Yunanistan'a Firar Eden Darbeciler Hakkındaki İddianame - Son Dakika
Güncel

Yunanistan'a Firar Eden Darbeciler Hakkındaki İddianame

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlıgˆı'ndan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde kalkışmaya katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski...

27.10.2017 14:04

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlıgˆı'ndan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde kalkışmaya katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski havacı asker hakkında açılan davanın iddianamesindeki detaylar ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan ve sunulduğu mahkemece kabul edilen iddianamede, 4. Kara Havacılık Alay Komutanlıgˆı'ndan havalanan helikopterlerin ve içindeki askerlerin eylemlerine yer verildi.

Darbe giris¸iminin bas¸arısızlıgˆa ugˆramasından sonra 8 sanığın TSK' ya ait askeri helikopterle Yunanistan'a kac¸maları ve iltica talebinde bulunmaları gibi hususlar birlikte degˆerlendirildigˆinde, sanıkların "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu işledikleri kanaatine varıldığı anlatılan iddianamede, sanıkların askeri helikopterle Yunanistan'a kaçma planları ve rotaları anlatıldı.

Helikopterin teslim edildikten sonra olay yeri inceleme tarafından yapılan işlemlere de yer verilen iddianamede, sanıkların helikopterdeki "Dost du¨s¸man tanıma kodu" cihazını montaj yerinden so¨ktu¨kleri, 20 bin dolar degˆerindeki gece go¨ru¨s¸ du¨rbu¨nu¨nu¨ aldıkları kaydedildi.

İddianamede, darbe toplantılarında 4. Kara Havacılık Alayı'ndan kalkacak helikopterlerle stratejik o¨neme haiz bazı bo¨lgelere ve bazı medya kurulus¸larına ait binalara takviye personel sevk edilmesinin kararlas¸tırıldıgˆı ifade edilerek, sanıkarın 4 farklı helikopterle 4. Kara Havacılık Alayı'ndan havalanarak darbeci askerlere destek olmak amacıyla I·stanbul'un muhtelif bo¨lgelerinde faaliyetlerde bulundukları vurgulandı.

Cumhurbaşkanı'na suikaste giden helikopter de bu alaydan kalktı

İddianamede, söz konusu alaydan havalanan (14306 kuyruk numaralı) bir helikopterin ise Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast yapmaya giden timlerin intikalinde go¨rev yaptıgˆının tespit edildiği kaydedilerek, Mugˆla'da yargılanan sanıkların cezalandırıldığı hatırlatıldı.

Sanıklar Ahmet Güzel (1. Pilot), Genc¸ay Böyük (2. Pilot) ve Rıfat C¸elik'in (teknisyen) "11306" kuyruk numaralı askeri helikopterle silahlı ve tec¸hizatlı 7 Harp Akademisi ögˆrencesi ve 15 astsubay o¨gˆrenciden olus¸an timi takviye amacıyla Vatan Caddesi'ndeki I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Yerleşkesi'ne götürdüğü anlatılan iddianamede, sanıkların emniyet güçlerinin ateşle karşılık vermesi üzerine yerleşkeye inemedikleri aktarıldı.

İddianamede, helikopterdeki askerlerin uzun namlulu silahlarla vatandas¸ların u¨zerine ateş açması sonucu Mehmet Gu¨der'in o¨ldu¨gˆu¨, Ali Kara'nın yaralandıgˆı belirtildi.

Sanıklar Su¨leyman Özkaynakçı, Abdullah Yetik ve Mesut Fırat'ın iki ru¨tbeli subay, Hava Harp Okulu ögˆrencilerinden olus¸an 16 kis¸ilik tim ve teknik bilgiye sahip sivilleri, helikopterle Yes¸ilko¨y Havalimanı'ndan alarak Casper Plaza'nın c¸atısına indirdiği anlatılan iddianamede, bu helikopterden açılan ateş sonucu da Ali Ayran ve I·lhan Yiğit'in yaralandığı kaydedildi.

Eski yüzbaşının adresinde 1 dolar çıktı

İddianamede, Yunanistan'a kaçan eski Pilot Yüzbaşı Ferudun Çoban'ın Ankara'daki adresinde yapılan aramada, iki adet 1 dolar ile FETÖ kapsamında kapatılan Fatih Üniversitesi'ne ait kimlik kartları bulunduğu belirtildi. Eski Teğmen Halil Can Akbaş'ın iş yerinde yapılan aramada, "17-25 Gizlenemeyen gerc¸ekler" yazılı bir derginin sayfası bulunduğu kaydedildi.

Sanıkların ifadelerine de yer verilen iddianamede, eski Astsubay Mehmet Güngör 66. Mekanize Tugay Komutanlıgˆı'na emniyet güçlerinin müdahalede bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Yarım saat, 40 dakika sonra bulundugˆumuz kıs¸lanın ic¸inden silah sesleri gelmeye bas¸ladı. Hava alacakaranlıktı. Bu 12-13 kis¸i oldugˆunu so¨yledigˆim kamuflajlı ru¨tbeliler, piyade tu¨feklerini alarak as¸agˆıya indi. Bunlar gittikten sonra c¸atıs¸ma sesleri arttı. Yaklas¸ık 10 dakika sonra eli yaralı yarbay ru¨tbesinde biri geldi. Yarbay bu 12-13 kis¸iden biriydi. Bize 'Nizamiyede iki kişiyi vurdum.' dedi ve vurduğu kişilere küfretti. Bu iki kis¸inin de polis oldugˆunu, polislerin de kıs¸ladan ic¸eri girdigˆini so¨yledi. Pilotlara 'Kac¸ın, canınızı kurtarın.' dedi. Biz 4 kişi 'Polislere teslim olalım.' şeklinde konus¸maya bas¸ladık. Ancak bize ates¸ edilebilecegˆini du¨s¸u¨ndu¨k. Bu nedenle teslim olmaktan vazgec¸tik. Pilotlar camdan atlayarak kac¸ıyorlardı."

Eski Astsubay Rifat Çelik de ifadesinde, helikopterle havalandıklarını belirterek şunları kaydetti:

"WhatsApp grubumuzda hep paylas¸tım. Son kalkıs¸ımızda da 'Uc¸mak istemiyorum, gelin beni kurtarın.' s¸eklinde mesajlar yazdım. Korkuyordum. Adını daha sonradan o¨gˆrendigˆim ve 66. Mekanize Tugayı olan yere saat 00.00-00.30 sularında inis¸ yaptık. Bo¨lu¨k komutanıma 'Komutanım ne olur beni kurtarın.' diye bir mesaj yazdım. O da 'Pilotun kim?' diye sordu. Ahmet Güzel oldugˆunu so¨yleyince c¸ok kısa bir su¨re sonra bo¨lu¨k komutanım Sercan Güngör, Ahmet Güzel Binbas¸ı'yı telefondan aradı. Ahmet Güzel Binbas¸ı 'Sen kimsin?' diye sordu, o da kendini tanıttı ve 'Rifat'ı serbest bırak.' diye konus¸tu. Ahmet Güzel Binbas¸ı 'Rifat kim?' diye sorunca, Sercan Yu¨zbas¸ı 'Yanındaki teknisyeni tanımıyor musun?' diye c¸ıkıs¸tı. Bunun u¨zerine Ahmet Güzel bana 'Senin adın Rifat mı?' dedi. Akabinde Sercan Yu¨zbas¸ı'ya ku¨fu¨r edip telefonu kapattı. Sonrasında bana do¨nerek 'Bunca is¸in arasında seninle mi ugˆras¸acagˆım.' dedi. Bu kez yanındaki sivil kis¸iye 'Abi bu is¸ bo¨yle olmayacak, bas¸aramayacagˆız.' s¸eklinde konus¸tu. Sivil kis¸i ise 'Ahmet moralini bozma bu is¸in sonunda ya c¸elenk var ya idam sehpası var, bunları bilerek yola c¸ıktık.' diye cevap verdi. Bu s¸ekilde aralarında tartıs¸ma c¸ıktı."

İddianamede görüntülere yer verildi

İddianamede, 66. Mekanize Tugay Komutanlıgˆı'na 16 Temmuz 2016'da saat 05.30 sıralarında emniyet güçlerinin müdahalede bulunması ve bunu fark eden 4. Kara Havacılık Alayı personeli 12 sanığın merdivenlerden as¸agˆıya inme görüntülerine yer verildi.

İddianamede görüntülere ilişkin şu ayrıntılar anlatıldı:

"Sanıklar Ahmet Güzel, Abdullah Yetik, Genc¸ay Böyük, Su¨leyman O¨zkaynakcı ve Fatih Mandacı'nın elinde silah oldugˆu, sanık Ugˆur Uçan'ın merdivenleri indigˆi esnada sagˆ elini go¨gˆsu¨ne dogˆru uzattıgˆı fakat go¨gˆu¨s kısmından ne aldıgˆının go¨ru¨lmedigˆi, sanık Mehmet Güngör'u¨n c¸antasının altından silah namlusuna benzer bir cismin go¨zu¨ktu¨gˆu¨ fakat ne oldugˆunun tam olarak belli olmadıgˆı, bu go¨ru¨ntu¨lerden sonra sanıkların 11308 kuyruk nolu helikoptere binerek 66. Mekanize Tugayı'ndan ayrıldıkları görülmüştür. Kamera kayıtları u¨zerinde yapılan incelemede, darbe tes¸ebbu¨su¨ne is¸tirak eden 4. Kara Havacılık Alayı personeli sanıkların bir bas¸ka birlik olan 66. Mekanize Tugayı'nda rahat hareket ettikleri, harekat merkezi ile irtibat halinde olarak aldıkları emirler dogˆrultusunda go¨rev yaptıkları anlas¸ılmaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan'a Firar Eden Darbeciler Hakkındaki İddianame - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement