Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, "İnternet, telefon ve televizyonlarla gelen asosyalleşmeyi 'yaran sohbetleriyle nasıl tedavi edebiliriz ve zenginleştirebiliriz' diye bakmalıyız" dedi.
Çobanoğlu, 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Ahilik ve Yaran" konferansında yaptığı konuşmada, Ahiliğin farklı ırkları ve dilleri bir arada tuttuğunu söyledi.
Çankırı'da eski dönemlerde Ermeni ve Yahudilerin yaşadığını ifade eden Çobanoğlu, şöyle konuştu:
"Kentte eskiden deri işletmeciliği yapılmıştır. Yani debbağlık Çankırı'da geçmişte yaşatılmıştır. Yaran ocakları da okul görevi görmüştür. Eskiden okuma yazma oranı çok azdı. İnsanların yaylak ve kışlak zamanları vardı. Kışlak zamanlarında insanlar bir araya gelir, yaran sohbetlerinde bulunurlardı. Yaran sohbetleri insanlar için bir okuldu. Oturmasını, kalkmasını, nerde durması gerektiğini öğreten ve önemli insanların katılıp, ifadelerinin dinlendiği, sözlü kültürün yaşayan okuluydu. Bilgi, ve birikim bir kuşaktan diğer kuşağa yaran sohbet ortamıyla aktarılmıştır.
Yaran sohbetleri sosyalleşme alanlarıdır. İnternet, telefon ve televizyonlarla gelen asosyalleşmeyi yaran sohbetleriyle nasıl tedavi edebiliriz ve zenginleştirebiliriz diye bakmalıyız." - Çankırı
Son Dakika › Kültür Sanat › 'Ahilik ve Yaran' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?