4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen ünlü barok besteci Vivaldi'nin "Yıldırım Bayezid" adlı eseri, ayakta alkışlandı Eseri sahneye koyan Ergüven: "Devlet operalarının repertuvarında barok eserler nadiren yer alıyor. Başta 'barok opera ilgi görmeyecek' diye korktuk ama insanlar sıkılmadan seyrediyor"

28.06.2013 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında Kadıköy'deki Süreyya Opera Sahnesi'nde sunulan ünlü barok besteci Antonio Vivaldi'nin "Yıldırım Bayezid" adlı eseri, ayakta alkışlandı.

Eseri sahneye koyan Mehmet Ergüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet operalarının repertuvarlarında  barok eserlerin nadiren yer aldığını belirterek, Vivaldi'nin bir operasının Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluştuğunu söyledi.

Ergüven, "Genç arkadaşlar için büyük bir tecrübe. Bu ve benzeri yapıtlar bundan sonra da sahnelenmeye devam ederse devlet operalarının repertuvarı çok zenginleşecek. Barok operaları başlıbaşına bir hazine bizim için" dedi.

Süreyya Opera Sahnesi'nin tamamen dolu oluşuna dikkati çeken Ergüven "Cumartesi temsili de dolu. Bu da halkın bu tür eserleri sevdiğinin somut göstergesi" tespitini yaptı.

Bu alakadan cesaret alarak gelecek yıl da "Giulio Cesare/Jül Sezar" adlı eseri sahneye taşıyacaklarını bildiren Ergüven, "Ankara'da 'Timurlenk' adlı yapıtı sahneye koymuştum. Bu eserdeki dekor da aynı konu olduğu için oradan geliyor. O eser de 6 temsili kapalı gişe oynadı. Başta 'barok opera ilgi görmeyecek' diye korktuk ama gördüğünüz gibi insanlar sıkılmadan seyrediyor" ifadelerini kullandı.

Paolo Villa'nın orkestra şefliğinde, "Timurlenk"i Kaan Buldular'ın, "Yıldırım Bayezid"i Bahadır Noyan Coşgun'un, "Asteria"yı Ferda Yetişer ve "İrene"yi Esen Demirci'nin temsil ettiği opera yarın akşam da Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi'nde sahnelenecek.

"Yıldırım Bayezid" operanın konusu özetle şöyle:

"Bayezid'e karşı zafer kazanarak onu tutsak eden Timurlenk, Trabzon Prensesi İrene'ye evlenme sözü vermiş olmasına rağmen Bayezid'in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu yüzden Timurlenk, İrene'yi Yunan müttefiki Andronicus'a bırakır, ancak Andronicus da Asteria'yı sevmektedir. Bayezid, Timurlenk'in evlilik teklifini kabul eden kızına karşı öfkelidir. Çünkü 'Bir çobanın kanı, asil Osmanlı kanına karışamaz' düşüncesindedir. Asteria ise zifaf gecesi Timurlenk'i bıçaklayacağını söyler. Plan ortaya çıkınca Timurlenk bu kez Asteria'yı hizmetçi olarak yanında alıkoyar. Bu kez de Asteria Timurlenk'i zehirlemeye çalışır, ancak İrene Timurlenk'i tam zamanında uyararak buna mani olur ve yeniden Timurlenk'in gözdesi haline gelir. Bu sırada Bayezid zehir içerek intihar eder, kızı Asteria da Timurlenk'in huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Timurlenk ise onu affederek, Yunan tacıyla birlikte Andronicus'a verir. Sevgi nefrete ve gurura karşı zafer kazanmıştır."

Festivalde neler var?

Giuseppe Verdi'nin "Rigoletto" operasının Haliç Kongre Merkezi'ndeki temsiliyle başlayan İstanbul Opera Festivali kapsamında bu akşam, Türkiye- Hollanda ilişkilerinin 400. yılı anısına Ali Hoca tarafından bestelenen "Lale Çılgınlığı/ Tulipmania" operası sahnelenecek.

Librettosu Şefik Kahramankaptan'a ait eser, bir avuç lale soğanı karşılığında bir köşkün el değiştirdiği 1600'lü yıllarda yaşanan lale çılgınlığını konu ediniyor.

Festivalin 1 Temmuz'da gerçekleştirilecek "Viva Verdi" gala konserine, Roberto Abbado şefliğinde bariton Maroco Vratogna, tenor Stefano Secco, tenor Marco Berti ve soprano Aleksandra Kurzak solist olarak katılacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 3-4 Temmuz'da gerçekleştirilecek iki temsille, Viyanalı besteci Mozart'ın ünlü "Saraydan Kız Kaçırma" operası, Yekta Kara'nın rejisiyle Topkapı Sarayı'ndan sanatseverlere seslenecek.

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7-8 Temmuz'da "IV. Murat" operasının Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından Topkapı Sarayı'nda temsiliyle sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement