Beypazarı'nda düzenlenen "Sine-i Telkeri Moda ve Tasarımları Defilesi" büyük ilgi gördü.
Beypazarı ve Yöresi Şenlikleri"nin bu yılki ana teması Gümüş işçiliği ve Gümüş Telkari Sanatı oldu. Bu kapsamda Atatürk Parkı'nda modacı Ahmet Özceyhan'ın moda ver tasarımlarıyla "Sine-i Telkeri Moda ve Tasarımları Defilesi" düzenlendi. Beypazarı Telkari tekniğini ve el sanatının yaşatılmasına, tanıtılmasına yönelik düzenlenen defilede, gümüş takılar ve çeşitli süs gümüşleri mankenler tarafından tanıtıldı.
Aralarında Şebnem Schaefer gibi mankenlerin de bulunduğu defile şenliğe katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.
Kreaktör Ahmet Özceyhan, defilede yaptığı açıklamada dört bir yanı tarihi ve doğal güzelliklerle kaplı olan Türkiye'nin her bir karış toprağının ayrı bir kültürü yansıttığını söyledi.
Türkiye'nin kültür açısından zengin bir ülke olduğunu belirten Özceyhan şöyle konuştu :
"Bu topraklarda yaşanmışlıklar vardır. Acısıyla tatlısıyla birçok anılar vardır, emek vardır. ve her toplum kendini en iyi sanat yoluyla ifade etmektedir. Sanat evrenseldir, çıktığı toplumların özelliklerini taşımaktadır ve bizler bu özelliklerin nesilden nesile geçmesinde aracılık yapmaktayız. Bu bağlamda biz ve bizim gibi sanata ve tarihe önem veren, geçmiş yaşamları günümüz modern yaşamlarıyla harmanlayıp taze tutmayı ilke edinen, hem sanatı hem de bu sanatı icra edenleri ön plana çıkarmayı amaçlayan, gerek moda alanında, gerekse görsel sanatın diğer dallarında çalışmalarını sürdüren firmaların üzerine çok büyük sorumluluklar düşmektedir."
Beypazarı'nın doğal güzellikleriyle, tarihi ve mimari dokusuyla, el sanatlarındaki özgün dokusuyla ön plana çıkmış bir ilçe olduğunu belirten Özceyhan, "Bugün barada düzenlediğimiz defileyle Beypazarı telkari örnekleri ve modelleri özellikle hem yerli hem de yabancı bayanların telkari sanatına karşı olan ilgilerini daha da arttıracaktır" dedi.
-Telkari Sanatı
Beypazarı denildiğinde ilk akla gelen özelliklerden birisinin gümüş telkari işlemeciliği olduğunu ifade eden Özceyhan, şöyle dedi:
"Telkari sanatı gümüşün çeşitli aşama ve çalışmalardan geçmesinin ardından yapılan takı süslemeciliğidir. Tel ne kadar ince olursa takının değeri de o kadar artar. Hammaddesi Gümüş ve Altın olan takı sanatı Beypazarı ilçesinde oldukça yaygındır. Bu sanatta Altın pahallı olduğundan, ustalar genelde gümüşle bu işi sürdürmektedirler. Son derece zarif ve işlevsel şekilde icra edilen gümüş işlemciliği, günümüze kadar ahilik kültürüyle ulaşmıştır. Moda tasarımının vazgeçilmez parçaları haline gelmiş olan gümüş takı çeşitleri, kemer, Kolye, İğne, Başlık ve tılsım önemli bir yere sahiptir. Gümüş işlemeciliği sanatında kullanılan motifler, doğanın Türk-İslam düşüncesi ile yorumlanışını ve Türk zevkini aksettirmeyi amaçlamaktadır.Bizlerde, bu eşsiz sanatı kendi özgün tasarımızla bütünleştirip değerli halkımızın beğenisine sunmaktan onur duyuyoruz." - Ankara
Son Dakika › Kültür Sanat › Beypazar'ında Telkari Sanatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?