Wal-mart'a Gay-lezbiyen Boykotu - Son Dakika
Ekonomi

Wal-mart'a Gay-lezbiyen Boykotu

Wal-mart\'a Gay-lezbiyen Boykotu

ABD'de Satışların Zirveye Ulaşması Beklenen Bir Döneme Girilirken, "Dünyanın En Büyük Perakende Mağazalar Zinciri" Wal-mart'a Karşı Gay-lezbiyen Boykotu Başlıyor.

23.11.2007 01:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD’de satışların zirveye ulaşması beklenen bir döneme girilirken, "dünyanın en büyük perakende mağazalar zinciri" Wal-Mart’a karşı gay-lezbiyen boykotu başlıyor.

Eşcinsellerin yaşamın her alanındaki haklarını savunan "Human Rights Campaign" (HRC) adlı kuruluş, internet sitesinde, Wal-Mart için kırmızı bir "satın alma" işareti koydu. HRC, Wal-Mart’ın, biri şirket çalışanı olan heteroseksüel çiftler için uyguladığı sosyal haklar politikasını, eşcinseller için uygulamadığını belirtiyor.

NOTU DÜŞTÜ: HRC, ABD’de en fazla işçi çalıştıran şirket olan Wal-Mart’ın eşitlik alanında geride kaldığına dikkat çekerek eşcinsellere "başka yerlerde alış veriş yapın" tavsiyesinde bulundu. 2008 "Şirket Eşitlik Endeksi"nde, Wal-Mart’a 40 notu verdi. HRC iki yıl önce de yine Wal Mart’a 100 üzerinden 65 vermişti. 2008 Endeksi’nde 54 şirket 45 veya daha az not aldı. Kötü not alan firmalar arasında "Toys R Us" ve "Radio Shack" de yer aldı.

269’A ÇIKTI: Wal-Mart Endeskte sınıfta kalırken en büyük rakibi "Target" ise 80 almayı başardı. HRC, yüksek not verdiği şirketler için, gay-lezbiyen tüketicilere "destekleyin" çağrısında bulunuyor. HRC İşyeri Projesi Direktörü Darryl Herrschft, 1990’da "Fortune 500" içinde yer alan sadece "iki" şirketin eşcinsel çiftlere de sosyal haklar verdiğini, ancak bugün bu sayının 269’a ulaştığını belirtiyor. Wal-Mart Sözcüsü David Tovar, "Çeşitlilik ile ilgili girişimlerimizden gurur duyuyoruz. Doğru adımları attığımıza inanıyorum" dedi. Wal-Mart, kısa bir süre önce, 1.4 milyon çalışanı için çok daha iyi koşullardaki sağlık sigortasına geçileceğini duyurarak medya ve kamuoyundan puan toplamıştı. Wal-Mart, dört yıl önce de cinsel tercih temelinde ayrımcılığı yasaklamıştı.

MUHAFAZAKARLARIN TEPKİSİ: Wal-Mart iki yıl önce HRC yöneticileri ile eşcinsel çiftlere ilişkin olası politikaları ele almıştı. Ancak, bu kez, muhafazakar kuruluşlar Wal-Mart’a boykot tehdidinde bulunmuşlardı. ABD’de "Kara Cuma" diye adlandırılan bugünden yılbaşına kadar devam edecek sezon, ülke çapındaki satışların tavan yaptığı dönem olarak biliniyor. Gay boykotunun Wal-Mart’ın satışlarını ne derece etkileyeceği ise şimdilik bilinemiyor.

YÜZDE 78 ÖNEMSİYOR: MWiteck-Combs Communications ve Harris Interactive’in yaptığı aeraştırmaya göre gay ve lezbiyenlerin yüzde 78’i tüm çalışanlarına aynı çalışma koşul ve ayrıcalıklarını veren firmalarla ticari ilişkide bulunuyor. Ayrımcı davranan markalar yerine, cinsel tercihlere bakmadan tüm müşterilere kucak açan markalardan alışveriş yapmayı yeğleyen her dört gay, lezbiyen, biseksüel ve transeksüelden birinin de aynı nedenle marka değiştirdiğine dikkat çekiliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Wal-mart'a Gay-lezbiyen Boykotu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement