Bizi Tanımlarla Vurdular" - Son Dakika
Kültür Sanat

Bizi Tanımlarla Vurdular"

AA- Yakında raflarda yerini alacak "Yobaz" mizah dergisi genel yayın yönetmeni Ahmet Altay, "Neden bizi yıllarca yobaz diyerek aşağıladılar?

24.02.2016 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL- AA- Yakında raflarda yerini alacak "Yobaz" mizah dergisi genel yayın yönetmeni Ahmet Altay, "Neden bizi yıllarca yobaz diyerek aşağıladılar? Kültürel iktidar filan deniyor ama önce tanımları bizim yapmamız gerekiyor. Bizi tanımlarla vurdular. Biz kroşeyi boşa çıkartalım. Yobaz biz değiliz. Bu yaftayı yapıştıranlara 'sensin yobaz' demek için çıkacağız" dedi.

Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığınca düzenlenen "Dünya Gocunma Günü" etkinliğinde, yazar, şair Hüseyin Akın ve karikatürist Ahmet Altay mizah dergiciliğini konuştu.

"Biz de gocunma hakkımızı kullandık"

Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen yazar Hüseyin Akın, konuşmasına şu sözlerle başladı:

"Üstad Sezai Karakoç, 'Olup bitenlerin olup bitmemesi için sen ne yaptın?' diye sorar. Elinle düzelt, gücüm yetmiyor, dilinle düzelt, olmuyor, hiç olmadı buğz et. Biz de hiç olmazsa gocunma hakkımızı kullandık. Haftalık mizah dergilerine baktığınızda bırakın gülümsemeyi, neredeyse insanların kamplara bölünmesi için tüm nefret objeleri kapaklara taşınıyor."

Akın, yakın zamanda yayım hayatına başlayacak "Yobaz" dergisinin henüz çıkmadan büyük bir beklenti oluşturduğunu dile getirerek, şu yorumu yaptı:

"Derginin genel yayın yönetmeni Altay, 'Yarası Olmayan Bizi Anlamakta Zorlanıyor' diyor, bu sözlerin baş harflerini aldığımızda 'Yobaz' dergisi çıkıyor ortaya. Benim tanıdığım yıllardan beri büyük bir gayretle çiziyor Altay. Kararlı bir şekilde ilerliyor. Mizah dergilerinde yayınlanan eserlerine baktığımızda unutulmayacak karakterler ortaya çıkıyor. Çizgisi olanın çizgisi olur. Dolayısıyla Yobaz dergisi de bir çizgi sahibi olacak görünüyor."

Yobaz dergisi genel yayın yönetmeni Ahmet Altay da, derginin hazırlıklarının sürdüğünü kaydederek, şunları söyledi:

"Bizimkisi yobazlığa karşı bir yobaz kalkışması. Sağımız solumuz daha çok da solumuz yobaz. Yobazlık sağ kesime, muhafazakar insanlara yapışmış gibi. Bağnazlık, solcu, çağdaş geçinen, sosyalist jargona sahip insanlarda daha fazla."

Altay, haftalık yayın yapan mizah dergilerine değinerek, "Penguen, Uykusuz, Leman dergilerini elinize alın. Kapaktan başlayan bir irrite edici hal var. Hakareti, aşağılamayı neredeyse mizah diye sunuyorlar. Kendi milletine, ülkesine bu kadar uzak bir mizah anlayışı Oğuz Aral gibi bir ustanın geçtiği mizah dünyamıza hiç yakışmıyor" tespitinde bulundu.

"Yaftayı yapıştıranlara sensin yobaz diyeceğiz"

Yayın hayatını sürdüren Hacamat mizah dergisinde 43 haftadır çizdiğini belirten Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi yeni bir yola çıkıyoruz. Dinazor, Cıngar, Fit, Filit, Ustura gibi dergiler adeta hafızamızda bir nokta gibi. Ama o dergiler bir yol açtı. Artık sözünü sadece Türkiye'ye değil, dünyaya söyleyebilecek bir anlayışla çizgimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yobaz dergisi güncel dergiciliğe yeni bir heyecan ekleyecek. Okur dergisini eline alırken temiz bir mizah yapıldığını bilecek."

Altay, mesleğine Cağaloğlu'nda başladığını ifade ederek, Türkiye Çocuk, Ustura, Cafcaf gibi dergilerde meslek yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

"Belki çoğu farkında değil ama, mütedeyyin kesimde büyük bir mizah dergisi açığı var" diyen Altay, "Bir değil belki de üç dergi aynı anda yayında olmalı. Dergicilikteki konseptler genç kuşağın en hareketli olduğu bu coğrafyada artık yetmiyor. Yeni şeyler söylemek için sürekli hazırlıklı olmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Altay, "Yobaz" dergisinin halis niyetlerle yola çıktığını vurgulayarak, şunları anlattı:

"Neden bizi yıllarca yobaz diyerek aşağıladılar? Kültürel iktidar filan deniyor ama önce tanımları bizim yapmamız gerekiyor. Bizi tanımlarla vurdular. Biz kroşeyi boşa çıkartalım. Yobaz biz değiliz, bu halk kendisine yobaz diyenlerin nasıl yobazlıklar içinde olduklarını iyi biliyor. Bilinçli olarak öteliyorlar bizi. Ayırt etmeden tüm yobazlara karşıyız. Bu yaftayı yapıştıranlara 'sensin yobaz' demek için çıkacağız."

Etkinliğe, Yobaz dergisi tişörtleriyle katılan karikatürist Murat Uzun, Abdurrahman Ayan ve Ufuk Sarıtaş da, Ahmet Altay'la birlikte hazırlığını sürdürdükleri Yobaz mizah dergisi serüveni hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement