Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Funda Timurkaynak, "Tetanoz sadece paslı çividen geçmez, herkes tetanoz riskine açıktır. Toprağın, tozun bulaştığı her yaralanma, bizi bu hastalığa götürebilir. Bu yüzden herkesin 10 yılda bir tetanos aşısı olması gerekir" dedi.
Timurkaynak, bir programa katılmak üzere geldiği Eskişehir'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, KLİMİK Derneği'nin 1986 yılında kurulduğunu ve erişkin aşılaması üzerinde önemle durduklarını belirterek, rutin bir yasal düzenlemesi ve zorunluluğu bulunmayan erişkin aşılaması konusunda enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak duyarlılık oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.
"Çocuklarımız kadar kendi aşılanmamıza da özen göstermeliyiz" diyen Timurkaynak, erişkinlerde, özellikle risk grubunda bulunan 50 yaş üzerindekiler, gebeler, şeker, kalp, kronik akciğer hastaları ve organ nakli olan kişilerin, grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirterek, Hepatit A-B ve tetanoz aşılarının da ihmal edilmemesi gereken aşılar olduğunu ifade etti.
Kasların sürekli ağrılı bir şekilde kasılmasıyla kendini gösteren ve ölümcül olabilen bir hastalık olan tetanoza karşı aşının en son ilkokul eğitimi sırasında yapıldığını anımsatan Timurkaynak, şöyle konuştu:
"Tetanoz mikrobunun sporları havasız, tozlu ortamda ve toprakta bulunuyor. Örneğin kişiler, depremde göçük altında kalmak, trafik kazasında araçtan fırlayarak, toprakta yuvarlanmak, inşaattan düşmek ya da toprakla uğraşırken elini kesmek suretiyle toprağın içindeki tetanoz bakterisinin sporlarını alabilirler. Hastalığın tedavisi erken dönemde daha yüz güldürücü olmakla birlikte, kas gücünün yerine gelebilmesi için tedavi süresi 6 aydan uzun sürebilir. Kişiler bu süre sonunda tamamen iyileşebilir ya da solunum cihazına bağlı kalabilir. Hastanın tedavisinde geç kalınması durumunda ise maalesef ölümle de sonuçlanabilir. Tüm bunların yaşanmaması için aşılamaya önem göstermemiz gerekiyor. Çoğu vatandaşımızın düşündüğü gibi tetanoz sadece paslı çividen geçmez, herkes tetanoz riskine açıktır. Toprağın, tozun bulaştığı her yaralanma, bizi bu hastalığa götürebilir. Bu yüzden herkesin 10 yılda bir tetanoz aşısı olması gerekir."
Özellikle kadınların söz konusu aşıyı yaptırmalarının bebeklerinin sağlıkları için de önemli olduğunu dile getiren Timurkaynak, temiz olmayan, kirli bir ortamda doğum gerçekleştirilmek zorunda kalındığı takdirde, bebeğin tetanoz mikrobuna maruz kalabileceğini ve anneden geçen antikorlar olmadığında korunamayacağını vurguladı.
Enfeksiyona yakalanmadan, uzmana başvurun
Kişilerin, yurtdışı seyahatleri öncesinde, gidecekleri ülkelerdeki hastalıklarla ilgili bilgi almasının önemine değinen Timurkaynak, "Gerek yurtdışı gerek yurtiçi seyahatlerinizde de o bölgeye özel, hangi mikroplara karşı korunmanız gerektiğini bilen hekimler, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarıdır. Sadece ateşiniz çıktığında, enfeksiyon geliştiğinde değil, korunmak ve önlem almak için de enfeksiyon uzmanlarına başvurmalısınız" diye konuştu.
Son günlerde yaşanan H3N2 virüsünün neden olduğu grip salgınıyla ilgili değerlendirmede bulunan Timurkaynak, panik yapılacak bir durumun olmadığını, her yıl yaşanan grip salgınlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi. - Eskişehir
Son Dakika › Kadın › 10 Yılda Bir Tetanoz Aşısı Yaptırın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?