Yerli Tohumlar Yeniden Hayat Buluyor - Son Dakika
Yerel

Yerli Tohumlar Yeniden Hayat Buluyor

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde hayata geçirilen proje kapsamında özelliğini kaybetmemiş yerli tohumlar itinalı bir çalışmayla tespit edilerek çoğaltılması sağlanıyor Yenipazar Belediye Başkanı Erden: "Kültür varlıklarına sahip çıkarken dedelerimizden, ninelerimizden bizlere miras kalan, tekrar üreyebilen, kısır olmayan, genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumlarımızı da unutmamamız gerekiyor" Karaot Tohum Derneği Başkanı Karapınar: "Proje kapsamında 5 aylık sürede yerli tohumlarla yaklaşık 200 bin civarında fide üretilip bunların çoğu yeniden çiftçilere bedelsiz olarak dağıtıldı"

21.08.2013 11:37

GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'ın Yenipazar ilçesinde, hayata geçirilen proje kapsamında özelliğini kaybetmemiş yerli tohumlar, itinalı çalışma sonucu tespit edilip çoğaltıldıktan sonra ilçe halkına dağıtılıyor.

Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi değerlerin yanı sıra yerli tohumu da kültürel varlık olarak görüp sahip çıktıklarını, bu kapsamda Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi ve Karaot Tohum Derneği ile "Yerel tohumların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması" projesini yürütmek için protokol imzaladıklarını söyledi.

Genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumları fideye dönüştürdüklerini anlatan Erden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversiteden destek alarak titiz bir çalışmayla tespit ettiğimiz 50-100 yıllık ürünlerin tohumlarını belediye tesislerinde fideye dönüştürdük. Bu sayede ilk etapta ürettiğimiz 200 bine yakın fideyi bedelsiz olarak halka dağıttık. Şimdi onlardan elde edilecek tohumlarla daha fazla fide oluşturup dağıtacağız. Böylelikle yerli tohumların yok olmasını engelleyip daha da yaygınlaşmasını sağlamış olacağız."

"Sağlıklı nesiller yetişsin istiyoruz"

Projede yerli tohumlara sahip çıkıp yaygınlaştırmanın yanı sıra sağlıklı nesiller yetiştirilmesinin de amaçlandığını dile getiren Erden, şunları kaydetti:

"Günümüzde genetiğine müdahale edilmiş, kromozomları ile oynanmış, kimyasallar kullanılarak oluşturulmuş tohumlardan üretilen sebze ve meyveler her yerde kolaylıkla bulunabiliyor. Ancak yerli tohumlardan üretilen sağlıklı, lezzetli, besin değeri yüksek meyve ve sebzeleri bulmak artık zorlaştı. İnsanımızın lezzetli ve besin değeri yüksek ürünler yemenin keyfini sürsün, sağlıklı nesiller yetişsin istiyoruz. Hem tohumumuza hem de geleceğimize sahip çıkmak için bu projeyi oluşturduk."

"Yerli tohumlarla 200 bin civarında fide üretildi"

Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar ise proje kapsamında öncelikle çok eski yıllardan beri üretim yapan yaşlı çiftçilerin tespit edilerek yetiştirdikleri sebze ve meyveler üzerinde çalışma yapıldığını ifade etti.

Protokol çerçevesinde ilçede bir fidelik oluşturduklarını ve üreticilerden, domates, biber, patlıcan, bamya, börülce, kavun, karpuz, kereviz, lahana, pırasa, turp, havuç gibi meyve ve sebzeler topladıklarını aktaran Karapınar, "Bunların üzerinde üniversite tarafından gerçekten yerli ve standart çeşitler olup olmadıkları konusunda araştırma yapılıyor. Ürünlerin tohumları çıkarılarak burada fideye dönüştürülüyor" diye konuştu. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yerli Tohumlar Yeniden Hayat Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement