiği yüzlerce konserle Türk Halk Müziği'nin yaşatılmasına ve gelecek ...

18.10.2013 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH GÖKMEN - EMRAH YAŞAR - Kırıkkale Kültür ve Turizm Müdürlüğünce oluşturulan Ustalar Topluluğu, 2005 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında verdiği yüzlerce konserle Türk Halk Müziği'nin yaşatılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırıkkale Ustalar Topluluğu'nun Türk Halk Müziği'nin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2005 yılında kurulduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alan topluluğun 12 kişiden oluştuğunu dile getiren Er, topluluğun, Kırıkkale ve diğer illerde çeşitli etkinliklerde, festivallerde ve anma günlerinde sahne aldığını belirterek, "Topluluk üyeleri, uluslararası fuarlarda açılan stantlarda ilimizi ve yöre müziğini tanıtmaktadır. Ustalar Topluluğu aracılığıyla bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Ayrıca internet ve sosyal medya aracılığıyla topluluğun tanıtılması için çalışma başlattık" diye konuştu.

Ustalar Topluluğu üyelerinden Adem Göçer ise türkü ve bozlak kültürünün tehlike altında olduğunu ifade ederek, kendilerinden sonra bu kültürün sona ermemesi için gençlere büyük görevler düştüğünü söyledi.

"Ustaların yanında yetiştik"

Tek arzusunun, yeni nesle "Abdal" kültürünü miras olarak bırakmak olduğunu belirten Göçer, şunları söyledi:

"Bizler, Allah'ın rahmetine kavuşan Neşet Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali gibi ustaların yanında yetiştik, onlarla düğünlere gittik, şenliklere katıldık. Halkımız da sanatımızı beğendi, takdir etti ancak genç nesil, bizlerden biraz uzak. En büyük korkumuz, bu kültürün yok olması. Gittiğimiz her etkinlikte halkımıza, gençlerimize bu kültürü sevdirmeye çalışıyoruz. İş olmadığı için özellikle gençlerimizin sanata karşı ilgisi yok. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Allah bizleri devletimize emanet etmiştir. Devletimiz de biz Abdalları, milletimize emanet etmiştir."

Göçer, Abdal kültürüyle yetişen ve bu sanata çocukluktan beri emek veren, kimi zaman düğünlerde ve konserlerde sahne alan doktor ve akademisyen kişiler de bulunduğunu belirtti.

Nota bilen müzisyen sayısının az olduğuna değinen Göçer, Neşet Ertaş, Hacı Taşan, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Aşık Veysel'in de nota bilmediğini ancak başarıyı yüreklerinden gelen sevgiyle yakaladıklarını sözlerine ekledi. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ustalar Topluluğu'ndan Nağmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement