"Boşnaklar Türk Yazarları Okuyor" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Boşnaklar Türk Yazarları Okuyor"

Kitapları Boşnakçaya çevrilen Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Zülfü Livaneli ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bosna Hersekli okurların ilgi gösterdikleri isimlerin başında geldiği belirtildi

17.07.2013 15:57

Kitapları Boşnakçaya çevrilen Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Zülfü Livaneli ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bosna Hersekli okurların ilgi gösterdikleri isimlerin başında geldiği belirtildi.

Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi'nden (BİGMEV) yapılan açıklamaya göre, son yıllarda ülkedeki yayınevlerinin, Türk yazarların eserlerini Boşnakçaya çevirmesiyle, Bosnalı okurlar Türk edebiyatına daha fazla ilgi duymaya başladı.

Bugüne kadar 48 kitap Boşnakçaya çevrilirken, Türkçeden yabancı dillere çevrilen eser sayısı bakımından Boşnakça 7. sırada yer aldı.

Kitapları Boşnakçaya çevrilen Türk yazarlardan Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Zülfü Livaneli ve Ahmet Hamdi Tanpınar, Bosna Hersekli okurların ilgi gösterdikleri isimlerin başında geldi.

Bugüne kadar Türkçeden Boşnakçaya, Nedim Gürsel'in "Allah'ın Kızları", Ayşe Kulin'in "Veda", "Adı: Aylin" ve  "İstanbul'a Son Tren", Elif Şafak'ın "Aşk", Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur", "Saatleri Ayarlama Enstitüsü", Orhan Pamuk'un "Beyaz Kale", "Masumiyet Müzesi", "İstanbul" ve "Benim Adım Kırmızı", Kürşat Başar'ın "Başucumda Müzik", Reşat Nuri Güntekin'in "Yaprak Dökümü", Yunus Emre'nin "Aşk Bülbülü", Zülfü Livaneli'nin "Serenad", Tuna Kiremitçi'nin "Git Kendini Çok Sevdirmeden", Hande Altaylı'nın "Aşka Şeytan Karışır" ve İlber Ortaylı'nın ise "Son İmparatorluk Osmanlı" adlı eserleri çevrildi.

Öte yandan, Bosnalı okurlar, Yunus Emre Enstitüsü ve Ziraat Bankası'nın ortak yürüttüğü "100 Türkiye Kütüphanesi Projesi" kapsamında Saraybosna'da açılan kütüphane sayesinde, Türk edebiyatı kaynaklarına daha kolay ulaşabiliyor.

Ülkede en çok satan kitap İngiliz yazar E. L. James'in "Grinin Elli Tonu" adlı eseri olurken, Luca Mozzati'nin İslami sanat kültürü ve medeniyet tarihini mercek altına alan "Islamic Art" kitabı, okurların ilgi gösterdiği kitaplar arasında 5. sırada bulunuyor.

Ülkede önemli bir yere sahip olan Bosna savaşı hakkında yazılan kitaplar da gerek Bosnalı gerekse dışarıdan gelen yabancı okurlardan büyük ilgi görüyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Boşnaklar Türk Yazarları Okuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement