Anadolu Buluşmaları" - Son Dakika
Kültür Sanat

Anadolu Buluşmaları"

Anadolu Yazarlar Birliği, "Anadolu Buluşmaları" etkinlikleri kapsamında, şair Nurettin Durman'ı konuk etti.

04.12.2015 22:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Yazarlar Birliği, "Anadolu Buluşmaları" etkinlikleri kapsamında, şair Nurettin Durman'ı konuk etti.

Mihrimah Kahve'de gerçekleşen etkinlikte hayatına ilişkin bilgiler veren Durman, 1945'te Bingöl'de doğduğunu ve çocukluğunun orada geçtiğini aktararak, "İlkokul ikinci sınıfta annem vefat etti. Hatta şiire başlamama sebep olan kendisidir. Annem öldükten sonra aile dağıldı. Annenin yokluğu insanı perişan ediyor" dedi.

Şair Durman, ilkokulda kompozisyon derslerinde aldığı yüksek notların kendisini yazmaya teşvik ettiğini ve 19 yaşından bu yana şiir yazdığını vurgulayarak, "Şiir yazıp dergilere gönderiyordum. Şiirlerim bir türlü yayınlanmıyordu. Arkadaşlarıma okutuyordum. Sonunda ilk şiirim, 'Sanat Dünyası Dergisi'nde 'Leyla'ya' adlıyla yayınlandı. Dünyalar benim oldu. Şiir yayınlıyordum fakat o şiir bana yetmiyordu. Daha iyi şiirler yazmam gerektiğini düşünüyordum" diye konuştu.

Çocukluk döneminde yazdığı şiirlerin bulunduğu defteri gösteren Durman, şiir yazmaya başladığı döneme ilişkin şunları söyledi:

"Mavera Dergisi'ne şiir gönderdim. Yayınlanmayınca, kötü şiir yazıyorum düşüncesine kapıldım. Oradaki şiirleri incelemeye başladım. Fakat bir eksiğimi göremiyordum. En sonunda soğuk bir kış gecesi, bütün dergileri sobaya atıp yaktım. Ev, Mavera Dergisi ile ısındı. Sonra bir gün Cahit Zarifoğlu berber dükkanıma tıraş olmaya geldi. Onun yüzünü görünce, bütün kızgınlığım yok oldu. 1980'den 2007'ye kadar İsmet Özel, berber dükkanıma tıraş olmaya geldi. Şiirlerimin yer aldığı defteri İsmet Özel'e gönderdim. Sonra sorduğumda, 'Devam etmelisin' dedi. İsmet Özel'in 'şiir yazmaya devam etmelisin' demesi, beni daha çok teşvik etti."

Nurettin Durman, "Eylül Oluyor Kalbiniz" şiirinin hikayesini de anlattı.

Ertaş: "Naat yazmak şairliğin zirvede olduğunu gösterir"

Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen şair Sıddık Ertaş da Durman'ın kendisi üzerindeki emeğine işaret ederek, "Her zaman ve her yerde üzerimdeki emeğini onurla dile getirdim. Nitekim sanat dünyasında yiten değerlerden birinin vefa olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Nurettin Durman'ın beslendiği kaynakların başında halk edebiyatı geldiğini kaydeden Ertaş, "Kendisinin Naat'ı var. Naat yazmak şairliğin zirvede olduğunu gösterir" dedi.

Anadolu Yazarlar Birliği Başkanı Yusuf Tosun da "Anadolu Buluşmaları" etkinliği vesilesiyle, hayat hikayelerini anlatan yazarları dinlerken Anadolu insanının ve kendi hayatının hikayesini dinler gibi olduğunu söyleyerek, "Bugün yaşadığımız ortamın, o dönemlerde yaşayan insanların bir hediyesi olduğunu düşünüyorum. Şiirimizin bugün geldiği konumunu, hangi süreçlerden geçtiğini Ali Haydar Haksal gibi, Nurettin Durman gibi abilerimizin hayat hikayelerini dinleyerek öğrenebiliriz" diye konuştu.

Nurettin Durman

Nurettin Durman, 1945'te Bingöl'de doğdu. Atmış ihtilalinden sonra İstanbul'a yerleşti.

İlk şiiri 1964'te yayımlanan Durman, Kardelen Dergisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Düş Çınarı Dergisi'ni çıkardı. Şiir ve şiir kitapları üzerine değini ve eleştiriler yazan Durman'ın, "Mektebin Bacaları", "Öksüz Çocuklar Galerisi", "Gidelim mi Dostum", "Şehrin Üzerindeki Bulutlar" ve "Haziran" isimli eserleri bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Anadolu Buluşmaları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement