YUNUS OKUR - Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde resim öğretmenliği yapan Sevcan Tüzün, Kaymakamlıkça hayata geçirilen Ahmed-i Hani Müzesi için kuaförlerden saç telleri toplayarak yaptığı heykellerle İslam alimi Ahmed-i Hani'nin yaşamından kesitleri canlandırdı.
Yaklaşık 6 yıldır ilçede görev yapan resim öğretmeni Tüzün, Doğubayazıt Kaymakamlığının katkılarıyla açılan Ahmed-i Hani Müzesi için yapılacak çalışmalarla ilgili teklif gelmesi üzerine, kuaförlerden topladığı saç telleriyle silikon heykeller yapmaya başladı.
Saç tellerini heykeller üzerinde kaş, sakal ve saç olarak tek tek diken Tüzün, eserlerinden esinlenerek Ahmed-i Hani'nin yaşamından kesitleri aktardı. Tüzün, Ahmed-i Hani'nin "Mem-u Zin" eserindeki satranç ve talebelerine ders verdiği sahneleri de müzenin farklı odalarında canlandırarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sundu.
Tüzün'ün yoğun çalışmayla 1,5 yılda yaptığı aralarında Ahmed-i Hani'nin de yer aldığı 44 heykel, gerçeğe yakınlığıyla dikkati çekiyor.
Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yaptığı müzeyi gezenler, heykelleri görünce büyük şaşkınlık yaşıyor.
"Mem-u Zin eserindeki bir satranç sahnesini canlandırdık"
Öğretmen Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğubayazıt Kaymakamlığı adına bir müze projesi oluşturulduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bu proje içerisine silikon heykeller yapılması gerekti. Bunun için Kaymakamlık bünyesinde görevlendirmeyle çalışmaya başladım. Yaptığımız çalışmalar Doğubayazıt Kent Evi ve Müzesi ile Ahmed-i Hani Müzesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Her bir bölümde ayrı bir yaşantı canlandırılmakta. Müzenin bir bölümünde Ahmed-i Hani'nin yazdığı Mem-u Zin eserindeki bir satranç sahnesini canlandırdık. Heykellerimizin oturuşu, duruşu pozisyonu bu sahnelere uygun olarak canlandırıldı."
"Kuaförlerden saç topladık"
Tüzün, heykellerin daha önce bal mumu tekniğiyle yapıldığını ancak tekniğinin zamanla kırılmalara ve erimeye yol açtığına işaret etti.
Bu olumsuzlukları düşünerek heykellerde silikonu tercih ettiklerini aktaran Tüzün, şunları söyledi:
"Silikon ile hem daha gerçekçi dokular elde ediyoruz hem de çok iyi korunduğunda 400 yıl gibi bir kalıcılığı sağlanıyor. Heykellerde kullanılan saçlar gerçek saçlardır. Hepsini kuaförlerden temin ettik. Kirpikler, kaşlar olabildiğince gerçekçi olabilmesi için hepsini tek tek diktik. Şu ana kadar 44 heykel yaptık. Her biri yaklaşık bir ayımı aldı. Çalışmamızı, hızlı bir çalışmayla 1,5 yılda tamamladık."
Heykellerini, hayırsever iş adamlarının desteğiyle yaptığını dile getiren Tüzün, çalışmalarda Doğubayazıt Kaymakamlığının üstün çaba gösterdiğini vurguladı.
Heykellere yoğun ilgi gösterildiğini kaydeden Tüzün, "Müzeye gelen insanlar heykelleri ilk gördüğünde gerçek sanıp büyük şaşkınlık yaşıyor. Hatta ben bile halen müzeye girdiğimde 'Kim var bir selam vereyim' diyorum." dedi.
Tüzün, çalışmalarda büyük emekleri olan Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ulaş Akhan'a teşekkür etti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Ahmed-i Hani'nin Yaşamını Silikon Heykellerle Canlandırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?