Amerikan basınından dikkat çeken Sezgin Baran Korkmaz çıkışı: İadesi için ABD ve Türkiye mücadele içinde - Son Dakika
Ekonomi
BBC

Amerikan basınından dikkat çeken Sezgin Baran Korkmaz çıkışı: İadesi için ABD ve Türkiye mücadele içinde

ABD merkezli ekonomi ve finans gazetesi olan Wall Street Journal, Avusturya'da tutuklu olan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz hakkında dikkat çeken yazı yayınladı. "ABD ve Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesi için mücadele içinde" başlığını taşıyan makalede iki ülkenin de Korkmaz'ın iadesi için uğraştığı vurgulandı.

03.08.2021 06:04  Güncelleme: 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkındaki kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle kırmızı bültenle aranan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ABD'nin talebi üzerine 19 Haziran'da Avusturya'da yakalandıktan sonra tutuklanmıştı. Korkmaz'ın tutukluluk süresi 22 Eylül'e kadar uzatıldı. ABD'nin Utah eyaletinde görülen davada Sezgin Baran Korkmaz'ın iş ortaklığı yaptığı Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzgyan) vergi bağlantıları ile Amerikan Vergi Dairesi'ni (IRS) dolandırarak elde ettikleri paraları akladıkları iddiaları inceleniyor.

132 MİLYON DOLAR KARA PARA AKLADI

Türkiye'de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, geçen yıl SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Korkmaz, gerçeğe aykırı belge düzenlemek, kara para aklamak ve ABD hazinesini 511 milyon dolar zarara uğratmak gibi suçlamalardan yargılanıyor. Korkmaz, Türkiye ve ABD tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.

KORKMAZ İDDİALARI REDDEDİYOR

Korkmaz ise hakkındaki iddiaları reddediyor. Kingston Kardeşler ise suçlarını kabul ettikleri için şu an hapiste. Avukatına göre Lev Aslan Dermen de posta yoluyla dolandırıcılık, kara para aklamak için komplo kurmak, kara para aklamak gibi suçlamalar yüzünden hapiste.

Kingston davasının eski federal savcısı John Huber, Korkmaz'ın Kingstonların parasını geri göndermek yerine harcadığı iddiasına ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu dava eski model dolandırıcıların dolandırılması davasıydı" saptamasında bulundu.

TÜRKİYE VE ABD MÜCADELE İÇİNDE

ABD merkezli ekonomi ve finans gazetesi olan Wall Street Journal, Sezgin Baran Korkmaz hakkında dikkat çeken bir yazı yayınladı. Yazıda Avusturya'da tutuklu olan Korkmaz'ın iadesi için ABD ve Türkiye'nin mücadele içinde olduğu belirtildi. Her iki ülkenin de Korkmaz'ı kendilerine teslim alması için uğraştığı anlatıldı.

Amerikan basınından dikkat çeken Sezgin Baran Korkmaz çıkışı: İadesi için ABD ve Türkiye mücadele içinde
Kaynak: BBC

Son Dakika Ekonomi Amerikan basınından dikkat çeken Sezgin Baran Korkmaz çıkışı: İadesi için ABD ve Türkiye mücadele içinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement