Zeytinburnu Belediyesince bu yıl 2.'si düzenlenen "Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali" başladı.
"Bu Senin Hikayen" sloganıyla gerçekleştirilen festivalin Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan açılış töreninde ilk olarak öykücü Hüseyin Su'nun hayatından kesitlerin yer aldığı tanıtım filmi gösterildi.
Törende konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu'nun daha önce geçmişi güzel ama imkanları kısıtlı bir yer olduğunu dile getirdi.
Aydın, en önemli vaatlerinin kültür sanat belediyeciliği yapmak olduğunu belirterek, "Sosyal yaşam alanlarının olmadığı, sadece ayakta kalabilmek, yaşayabilmek için gereken zorunlu ihtiyaçların zar zor karşılanabildiği süreçler vardı. Zeytinburnu, yolu, parkı ve sosyal yaşam alanları olmayan bir yerleşim biriminden, kültür denilince akla gelen ilçelerden biri haline dönüştü." diye konuştu.
İnsanların kültür sanata ihtiyaç duyduğunun altını çizen Aydın, şunları kaydetti:
"Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi 2008-2009 yılında yapıldı. Bir gün bu bina yok olup gidecek. Yaptığımız parklar, yollar bozulacak, yok olup gidecek ve yerine yenileri yapılacak. Kültür sanatla ilgili yapmış olduğumuz her şey ise yarına kalacak olan şeylerdir. Sadece bugünle ilgili de değildir. Geçmişi bugüne, bugünü de geleceğe aktaracak olan yatırımlar, kültür sanata yapılan yatırımlardır. Bu çok açık ve net. Ülkemizin geleceğine yapılan en ciddi yatırım, kültür sanata ve edebiyata yapılan yatırımdır."
Edebiyat alanında yarım asır
Festivalin bu yılki onur konuğu öykücü Hüseyin Su da insana sanatın ve edebiyatın diliyle, sıcaklığıyla dokunmanın çok kalıcı ve etkin olduğunu söyledi.
Su, yaklaşık 50 yıldır sanat ve edebiyat ortamında olduğunu belirterek, "Toplumsal düzlemde gerçekleştirilen insan eylemlerinin arasında, hiç kimsenin kasıtlı veya kasıtsız kazıyıp atamayacağı, değdiği her insanda mutlaka derin izler bırakan, en insani ve sahih olanının edebiyat ve sanatla yapılan eylemler olduğuna hayatım boyunca tanıklık ettim." dedi.
Edebiyatla ve sanatla yapılan hiçbir eserin kaybolmayacağına vurgu yapan Su, "Dünya durdukça bu eserler eskimeden durur ve sizin adınıza konuşur. Dede Korkut, Fuzuli, Şeyh Galip, Süleyman Çelebi, Dostoyevski, Balzac, Kafka gibi daha nice büyük yazarlar, hepimizin kütüphanesinde hala konuşmaya devam ediyor. Bugünlerde yazılanlar da gelecek yüzyıllar boyunca, mutlaka kendinden öncekiler gibi konuşmaya devam edecekler. Bu düşüncelerimin tanığı bütün insanlık tarihidir." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, festivale katılan öykücülerden, Türkiye'den Yıldız Ramazanoğlu, Ahmet Sarı, Arzu Kadumi, Elçin Sevgi Suçin, Mehmet Kahraman ve Mustafa Çiftçi'yle, Bosna-Hersek'ten Faruk Sehic, Slovakya'dan Svetlana Zuchova ve Suriye'den Hatip Bedle kısa öykülerini okudu.
Etkinlik, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konseriyle tamamlandı. İkili konserde, "Yalancı Dünyaya Konup Göçenler", "Karşıda Görünen Ne Güzel Yayla", "Sabahtan şahıma vardım" ve "Eşrefoğlu Al Haberi" adlı eserleri seslendirdi.
Danışmanlığını Cemal Şakar'ın, genel sanat yönetmenliğini ise öykü yazarı Aykut Ertuğrul'un üstlendiği 5 gün sürecek festivalde, yerli ve yabancı 34 öykücü yer alacak.
Festival boyunca öykü okumaları, öykü atölyesi, genç öykücüler atölyesi, çağdaş Arap, İspanyol, Rus öyküsü atölyeleri ile "Öykü ve Gelenek", "Öykü ve Postmodernizm", "Öykü ve Modernizm" gibi panellerin yanı sıra, Zeytinburnu'ndaki liselerde "Okulda Öykü Var" etkinlikleri düzenlenecek.
Festival, 25 Mart Cumartesi akşamı, "Bilgi Evleri Zeytinburnu Öykü Yarışması" adlı ödül töreniyle sona erecek.
Son Dakika › Kültür Sanat › 2. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali' Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?