YKY Yeni Kitaplar - Son Dakika
Güncel

YKY Yeni Kitaplar

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Bu ŞehirGüzelse Senin Yüzünden kitabı, Nazım Hikmet'in hayat arkadaşı VeraTulyakova'ya yazdığı telgraf ve kartlarda yazan notlardan oluşuyor.

31.10.2011 15:48

Nazım Hikmetve Vera Tulyakova 1955'te tanışmalarının ardından Ocak 1960'tabirlikte yaşamaya başlarlar. Bu süreç içinde Nazım Hikmet, VeraTulyakova'ya seyahat ettiği şehirlerden telgraflar ve posta kartlarıgönderir. Vera Tulyakova Hikmet'in arşivinde ilk çalışmaları başlatan,Nazım Hikmet'in edebi asistanı ve nikahlarının tanığı AntoninaSverçevskaya'nın (Tosya olarak bilinir) dikkatini çeken ve "Rusçayazım hataları nedeniyle daha da sevimlileştiğini" belirttiğikartpostallar başlarda Ekber Babayev aracılığıyla ya da VeraTulyakova'nın iş adresine gönderilmiş. Vera Tulyakova, kurşunkalemle bileolsa, üzerlerine bir şey yazmama dikkatini göstermiş ve tarihleri ayrı birkağıt parçasına kartpostallara iliştirmiş. Nazım Hikmet'in kısa ve nettümceler kullandığı görülen kartpostallarda Nazım Hikmet'in kitaplarınagirmemiş bir şiiri de bulunuyor.

TADIMLIK:Nazım, Mayıs 1959 tarihinde Stocholm'den gönderdiği kartpostaldaVera'ya şöyle yazıyor: "Lanet olsun ne muazzam şey seni sevmek!Sen benim aşkım, sen benim kızım, sen benim yoldaşım, sen benim küçük annemsin.Canım, bir tanem, seni sevmeden önce dünyayı sevmesini bile bilmiyormuşum. Buşehir güzelse senin yüzünden, bu elma tatlıysa senin yüzünden, bu insanakıllıysa senin yüzünden…"

Bu Şehir GüzelseSenin Yüzünden

Nazım Hikmet

Çeviren: M. Melih Güneş

71 sayfa, 22 TL

Yapı Kredi Yayınları

Kitapbir şenliktir

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkankitap-lık dergisinin Kasım sayısında İstanbul Kitap Fuarı'nın 30.yılı nedeniyle Ayşe Sarısayın, Âlim Kahraman, Behçet Çelik ve Faruk Dumanfuara ilişkin gözlem ve anılarını anlatıyor. Öte yandan, Demir Özlü, KemalBilbaşar'ın Denizin Çağırışı romanını; Oğuz Demiralp, Tanpınarromanlarını; Kurtuluş Kayalı, Samet Ağaoğlu kitaplarını; Serdar Rifat, JulienBarnes'ın Korkulacak Bir Şey Yok romanını ele aldığı yazılarla busayıda öne çıkıyorlar.

kitap-lık'ın yeni sayısında Tomris Uyar, dergisayfalarında kalmış bir öyküsüyle; Mustafa Ziyalan, Sevgi Ünal, İsmail HakkıŞiriner ve Hâle Seval yazılarıyla; İzzet Göldeli ve Ahmet Sait Akçaygünlükleriyle; Pelin Buzluk, İsmail Pelit, Deniz Kıral, Kerem Aslan, TürkerAyyıldız öyküleriyle; Yücel Kayıran, Ahmet Hamit Yıldız, Bünyamin K., DavutYücel, Komet, Mehmet Müfit ve Niki Marangou şiirleriyle yer alıyorlar. kitap-lıkiyi edebiyatın adresi olmayı sürdürüyor

kitap-lık 154/ Kasım 2011

120 sayfa

7,5 TL

YapıKredi Yayınları

Cogito dizisinden yeni bir kitap: Psikanalitik BirEstetik İçin

Aphrodite'nin doğumundan beri, güzellik aşklaolduğu gibi hadım edilmeyle de ilişkilidir: Uranos Gaia'yı dölleyeceğisırada kesilen cinsel organının atıldığı denizden Aphrodite fışkırır!

YapıKredi Yayınları Cogito Dizisi'nden çıkan Murielle Gagnebin'in PsikanalitikBir Estetik İçin kitabı yalnızca bir tedavi yöntemi olarak değil, birdüşünme, yorumlama yöntemi olarak da geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuranpsikanalizle yaratı arasında çokyönlü ilişkiyi araştırıyor. Freud'unkendisi de kimi sanat yapıtlarının ve sanatçıların psikanalitik çözümlemeleriniyapmıştır. Gagnebin ise yeni bir eleştiri yöntemi geliştirdiği buincelemesinde, yaygın olarak bilinen görsel sanatlar ürünlerinin,yaratıcılarıyla olan bağlarını büyük ölçüde kopararak, onları psikanalizin ışığındayeniden okuyor. Yaratıcıların değil de, deyim yerindeyse yapıtlarındinamiklerini çözümlüyor.

Psikanalitik BirEstetik İçin

Murielle Gagnebin

Çeviren: Simla Ongan

259 sayfa, 18 TL

Yapı Kredi Yayınları

Kent Kırgını

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan KentKırgını, Eray Canberk'in 1960 ile 2010 yılları arasında yazdığı topluşiirlerden oluşuyor.

İncedeninceye örülmüş şiirlerin, az ve öz yazan şairidir Eray Canberk. Bir çocukbüyütür içinde ve şiirdir büyüyen dizelerinde. Büyür çocuk, büyürgülümseyişler, büyür acılar, büyür dünya, büyür her şey, şiir olup akarönümüze; kuytu, durgun suların taraklı ebrusudur bu…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel YKY Yeni Kitaplar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement