Yüzyılın Aşkı: "Siyendi İle Abadan" Raflardaki Yerini Aldı! - Son Dakika
Güncel

Yüzyılın Aşkı: "Siyendi İle Abadan" Raflardaki Yerini Aldı!

Son yıllarda romanlarıyla dikkat çeken yazar Gülşen Gazel'in "Çılgın Gönlüm"den sonra beklenen romanı "On Şehrin Onsuz Hikayesi / Siyendi ile Abadan" raflardaki yerini aldı.

23.09.2017 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair Abadan ile Kandilci Kız Siyendi'nin dokunaklı aşk hikâyesinin anlatıldığı kitap teknik ve içerik açısından doğu ve batı edebiyatının başarıyla mezcedildiği farklı bir roman olma özelliği taşıyor.

Aşk kavramının derinliğine irdelendiği eserde "ayrılık, hasretlik, özlemek, hüzün, kavuşma, mutluluk" kavramları da farklı bakış açılarıyla geniş yer buluyor. Duyguların inişli çıkışlı serpiştirildiği romanda kahramanların aşka bakışı günümüzün günübirlik yaşanan yozlaşmış aşk algısına da ışık tutuyor. Yazar, aşk kavramının kendine özgü güzelliklerini beşeri aşkın bu güzel örneğiyle okuruna taşımayı hedefliyor.

Hikâyenin geçtiği on şehrin haritasının da yer aldığı kitapta, birbirinden özgün isimler, karakterler ve yan hikâyelere de yer veriliyor. Dokunaklı şiirler, aşk sözleri ve mektupların da kaleme alındığı romanda divan şiiri mazmunlarının ilk kez bir romanda şahane bir üslupla kullanıldığı görülüyor. Mazmun hikâye örneklerinden Hüsün ile Aşk, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Yusuf ile Züleyha'ya atıflarda bulunulduğu gibi bu eserlerden izler de taşıyan kitapta Türk edebiyatına mâl olacak yepyeni bir aşk hikâyesi bu kez Batı edebiyatına özgü roman formunda okura sunuluyor. Okura yepyeni bir aşk hikâyesinin kapılarını açan roman, dünya edebiyatına da bu asrın aşk macerasını ve aşkı uğruna bedel ödeyen unutulmayacak sevda kahramanlarını kazandırıyor. Edebi nitelikleri, sanatsal özellikleri, kurgusu, kullanılan teknik ve içeriğiyle yüzyılın aşk romanı olmaya aday olan eserde kullanılan dil ve üslup piyasada yayınlanan romanların büyük çoğunluğunun çok üstünde yer alıyor. Edebi tasvirler, psikolojik tahliller, kullanılan dilin zenginliği, imgeler, semboller edebi eserlerin kalitesinin düştüğü günümüzde romanın değerini bir tık daha yukarılara taşıyor. Hikâye ve kurgu daha önce hiçbir yerde yer almayan özgün bir yapıya sahip olması yönüyle pek çok yazara ilham kaynağı olacak nitelikteki çalışma unutulan divan şiiri aşk tarif ve tasvirlerini de başarılı bir şekilde roman türüne yansıtıyor.

Okurun soluk soluğa okuyacağı "On Şehrin Onsuz Hikayesi/ Siyendi ile Abadan" Yeni Türk Edebiyatında kalıcı izler bırakmaya aday bir eserdir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yüzyılın Aşkı: 'Siyendi İle Abadan' Raflardaki Yerini Aldı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement