Aksekili Ustanın Meslek Aşkı - Son Dakika
Kültür Sanat

Aksekili Ustanın Meslek Aşkı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Mustafa Ay'ın dükkanından detaylar Mustafa Ay ile röportaj Mustafa Ay'ın detaylı fare kapanı yapması Aksekili ustanın meslek aşkı Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan Mustafa Ay fare kapanı, elek, kalbur ve mısır pişirme tavası yaparak mesleğini yaşatmaya çalışıyor Ay: "Fare kapanı yapacağım tahtayı önce çiziyorum.

09.03.2016 11:35

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Mustafa Ay'ın dükkanından detaylar

Mustafa Ay ile röportaj

Mustafa Ay'ın detaylı fare kapanı yapması Aksekili ustanın meslek aşkı

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan Mustafa Ay fare kapanı, elek, kalbur ve mısır pişirme tavası yaparak mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Ay:

"Fare kapanı yapacağım tahtayı önce çiziyorum. El matkabı ile deliyorum. İskeletini hazırladıktan sonra örme teli ile örmeye başlıyorum. Dantel gibi işliyorum"

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan Mustafa Ay fare kapanı, elek, kalbur ve mısır pişirme tavası yaparak mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

İlçeye bağlı Cemerler Mahallesi'nde yaşayan Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyesinde eskiden daha çok elek ve kalbur ürettiğini, ancak son zamanlarda fare kapanı yapımına ağırlık verdiğini söyledi.

Bir fare kapanını yapabilmek için en az 15 kez elden geçirdiğini ifade eden Ay, "Fare kapanı yapacağım tahtayı önce çiziyorum. El matkabı ile deliyorum. Daha sonra iskeletini hazırladıktan sonra örme teli ile örmeye başlıyorum. Dantel gibi işliyorum. Bir fare kapanını yaklaşık 20-25 dakikada örüyorum. Daha sonra fare kapanının kapağını takarak işlemi sonuçlandırıyorum" diye konuştu.

Ay, fare kapanlarını 8 liradan sattığını kaydetti.

Mesleğe 15 yaşında köyde bir ustanın yanında çırak olarak başladığını ve 39 yıldır sürdürdüğünü anlatan Ay, şöyle konuştu:

"1979 yılında ustam askere gitti. O günden bu yana 10 metrekarelik dükkanda elek, kalbur, mısır tavası ve fare kapanı yaparak mesleğe devam ediyorum. Ben şu anda emekliyim. Emekliliğimi ise bu meslekten kazanmış olduğum parayla Bağkur yatırarak oldum."

Mesleğini çok sevdiğini ancak yanında çalıştıracak çırak bulamadığını belirten Ay, "Bir oğlum var. Onu okuttum. Şu anda askerde. Köyümüzde eskiden 3 usta vardı. Onlar bu mesleği bırakarak Manavgat ilçesinde otellerde çalışmaya başladı" dedi.

Aksekili Ustanın Meslek Aşkı
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Aksekili Ustanın Meslek Aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement