Zonguldak'ta servis aracının şarampole devrildiği kazaya ilişkin iddianame hazırlandı - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ta servis aracının şarampole devrildiği kazaya ilişkin iddianame hazırlandı

Zonguldak\'ta servis aracının şarampole devrildiği kazaya ilişkin iddianame hazırlandı

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde şarampole devrilen servis aracındaki 1 öğrencinin yaşamını yitirdiği, 18 öğrencinin yaralandığı kazaya ilişkin sürücü, araç sahibi ile babasının, "taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar...

17.03.2023 12:59  Güncelleme: 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde şarampole devrilen servis aracındaki 1 öğrencinin yaşamını yitirdiği, 18 öğrencinin yaralandığı kazaya ilişkin sürücü, araç sahibi ile babasının, "taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Lise öğrencilerini taşıyan midibüsün 14 Aralık 2022'de Çatalağzı mevkisinde şarampole devrilmesi sonucu Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Büşra Akın'ın (14) öldüğü, 18 öğrenci ve şoförün yaralandığı kazaya ilişkin tutuklu sürücü Fikret B. (67) ile araç sahibi Ramazan A. (33) ve tutuksuz babası Müslüm A. (68) hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede, Fikret B'nin, söz konusu servis taşımacılığından günlük 200 lira kazandığını, kaza tarihinde yol kenarındaki trafoyu geçtikten sonra araçta neden kaynaklandığını bilmediği bir kütürtü sesi duyduğunu söylediği belirtildi.

Sürücünün sesten sonra kendini kaybettiğini ve hiçbir şey hatırlamadığını kaydettiği aktarılan iddianamede, Fikret B'nin şu ifadelerine yer verildi:

"Söz konusu servis aracıyla ilgili velilerin bana, Müslüm A. ve Ramazan A'ya, aracın dış görünüşünün hurdaya benzediği, kapılarının tam kapanmadığı, klimaların çalışmadığı ve söz konusun aracın değiştirilmesi hususunda şikayetleri olmuştur. Ancak ben, bana verilen araçla taşımacılık yaptım. Bu konuda benim herhangi bir yetkim bulunmamaktadır. Yine servis aracıyla Milli Eğitim arasında yapılan sözleşmeden herhangi bir bilgim yoktur. Yine aracın sadece muayene süresinin geçtiğini biliyorum. Ramazan A. ve Müslüm A'ya geçen sene bu aracın değişmesini söyledim. Kendileri bana aracı değiştireceklerini söylediler ancak araçta herhangi bir değişiklik yapılmadı. Paraya ihtiyacım olduğu için bana verilen servis aracıyla taşımacılık yapma mecburiyetinde kaldım. Aracın içerisinde bulunan iç ve dış kameralar kayıt yapmamaktadır."

İddianamede, Ramazan A'nın da aracın kendi üzerine kayıtlı olduğu, geçen yıl da aynı araçta şoförlük yaptığı için kendisine güvendiğinden şoför olarak Fikret B'nin çalıştığı yönündeki beyanı yer aldı.

Aracın muayene tarihinin geçmiş olduğunu bildiğini belirten Ramazan A, ancak kışlık lastik olmadığı için muayeneden geçemeyeceğini düşündüğünden randevuya gitmediğini anlattı. Daha sonra yeni bir randevu günü aldığını ancak kazanın meydana geldiğini, şoförün kendisine araçla ilgili bazı eksiklikleri bildirmediğini, veliler tarafından geçen yıl şikayet edildiği ve idari para cezası ödediğini ama bu sene herhangi bir şikayet bulunmadığını kaydeden Ramazan A, kaza nedeniyle üzgün olduğunu ifade etti.

İddianamede, Müslüm A'nın, şoför olarak çalışması için arayarak ikna ettiği Fikret B'nin kendisine araçla ilgili sorunlu durumdan bahsetmediği, midibüsün tamir işlerini ara sıra kendisinin yaptığı, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği aktarıldı.

İddianamede, 67 AT 873 plakalı aracın sahibi Ramazan A. ile Kilimli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında servis ihalesi yapıldığı, ihalede belirtilen aracın sürücüsünün de Fikret B. olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

Ceza istemi

İddianamede yer verilen kaza tespit tutanağına göre, aracın hızını azaltmadığı için kusurlu bulunan Fikret B, bilirkişi raporuna göre midibüsü gerektiği gibi dikkatli ve tedbirli kullanmadığı, geçerli sürücü belgesi ve mesleki yeterlilik belgesinin (SRC) bulunmadığı, yaşının servis aracı kullanmaya uygun olmadığı gerekçeleriyle kusurlu sayıldı.

Bilirkişi raporuna göre müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulan Ramazan A, sürücü ve SRC belgesi süresi sona ermiş, okul servisi kullanma yaşı uygun olmayan şoförü çalıştırması, aracın periyodik muayene ve bakımlarını yaptırmaması, öğrencilerin rahat ve güvenli yolculuk yapmasını sağlayacak tedbirleri almaması nedeniyle kusurlu bulundu.

Müslüm A'nın ise servis iş ve işlemleriyle bizzat ilgilendiği, ifadesinde söz konusu servis aracının tamir işlemlerini kendisinin yaptırdığını ve Fikret B. ile şoför olarak çalışması için kendisinin anlaşma yaptığını ikrar ettiği gerekçesiyle kusurlu olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Öte yandan, iddianamede, kütürtü sesinin ise aracın uçuruma yuvarlanmadan önce inşaat demiri filizlerine çarpma sesi olarak değerlendirildiği bilgisine yer verildi.

İddianamede 3 kişi hakkında "taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Olay

Kilimli'den Muslu beldesine seyreden Fikret B'nin kullandığı 67 AT 873 plakalı lise öğrencilerini taşıyan midibüs, 14 Aralık 2022'de Çatalağzı mevkisinde şarampole devrilmiş, kazada Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Büşra Akın yaşamını yitirmiş, sürücü ve 18 öğrenci yaralanmıştı.

Tedavisi tamamlanan sürücü 23 Aralık'ta, araç sahibi Ramazan A. ise 29 Aralık'ta tutuklanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ta servis aracının şarampole devrildiği kazaya ilişkin iddianame hazırlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement