Vahit Kiler Eyüp Meydanı'nı Biliyor mu? - Son Dakika
Politika

Vahit Kiler Eyüp Meydanı'nı Biliyor mu?

Vahit Kiler Eyüp Meydanı\'nı Biliyor mu?

Piyer Loti tepesine itiraz eden Bitlis milletvekili Kiler, Fransa'daki Eyüp Sultan Meydanı'nı duydu mu?

08.06.2012 14:07  Güncelleme: 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Bitlis milletvekili Vahit Kiler, İstanbul'da Piyer Loti Tepesi'nin isminin değiştirilmesini talep etti. Kiler, eski adı İdris-i Bitlisi olan tepenin adının, Piyer Loti yapılmasının "kanlarına dokunduğunu" söyledi. Bir gazetecinin, "İstanbul'da yaptırdığınız gökdelene Sapphire isimini koydunuz. Neden İngilizce isim koydunuz?" sorusu Kiler'i zorladı. Ancak "Her iki dilde de rahat anlaşılsın diye" cevabını veren Kiler'in bilmediği bir gerçek daha var.

FRANSA'DA EYÜP SULTAN MEYDANI VAR

Öte yandan Pierre Loti tepesine mukabil Fransa'da Pierre Loti'nin doğduğu yerde iki meydana geçtiğimiz yaz Eyüp Sultan adı verilmişti.

İstanbul 2010 Ajansı desteği ile Eyüp Belediyesi'nin öncülüğünde Pierre Loti'nin gözünden Eyüp'ü resmeden Fransız ressamlarla başlayan dostluk rüzgârı, adını Eyüp'teki tepeye veren Pierre Loti'nin doğduğu St. Pierre D'Oleron kentine ulaşmıştı.

Yazarın doğduğu Fransa'nın batısındaki St. Pierre D'Oleron kenti ile yazarın öldüğü Rochefort kentindeki iki ayrı meydan; Eyüp Sultan Meydanı oldu.

Rochefort Belediyesi ile Eyüp Belediyesi de 'kardeş şehir' ilan edilmişti.

"DERDİMİZ PİYER LOTİ DEĞİL"

Osmanlı'ya çok büyük katkıları olan bir devlet adamının isminin değiştirilmesinden rahatsız olduklarını belirten Kiler, "Başka isim olsaydı da bu girişimde bulunacaktır" dedi.

Kiler, bununla ilgili kanun teklifi vermeyeceklerini, kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vereceğini, bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp Belediyesi'ne başvuru yapacaklarını bildirdi.

"Bitlisli olarak İdris-i Bitlisi isminin değiştirilmesi kanımıza dokundu" ifadesini kullanan Kiler, İdris-i Bitlisi'ye Alevi kesimden tepki olduğunun belirtilmesi üzerine, "Alevi kesime zarar verdiğine dair hiçbir resmi belgede isnat bulamadım. Biz bunu bir yere tepki olsun veya birilerinin farklı yerle çekmesi amacıyla gündeme getirmedik. Masumane, Bitlis'li vatandaş olarak, geçmişte gasbedilmiş, çalınmış bir hakkı geri alma konusunda girişimde bulunduk" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Vahit Kiler Eyüp Meydanı'nı Biliyor mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement