Yazar Aydın Kanuni ve Osmanlı’yı Anlattı - Son Dakika
Güncel

Yazar Aydın Kanuni ve Osmanlı’yı Anlattı

Yazar Aydın Kanuni ve Osmanlı’yı Anlattı

"Spartaküs'e alkış tutarken, Pir Sultan'ı yok saymak tarihe at gözlüğüyle bakmaktır"

23.05.2011 11:09

Yazar Erdoğan Aydın, Büyükşehir Belediyesi kitap fuarında "Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı" konulu bir konferans verdi. Tarihin her sürecinde ekonomik güce sahip olanların, siyasal gücü de denetim altına aldığını dile getiren Yazar Erdoğan Aydın "Roma'nın zulmüne başkaldırmış Spartaküs'e alkış tutarken, Osmanlı zulmüne başkaldırmış Pir Sultan'ı yok saymak olsa olsa tarihe at gözlüğüyle bakmaktır" dedi.

TARİHE AT GÖZLÜĞÜ İLE BAKMAK

Uluslar arası İnterteks Fuar alanında düzenlenen konferansta yazar Aydın önemli değerlendirmelerde bulundu. Yalnızca güçlüden yana yazılan bir tarihin objektif olamayacağına dikkat çeken Aydın, "Anadolu tarihine bakarken Türkmenleri ezen, kıran, yok eden, zulmeden Osmanlı'dan değil; bu zulme başkaldıran Pir Sultanlar'ı, Karacaoğlanları, Köroğlu'ları unutturmaya çalışmak; aynı yöntemlerle halkı aşağılamanın, soymanın, haklarını elinden almanın bir yöntemidir. Roma'nın zulmüne başkaldırmış Spartaküs'e alkış tutarken, Osmanlı zulmüne başkaldırmış Pir Sultan'ı yok saymak olsa olsa tarihe at gözlüğüyle bakmaktır" dedi.

FETİH KÜLTÜRÜNE ALKIŞ TUTULMAMALI

Fetih kültürünün benimsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Aydın şöyle konuştu: "Türkler, Anadolu'ya geldiğinde Anadolu'da yaklaşık 3 milyon insan yaşıyordu. 300 bin kişinin 3 milyon insanı katlettiğine dair bir kanıt yoktur. Demek ki, bu coğrafyada kültürler ve halklar iç içe geçmiş, birbirine karışmıştır."

HALKIN İSTEDİĞİ KANUNİ DEĞİL; MUSTAFA'DIR!

'Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı' konulu konferansında kalabalık bir dinleyici topluluğuna seslenen Tarihçi Yazar Erdoğan Aydın, "Yalnızca fetih ve sömürü kültürüne dayalı bir yönetim anlayışının en çürümüş halini aslında Kanuni döneminde net bir şekilde görebilmek mümkündür. Paranın değeri düşürülmüş, Anadolu daha da yoksullaştırılmış, baskı ve işkence almış başını yürümüştür. Padişah olması beklenen Şehzade Mustafa'nın Kanuni tarafından katledilmesi sonrasında başlayan Celali isyanları 200 yıl sürmüştür. Bu dönemde Anadolu'da doğan çocukların yarısının adı Mustafa'dır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yazar Aydın Kanuni ve Osmanlı’yı Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement