İlk olarak doğum yapmayı ve bir çocuk sahibi olmayı unutun, ilk aşamada sadece hamile kalmaya odaklanın. Çünkü hamile kalmak bazı kadınlar için çok zorlayıcı bir deneyim olabilir. Bebek yapma ister beyninizde oluşan bir fikir olsun isterseniz de aylardı uğraştığınız bir çaba olsun bu yola girmeye karar verdiyseniz bebeğinizi gerçekten istemelisiniz. Anne olmaya çalışırken bilmeniz gereken şeyleri sizin için maddeliyoruz.
Her kadın farklıdır
Kendi gebelik yolculuğunuzun arkadaşlarınızınkine benzeyeceğini asla düşünmeyin. İstediğiniz zamanda hamile kalacağınızı varsaymayın. Bunu hatırlamak önemlidir, çünkü hemen hamile kalamayabilirsiniz ve bu durum sizi üzebilir. Denemeye başladığı gün hamile kalmış bir arkadaşın varsa sizinde onun gibi olacağınızı düşünmeyin, herkesin yapısı ve döngüleri farklıdır. Belki 10 ay deneyeceksiniz ama hamile kalamayacaksınız, denemekten vazgeçtiğin an hamile kalabilirsiniz bunun bilincinde olun.
Sigara ve alkolden uzak durun
Bu durumu mutlaka biliyorsunuzdur, eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız sigara içmek ve alkol tüketmek yumurtalıkların az çalışmasına ve sperm sayıların düşmesine neden olur.
Araştırmalara göre, kadınlarda sigara içenlerin % 13'ünün yumurtalıkları daha az çalışıyor. Ayrıca, sigara içmek hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle hamile kalmaya karar verdiğiniz zaman sigara ve alkol kullanımını bırakmanız gerekiyor.
35 yaş korkusu
Çocuk sahibi olmayan neredeyse her kadın 35 yaşında doğurganlığının uçuruma düştüğünü düşünür. Gerçek şu ki 30'lu yaşlarda doğurganlık istikrarlı bir şekilde aşağı doğru düşme eğilimi gösterirken 38 yaşında bu eğim bir anda artar. ancak 35 yaşına odaklanmanın nedeni bu yaşta anne olmak bebeğin Down sendromu gibi bir kromozomal anormalliği olma riskini arttırır. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için 30'lu yaşların sonuna gelmeden anne olmalısınız. Tabii bu kurallar herkes için geçerli değildir, yumurtalıklarınızın çalışmasına bağlıdır.
Doğum kontrol haplarını bırakmak vücudun dengelenmesini hemen sağlamayabilir
Bazı kadınlar doğum kontrol hapı kullanımını bıraktıktan hemen sonra adet döngüsüne devam eder. Fakat bazı kadınlar için aynı şey söz konusu değildir. Genellikle hormonal doğum kontrol hapları kullanımını durdurduktan sonra vücudun düzenli bir döngüye geçirmesi için aylar gerekebilir ve bu durum normaldir. Ancak yine de endişeleniyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.
Kayganlaştırıcı yağların üzerindeki etiketleri okuyun
Kayganlaştırıcı yağlar spermle savaşır ve hamile kalmayı zorlaştırıcı maddelerle doludur. Sperm dostu yağları seçmek sizin için önemli olacaktır, bu nedenle pH dengesini ve osmolalitesi arttıran maddeleri arayın ve gliserin içeren yağları kullanmaktan kaçının.
İnfertilite olmanız bebeğinizin olmayacağı anlamına gelmez
İnfertilite terimi serttir ve gerçekten de sıkıntı yaşatabilir. Fakat terimin gerçekten ne anlama geldiğini bilmek size yardımcı olabilir. Bir çiftin 12 ay boyunca korunmadan düzenli cinsel ilişkiye girmesine rağmen hamile kalamama durumudur. Ancak uzmanlara göre, bu sadece bir tanımdır ve çok önemli bir durum değildir, yani bu durum hamile kalmayacağınız anlamına gelmez.
Düşük sperm sayısı, yumurtalıkların az çalışması veya yetersiz hormon seviyeleri gibi sorunlar olabilir. Ancak doktorlar tarafından yardımcı üreme teknolojisi uygulanabilir. Spermleri alarak yumurtalıkta döllenmesi sağlanır ve embriyolar rahme aktarılır, böylece hamile kalmanız kolaylaşır.
Gizli toksinleri evinizden çıkartın
Endokrin bozucular olarak bilinen birçok toksin vücudun normal hormonal faaliyetlerini değiştirebilir. Kadınların hamile kalmasını zorlaştırırken ve erkeklerinde sağlıklı meni üretmesini engeller. Bunlar kozmetik ve ilaçlarda bulunan parabenler, plastik gıda ve içecek kaplarında bulunan BPA, sabunlarda bulunan ftalatlar, deterjanlar, şampuanlarda bulunan cıva ve kurşun gibi ağır metallerden kaynaklanır.
Doğru kiloya sahip olun
Aşırı kilolu veya fazla zayıf olduğunuzu düşünüyor musunuz? Vücut kütle indeksinizi hesaplayın. 18.5'den düşük veya 30'dan fazla olması yumurtlamayı engelleyebilir.
Obezite gestasyonel diyabet, preeklampsi, doğum kusurları ve sezaryan gibi gebelik komplikasyonları riskini arttırabilir. Dolayısıyla, hamile kalmaya çalışırken sağlıklı bir ağırlıkta olmanız önemlidir. Sağlıklı bir kiloya nasıl ulaşacağınız konusunda doktorunuzla konuşun. Doğru yemek yemeniz, bol miktarda besin almanız, egzersiz yapmanız ve bol miktarda su içmeniz gerekir. Sağlıklı bir şekilde beslenmen vücudunuzu bebek yapmaya hazır hale getirmek için yeterlidir.
Deniz ürünlerine dikkat edin
Bazı balıklar da cıva yüksektir. Kandaki yüksek cıva seviyeleri hem kadınlarda hem erkeklerde doğurganlık sorunlarını etkiler. Ayrıca fetüsun gelişen beyin ve sinir sistemine zarar verebilir. Hamsi, istiridye, morina, yengeç, kerevit, mezgit, ringa balığı, somon, sardalya, karides, kalamar, alabalık, beyaz balık ve daha fazlasını içeren düşük cıvalı balıkları tüketebilirsiniz. Vücudunuzun kalıplarını öğrenebilmek için doktorunuzu ve kendinizi dinleyin. Vücudunuzu sizden iyi kimse tanıyamaz.
Merve Ağdağlı/ PembeNar Özel
Son Dakika › Kadın › Hamile Kalmaya Çalışıyorsanız Bilmeniz Gereken Şeyler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?