Bosnalı Müzisyenler Suriye İçin Çaldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Bosnalı Müzisyenler Suriye İçin Çaldı

Bosnalı Müzisyenler Suriye İçin Çaldı

Bosnalı müzisyenler, İstanbul Senfoni Orkestrasıyla birlikte, geliri Suriye'li sığınmacılara bağışlanacak konser verdi.

26.03.2013 00:52  Güncelleme: 06:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna savaşı sırasında yaşananlara sessiz kalan Batı dünyasının dikkatini çekmek için, dönemin Bosna-Hersek lideri Aliya İzzetbegoviç'in talimatıyla konser veren Bosnalı müzisyenler, bu kez İstanbul Senfoni Orkestrasıyla birlikte, Suriye'de yaşanan olaylara dikkat çekmek ve geliri Suriye'li sığınmacılara bağışlanmak üzere İstanbul'da konser verdi. Konsere katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Eğer Şam'da Halep'te acı varsa İstanbul'da ve Ankara'da da acı vardır. Biz aynı havzanın çocuklarıyız" dedi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen konsere Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Bosna, Kosova, Suriye ve Türkiye'den müzisyenlerin yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı. Şefliğini ünlü Boşnak orkestra şefi Emir Nuhanovic'in yaptığı konserde orkestra Tomaso Albinoni'nin "Adagio in G-Minor", Maurice Jarre'nin Çağrı filminin tema müziği "The Message" ile Beethoven'in "5. Senfoni" isimli eserlerini seslendirdi. Suriyeli kemancı Ali Moraly, Tomaso Albinoni'nin "Adagio in G-Minor" parçasına kemanıyla eşlik ederken, ekranda Suriye'de yaşanan dramı anlatan fotoğraflar yansıtıldı.

SURİYE'DE YAŞANANLAR BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞİYOR

Bakan Çelik, Bosna savaşı sırasında öğrenci olduğunu ve o günlerde Saraybosna'ya el uzatamamanın kaygısıyla yaşadıklarını belirterek, "İşte tam herkesin sağır kesildiği o noktada Aliya İzzetbegoviç, büyük şef olan Emir Nuhanoviç'e 'Sesimizi duyur' dedi. Savaşın ortasında Bosna Filarmoni Orkestrası sesini duyurdu. Sağır kalanlar duydular. Dilsiz olanlar dile geldiler. Şimdi bugün uluslar arası toplumun gözünün önünde Suriye dramı 3. yılına girdi. 15 Mart 2011 Pazar günü başlayan olaylar bunca zamandır bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor" dedi.

SANAT SESİNİ BU SEFER SURİYE İÇİN DUYURACAK

Bakan Çelik, asıl sorunun Suriye'de yaşananlara sessiz kalanların nasıl bu denli sessiz kalabildikleri sorusu olduğunu belirterek, "70 bin şehit ve 250 bin kayıp var. Suriye içinde yerinden edilmiş milyonlarca insan var. Şimdi yine bütün bir insanlığa çağrı yapmak üzere büyük şefin öncülüğünde sanat sesini bu sefer Suriye için duyuracak. Bugün sessiz kalanlara en anlamlı cevabı bu mekanın altında vereceğiz. Sanat nedir sorusu dünya tarihinin önemli bir anına denk düşecek. Sanat nedir sorusu saf ve katıksız bir şekilde vicdan olarak bu sahneden bütün dünyaya yayılacak" dedi. İSTANBUL, HALEP VE ŞAM'A KARDEŞLİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERECEK

Şam'da ve Halep'te yaşanan bir acının İstanbul ve Ankara'da aynı şekilde hissedildiğini söyleyen Bakan Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu gece 70 bin şehit bizimle beraber. Milyonlarca insanın dili olacağız. Sadece yaşananlara şahitlik etmek için buradayız. Kuşkusuz Suriyeli şehitler Bosnalı şehitlerle buluşacak. İstanbul her zaman olduğu gibi Halep'e ve Şam'a kardeşliğini bir kez daha gösterecek. Biz şuna inanıyoruz. Eğer Şam'da Halep'te acı varsa İstanbul'da ve Ankara'da da acı vardır. Biz aynı havzanın çocuklarıyız."

SURİYE'DE YAŞANANLARI DÜNYAYA DUYURMAK İÇİN ÇABA SARFEDECEĞİZ

Boşnak orkestra şefi Emir Nuhanoviç ise, "Bu gece olacak olan konser daha önce 1994 yılında Saraybosna'da dünya kamuoyunun ilgisini çekmek için yapılmış bir konserdi. Şimdi de aynı konseri Suriye'de 2 yıldır süren savaş için gerçekleştireceğiz. Suriye'de yaşananları dünya medyasına duyurmak için çaba sarfedeceğiz" dedi. - İstanbul/ Şişli

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Bosnalı Müzisyenler Suriye İçin Çaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement