Darülbedayi 100 Yaşında - Son Dakika
Kültür Sanat

Darülbedayi 100 Yaşında

Darülbedayi 100 Yaşında

Yeni sezon repertuvarı açıklanan Şehir Tiyatroları’nda en önemli yenilik 100. yıl kutlamaları olacak. ŞT’de geçen sezonun tartışmalı oyunları repertuvardaki yerini korurken, Nazım Hikmet’ten ‘Yolcu’, Necip Fazıl’dan ‘Para’ seyirciyle buluşacak.

19.09.2013 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni sezonun açılışı için düzenlenen toplantıda basının karşısına çıkan İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Müdürü Salih Efiloğlu ve Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, 2014’te gerçekleştirilecek Şehir Tiyatroları’nın 100. yılı kutlamaları hakkında da bilgi verdi. Geçen sezon biletli 500 bini aşan seyirci sayısı ile Şehir Tiyatroları’nın İstanbul’un kültür ve sanat hayatına çok büyük katkı sağladığına dikkat çeken Hilmi Zafer Şahin, 100 yıl önce Darülbedayi adıyla yola çıkan Şehir Tiyatrolarını sadece bir tiyatro olarak görmenin haksızlık olacağını kaydetti.


‘Eleştiriler bize katkı sağladı’


Geçen sezon yaşanan tartışmalı süreci de değerlendiren Şahin, “Geçen yıl 13 Nisan’da yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği pek çok konunun gündeme gelmesini sağladı. Pek çok tartışmanın içinde olduk. Yapılan tüm eleştiriler bize katkı sundu” şeklinde konuştu. Şehir Tiyatroları’nın 100. yılına yakışan bir repertuar belirlediklerini kaydeden Şahin, Aralık ayına kadar Aristophanes’in  Lysistrata “Kadınlar Da Savaşırsa”, Nazım Hikmet Ran’ın Yolcu, A.Kadir Bozkurt’un Sirke Tadında Böğürtlen, Gökhan Erarslan’ın Vakti Geldi adlı oyunlarının perde açacağını söyledi. Geçen sezon bir kez Mayıs ayında perde açan Necip Fazıl’ın Para oyunu devam ederken 30 Ekim’de de Nazım Hikmet’in Yolcu adlı eseri seyirci ile buluşacak. 


Göç ve mülteci sorunu da var


Güncel sorunları perdeye taşıyacak olan göç ve mültecilere ilişkin iki oyun Radyonun İçindekiler ve Yuvaya Dönmek de sahnelenmesi planlanan eserler arasında. Melih Cevdet Anday’ın İçeridekiler, Ira Lewis’in Çin Kahvesi, Peter Horsler’in Kes ve Kaç, Sam Bobrick’in Son Şans ve Edmund Morris’in Tahta Çanakları da bu sezon Ocak ayından itibaren perde açacak oyunlardan birkaçı.


Geçen sezon sansürlendiği, ŞT yönetimi tarafından repertuar dışı bırakıldığı iddia edilen Günlük Müstehcen Sırlar ve Zengin Mutfağı adlı oyunlar bu sezon da repertuarda yer alıyor. Ocak ayıyla birlikte Şehir Tiyatroları’nda 100. Yılla ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirileceğini hatırlatan Şahin, bu kapsamda sergiler açılırken, internet ortamında da yayıncılık yapılacağı ve ŞT arşivlerinin, akademisyen ve araştırmacı Agop Baronyan’ın çıkardığı tiyatro dergisinin tıpkı basımının yapılacağını söyledi. Şahin, Muhsin Ertuğrul’un Temaşa Dergisi ve Perdeci yazılarının da tıpkıbasımının okurların istifadesine sunulacağını müjdeledi.


Şahin, Şehir Tiyatrolarının geçmişinden bugüne sahnelenen oyunlarda kullanılan kostüm ve aksesuarların da sergileneceğini kaydetti.

Kaynak: Star

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement