Güneş güler yüzünü nihayet göstermeye başladı ve baharın saçtığı enerji ile yalnızca doğa değil, biz de kendimizi çok daha pozitif ve neşeli hissediyoruz değil mi? Bu mevsim doğanın yenilendiği, adeta her canlının yeniden doğduğu mevsim olduğundan, ağaçlar en canlı hallerinde salınıyor, kuşlar en coşkulu sesleriyle ötüyor ve tabii ki çiçekler en mis kokularıyla ve en can alıcı renkleriyle tüm canlıları kendilerine hayran bırakıyorlar.
Tabii şehir merkezlerinde yaşayanlar baharın bu yenileyici enerjisinin keyfini tam olarak çıkaramamaktan şikayetçi olabilirler; ne de olsa hepimiz şehrin yoğun beton yapılaşmasının arasında oldukça az ağaç ve çiçek görebiliyor ve görebildiklerimiz de yoğun iş telaşının arasında kaynıyor genellikle. Ancak unutmayın ki baharı evinize taşımanın her zaman bir yolu vardır! İşte evinizde sizi şehrin telaşından uzaklaştıracak ve yaşam alanlarınızı canlandıracak birbirinden güzel çiçekler.
Menekşe
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Türkiye'de evde çiçek yetiştirmek denilince akla ilk gelen çiçeklerden biri tabii ki menekşeler oluyor çünkü ülkemizin iklim ve ev koşullarına en dayanıklı ve bakımı en kolay bitkilerden biri menekşeler. Toprağının nem dengesini iyi koruyan geniş ağızlı, yayvan saksılarda, aydınlık ama güneşi doğrudan ve dik açıyla almayan bir yerde menekşe yetiştirmek oldukça basit.
Fulya
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Büyüleyici kokusuyla insanı adeta kendinden geçirebilen zarif bir kır çiçeği olan fulyalar kırılgan görünümlerinin aksine karda bile açabilen, soğuk havalara dayanıklı bir bitkidir aslında. Haliyle bakımı da kolay olan bu dayanıklı çiçeklerin dayanamadıklar tek şeyin sıcak olduğunu ve sürekli serin yerde tutulmaları gerektiğini bilmeniz yeter! Havadar ve serin balkonlar fulyalar için ideal olacaktır.
Nergis
Nergis çiçekleri fulya ile aynı aileden geliyorlar ve bu yüzden de pek çok açıdan oldukça benzeşiyorlar. Sıcağı pek sevmeyen nergisler kışın ilk günlerinde çiçeklerini açıyor; bunun için de evinizi saran kış depresyonuyla mücadele etmek için harika bir fikir olabilir!
Begonya
(Living Interiors UK/ homify.com.tr)
Renkleriyle kendine hayran bırakan begonyalar biraz nazlı; eğer evinizde begonya yetiştirecekseniz doğrudan gün ışığına maruz bırakmamalısınız. Gelgelelim begonyanızın bulunduğu atmosfer de asla loş ya da karanlık da olmamalı. Ayrıca rüzgar ve soğuktan da korunmaları gerekiyor.
Orkide
(Appleyard London/ homify.com.tr)
Zarafet ve etkileyicilik denilince çiçeklerden ilk orkideler gelir akla. Tabii orkidelerin bakımı da pek kolay değil; bunun en önemli sebeplerinden biri de orkidelerin sıradan topraklarda yetişmemeleri. Orkidelerin belirli karışımlarla üretilen geçirgen ve özel toprakları oluyor; eğer orkide yetiştirmeye karar verirseniz bu toprak karışımını özenle hazırlamanız ya da hazır karışımları satın almanız şart. Orkidelere verilecek su da, toprakları gibi özel olmalı. Oksijen açısından zengin, bayat olmayan, kaliteli bir su ile sulanması gereken orkidelerin sularının sıcaklığı da oda sıcaklığında olmalı. Orkidenin evinizde konumlanacağı yer de hem aydınlık hem de serin bir yer olmalı.
Gül
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Bahçeli evlerde en sık gördüğümüz çiçekler gül oluyor elbette, oysa bakımları ve uyum yetenekleri bir hayli yüksek olan gülleri iç mekanlarda da yetiştirebilirsiniz. Haftada iki kez sulanması gereken iç mekan güllerinin toprağının yazın 15 günde bir, kışın ise ayda bir sıvı gübre ile desteklenmesi gerekiyor.
Atatürk çiçeği
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Çarpıcı kırmızı rengiyle dikkat çeken ve adını Türkiye'de yetiştirilmesine önayak olan Mustafa Kemal Atatürk'ten alan Atatürk çiçeğinin bakımı da biraz özen istiyor. Yaz aylarında bol bol sulanması gereken çiçeklerin yaprakları da sıcak havalarda püskürtme yoluyla serinletilmeli. Aydınlık ama yarı gölge bir yerde konumlanması gereken bitki, çiçeklenmeye başladığı Eylül ayından itibarense yapraklarının kızarması için günde 14 saat kesintisiz karanlığa maruz kalmak zorunda. Bunun için de bu dönemde akşam saatlerinde karanlık bir dolaba kaldırılması öneriliyor.
Sümbül
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Güzel kokularının tüm evi sardığı ve yılın büyük bir kısmında çiçekli kalan sümbüller soğuğu ve rüzgarı hiç sevmiyorlar. Doğrudan güneş de istemeyen sümbüller aydınlık odalar için ideal bir çiçek yetiştirme seçeneği.
Sardunya
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Ülkemizdeki popüler çiçeklerden biri olan sardunyalar 2-3 haftada bir gübre desteğiyle kuru ve sıcak yerlerde yetiştirilmek için ideal ve bakımı kolay bir yaz çiçeği.
Onbir ay çiçeği
(Pflanzenfreude/ homify.com.tr)
Ası üstünde, bu harika salon çiçekleri yılın on bir ayı çiçek açabiliyorlar! Sıcak havayı sevmeyen ve esinti isteyen bu çiçekler aslında daha çok pencere kenarları ve balkonlar için ideal bir seçim olacaktır.
Son Dakika › Kadın › Evlerde Yetiştirilebilen Çiçekler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?