Yaylacılar Dönüş Hazırlığında - Son Dakika
Ekonomi

Yaylacılar Dönüş Hazırlığında

Yaylacılar dönüş hazırlığında Tunceli'de yaylara çıkan sürü sahipleri, sonbaharla birlikte son ürünlerini alarak dönüş yolculuğuna çıkmaya başladıTUNCELİ - Tunceli'de yazın hayvanlarını yaylaya çıkartan sürü sahipleri, son ürünlerini alarak dönüş yolculuğuna geçmeye başladı.

30.09.2018 11:19

Yaylacılar dönüş hazırlığında

Tunceli'de yaylara çıkan sürü sahipleri, sonbaharla birlikte son ürünlerini alarak dönüş yolculuğuna çıkmaya başladı

TUNCELİ - Tunceli'de yazın hayvanlarını yaylaya çıkartan sürü sahipleri, son ürünlerini alarak dönüş yolculuğuna geçmeye başladı.

Tunceli'nin Pertek ve Çemişgezek İlçelerinden Haziran başında Pülümür ve Ovacık İlçesi'ndeki yaylalara çıkan sürü sahipleri, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte dönüş yapmaya başladı. Yayladaki son ürünlerini alan sürü sahipleri, yola kadar indirdikleri hayvanları kamyonlara yükleyerek dönmeye başlarken, yayla da bulunanlar da dönüş için hazırlık yapıyor.

Çemişgezek İlçesi'nden Pülümür İlçesi'ndeki yaylaya çıkan ve dönüş hazırlığı yapan Güzel Gündoğdu, Haziran ayında yaylaya geldiklerini Eylül sonu veya Ekim başında dönüş yolculuğuna geçtiklerini aktardı.

Yayladaki çadırlarda peynir ve yağ ürettiklerini de belirten Gündoğdu, iyi fiyattan alıcı olmadığı için biraz sıkıntı yaşadıklarını da kaydetti.

Mera fiyatlarının yüksekliğinden yakınan sürü sahiplerinden Özer Gündoğdu ise; "Yazın yaylalar için para ödüyoruz kışın ise hayvanların kalacağı yerler kiralıyoruz. Sürüleri kamyonlarla taşıdığımız için de maddi sıkıntı yaşıyoruz. Çoban fiyatları yüksek oluyor. Çobanlar en düşük 4 bin liraya, en yüksek ise 7 bin lira ya geliyor"dedi.

Emeklerinin tam olarak karşılığını alamadıklarını dile getiren Özer Gündoğdu,"Taze peynir yapıp şirketlere veriyoruz. Kendimiz direk üreticiden tüketiciye götüremiyoruz, öyle bir imkanımız yok. Arabulucular var onlarda belirli fiyatlar koyuyor. Tarım Bakanlığı üreticiden direkt tüketiciye satış için imkan sağlasa belki daha da ürünümüz kazanır. Türkiye tarım ve hayvancılık konusunda bütün ülkelerden daha elverişlidir. Biraz destek çıkılsa hem ülke olarak kendimize yeter hemde ihracaat yapar"ifadelerini kullandı.

Yaylacılar Dönüş Hazırlığında
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yaylacılar Dönüş Hazırlığında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement