Yemen'in önde gelen şairlerinden Abdulaziz Mukalıh yaşamını yitirdi - Son Dakika
Güncel

Yemen'in önde gelen şairlerinden Abdulaziz Mukalıh yaşamını yitirdi

Yemen'in önde gelen şairlerinden ve Cumhurbaşkanlığı'nda kültür danışmanı olarak görev yapan Abdulaziz el-Mukalıh, 85 yaşında hayatını kaybetti.

28.11.2022 20:11  Güncelleme: 20:17

Yemen'in önde gelen şairlerinden ve Cumhurbaşkanlığı'nda kültür danışmanı olarak görev yapan Abdulaziz el-Mukalıh, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Mukalıh'ın sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yapılan açıklamada, Yemenli şair ve edebiyatçının başkent Sana'da yaşamını yitirdiği duyurularak, Yemen ve Arap halkına başsağlığı temennisinde bulunuldu.

Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani de vefatının ardından yayımladığı taziye mesajında Mukalıh'i "Yemen'in en büyük edebiyatçısı" şeklinde nitelendirdi.

İryani, Mukalıh'ın bilimsel kazanımların yanı sıra basın yayınında, milli mücadelede, akademik, edebi ve kültürel çalışmalarla geçirdiği uzun yılların ardından 85 yaşında vefat ettiğini kaydetti.

Mukalıh'ın, "fikir, kimlik ve ruh olarak Yemen'e mensup" olduğunu; ülkenin fikir dünyasına büyük katkılar sunduğunu belirten İryani, Yemenli şairin arkasında binlerce öğrenci bıraktığına işaret etti.

Yemenli Bakan, Mukalıh'ın ülkenin öncülerinden olduğuna işaret ederek, Sana Üniversitesinde 1982-2001 yıllarında rektörlük, Yemen Araştırmalar Merkezi'nde ve Yemen Dil Akademisi'nde başkanlık yaptığını, Kahire ve Şam'daki dil merkezlerine üye olduğunu, son olarak da vefatına kadar Yemen Cumhurbaşkanlığı'nda kültür danışmanı olarak görev yaptığını aktardı.

Çağdaş Yemen şiirinin öncüsü olarak kabul edilen Mukalıh'ın 20'den fazla kitabı, 15 şiir koleksiyonu olduğu biliniyor.

Mukalıh, 2003 yılında Fransız hükümetinden edebiyat ve sanat dalında şövalye nişanı, Birleşik Arap Emirlikleri'nden şiir dalında El Owais Kültür ödülü (2008-2009) gibi pek çok ödül kazanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'in önde gelen şairlerinden Abdulaziz Mukalıh yaşamını yitirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement