Bir Türkiye Prömiyeri - Son Dakika
Kültür Sanat

Bir Türkiye Prömiyeri

Bir Türkiye Prömiyeri

Söyle Ben Senim Konseri, Hollanda Kraliyeti tarafından desteklenmektedir.

22.06.2012 11:57  Güncelleme: 11:55

40. İstanbul Müzik Festivali'nde Bir Türkiye Prömiyeri, Söyle Ben Senim - Mevlana

Söyle Ben Senim Konseri, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 400. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Hollanda Kraliyeti tarafından desteklenmektedir.

40. İstanbul Müzik Festivali ve Rotterdam Operadagen'in ortak girişimiyle düzenlenen Michael Ellison'ın Söyle Ben Senim isimli çağdaş opera eserinin Türkiye prömiyeri, 24 Haziran 2012 Pazar günü saat 21:00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek. Eser, Lucas Vis'in müzik direktörlüğünde, VocaalLAB ve Hezarfen Ensemble'ın yorumuyla ve Tessa Joosse'nin video skenografisi ile festival izleyicisi ile buluşacak.

Michael Ellison'un, 40. İstanbul Müzik Festivali ile Rotterdam Operadagen'in ortak prodüksiyonu olan çağdaş opera eseri Söyle Ben Senim, Mevlana Celaleddin Rumi'nin, Şems-i Tebrizi'nin ellerinde coşkulu bir mutasavvıfa dönüşümünün hikayesini anlatıyor.

Söyle Ben Senim, Rönesans'tan Hiphop'a, Barok'tan Avangard'a ve Rock'a hemen her müzik türüyle ilgilenen, dünyanın dört bir yanındaki önemli merkezler ve festivaller için etkinlikler ve konserler sahneye koyan VocaalLAB ile İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MIAM) bünyesinde faaliyet gösteren ve çağdaş müziğin yaygınlaşmasına kendini adamış Hezarfen Ensemble'ın yorumuyla festival izleyicisiyle buluşacak.

Eser, enstrümantasyon açısından, Türk çalgılarının dâhil edilmesiyle tamamen özgün bir ses âlemine kavuşuyor. Bunun yanı sıra VocaalLAB'ın üstlendiği güçlü ve dinamik beş-sesli koro bazen gaipten sesleri bazen de Mevlana'nın öğrencilerini temsil eden geniş aralıktaki vokalleriyle müzikal dokunun güçlenmesini sağlıyor.

Ney ve kanunun kullanımı yanı sıra, mugam şarkıcısı Gunnar Brandt Sigurdsson'un seslendirdiği Şems karakterinin hem diğer solistlerden (Mevlana rolünde Arnout Lems ile Melike rolünde Ekaterina Levantal) hem de korodan tınısal olarak keskin hatlarla ayrılması göze çarpıyor.

Müzikal tiyatro/opera formundaki Söyle Ben Senim, dünyevi şekillerden ebedi varlığa iki bilgenin yolunu takip ediyor ve insan topluluklarının değişime gösterdiği direnci ele alıyor.

Konserin öncesinde Aya İrini Müzesi'nin iç bahçesinde saat 20:00'de, Gazeteci Alexandra Ivanoff'un moderatörlüğünde, Michael Ellison ve VokaalLAB'ın direktörü Romain Bischoff'un katılımıyla, Söyle Ben Senim projesine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirecek.

40. İstanbul Müzik Festivali'nde Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek Söyle Ben Senim projesinin dünya prömiyeri, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 400. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde 1 Haziran 2012'de Rotterdam Opera Festivali kapsamında gerçekleştirildi.

İngiltere'ye yakın zamanda taşınan Michael Ellison, on yıl boyunca yaşadığı İstanbul'da 2002 ile 2010 yılları arasında MİAM'da ders verdi. Sanatçı, Hezarfen Ensemble'ın kurucusu ve eş-direktörüdür. American Record Guide tarafından "çok güzel işçiliğe sahip, güçlü ve sürükleyici" olarak tanımlanan eserleri Borromeo Dörtlüsü, BBC Senfoni, Duo Arcobaleni, Pittsburgh New Music Ensemble, New York Gençlik Senfoni gibi topluluklar tarafından seslendirildi. Fry Street Dörtlüsü tarafından sipariş edilen 3 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nün ABD'de prömiyeri 2013 yılında yapılacaktır. Invocation başlıklı albümü Innova Recordings etiketiyle geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkmıştır.

Çağdaş müzik uzmanı kabul edilen, konserin müzik direktörü Lucas Vis, John Cage, Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Theo Loevendie ve Louis Andriessen gibi önemli bestecilerle çalışmış ve pek çok prömiyer gerçekleştirmiştir. Sanatçı 1998'den 2005'e kadar müdürlüğünü yaptığı Amsterdam Konservatuarı'nda halen profesör olarak görevine devam etmekte, ayrıca çeşitli Avrupa orkestraları ile oda müziği topluluklarını konuk şef olarak yönetmekte ve şeflik konusunda ustalık sınıfları gerçekleştirmektedir.

Söyle Ben Senim Türkiye Prömiyeri'nin Biletleri Nerede?

40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında 24 Haziran Pazar akşamı saat 21.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek Söyle Ben Senim Türkiye prömiyerinin konser biletleri Biletix satış sistemi ve İKSV'de (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane) satılıyor. Konser günü mekân girişindeki gişelerden de bilet satışı yaplacak. Konserin bilet fiyatları 120TL(balkon), 80TL, 60TL, 40TL ve 30TL (öğrenci). Lale kart sahipleri biletlerinde %25'e varan indirimlerden yararlanabiliyor. Tüm bilet alımlarında kredi kartı geçerlidir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Bir Türkiye Prömiyeri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement