"Diriliş Ertuğrul" Dizisi İçin 40 Bin Metrekarelik Plato Kuruldu - Son Dakika
Son Dakika Logo

"Diriliş Ertuğrul" Dizisi İçin 40 Bin Metrekarelik Plato Kuruldu

01.12.2014 16:02  Güncelleme: 09:36

Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinin ele alan "Diriliş Ertuğrul" dizisi için Riva'da 40 bin metrekarelik plato kuruldu.

Çekimlerin yapıldığı Beykoz Kundura Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ, Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinin ele alındığı "Diriliş Ertuğrul" dizisi için 40 bin metrekarelik plato kurulduğunu söyledi. Bozdağ, projeye yaklaşık 10 ay önce başladıklarını ifade etti.

"NEDEN HAÇLILAR VE MOĞOLLAR DEĞİL DE TÜRKLER GALİP GELİYOR"

Yapımcı Bozdağ, "Yola çıkarken bir sorumuz vardı tarihe. 1071'de Anadolu'ya Türkler geliyor, ardından 1096'da Haçlı seferleri başlıyor ve 1243 Kösedağ savaşıyla da Moğollar Anadolu'da bir hakimiyet mücadelesine başlıyor. Bu üç emperyal kuvvetin Anadolu'da vermiş olduğu hakimiyet mücadelesinde neden Haçlılar ve Moğollar değil de Türkler galip geliyor ve dünyaya tarihin en ihtişamlı medeniyetlerinden biri olan Osmanlı medeniyetini armağan ettik?" dedi.

"TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN BİR AVUÇ KAHRAMANIN HİKAYESİ"

Ertuğrul Gazi'nin, bu hikayenin başlangıç noktasını oluşturduğunu aktaran Bozdağ, "Tarihin seyrini değiştiren bir avuç kahraman adamın hikayesini izleyicilerle buluşturmaya karar verdik" diye konuştu.

40 BİN METREKARELİK PLATO KURULDU

Dizi için yaklaşık 40 bin metrekarelik plato kurulduğunu vurgulayan Bozdağ, çekimlerde kullanılmak üzere 45 çadır yapıldığını kaydetti. Sadece Süleyman Şah'ın çadırının 600 metrekare olduğunu, 6 bin metrekarelik kapalı alanda Halep Sarayı'nın inşa edildiğini anlatan Bozdağ, 5 bin metrekarelik kapalı alanda da tapınakçılar için bir alan oluşturulduğunu söyledi.

"BİNE YAKIN KOSTÜM DİKİLDİ"

Dizi çekimleri için Riva'da da bir oba kurduklarını dile getiren Bozdağ, "Bu dizi için bine yakın kostüm dikildi, 60 kişilik dekor ve sanat ekibi 4 ay gibi uzun bir müddet gece gündüz çalıştı. 4 bin metrekare kumaş kullanıldı. Bu proje için atlarımız özel seçildi ve 3 ay boyunca ana karakterler ve figürasyon ekibi bizzat proje için çalıştı. Dizide ceylanından tutun diğer hayvanlara kadar aşağı yukarı da 70-80 tane de hayvan kastı yer aldı. İnşallah izleyici diziyi beğenir" dedi.

"SAMİMİ VE İNANILARAK YAPILAN BİR İŞ"

Dizinin yönetmeni Metin Günay da bunun şimdiye kadar yapılmış en zor projelerden birisi olduğunu belirterek, "Seyircimiz bu zorluğu görerek mutlaka hakkını verecektir. Çünkü samimi bir iş, inanılarak yapılan bir iş. Farklı bir iş, inşallah nasibi de bol olur" diye konuştu.

ERTUĞRUL GAZİ'Yİ ENGİN ALTAN DÜZYATAN CANLANDIRACAK

Dizide Ertuğrul Gazi'yi canlandıran oyuncu Engin Altan Düzyatan da tarihi bir şahsiyeti oynamaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "Çok önemli bir rol oynuyorum ve Türk tarihine imza atmış bir şahsiyeti canlandırmaktan çok heyecan duyuyorum" diye konuştu.

"AT BİNMEKTEN VE KILIÇ KUŞANMAYA KADAR EĞİTİM ALDIK"

Projede yaklaşık 4 aydır yer aldığını aktaran Düzyatan, "Çok değerli ekiplerle çalıştık. At binmekten, kılıç kuşanmaktan, kıyafetlerimizi giymeye, oturup kalkmaya ve nasıl yemek yiyeceğimize kadar birçok farklı eğitim aldık bu süre içerisinde" dedi.

Düzyatan, dizinin zor şartlarda çekildiğini belirterek, "Biz bir savaş sahnesi çekerken 3-4 saat civarında uğraşıyoruz ve bir gün sonra ayağa kalkacak halimiz olmuyor. Ertuğrul Gazi nasıl savaşmış da bu ülkeyi kurmuş gerçekten düşünmek ve anlamak bizim için biraz daha kolaylaştı" değerlendirmesinde bulundu.

DİZİNİN YAPIMINDAN TEKDEN FİLM SORUMLU

Yapımını Tekden Film'in üstlendiği "Diriliş Ertuğrul" dizisinin yapımcılığını ve proje tasarımını Mehmet Bozdağ, yönetmenliğini ise Metin Günay yapıyor.
Dizide Ertuğrul Gazi'yi, oyuncu Engin Altan Düzyatan, Gündoğdu'yu Kaan Taşaner, Sülaymen Şah'ı Serdar Gökhan, Hayme Ana'yı Hülya Darcan ve Selcan Hatun'u da Didem Balçın canlandırıyor.

Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinin anlatılacağı, "Diriliş Ertuğrul" dizisi 10 Aralık'ta TRT 1'de yayınlanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Diriliş Ertuğrul' Dizisi İçin 40 Bin Metrekarelik Plato Kuruldu - Son Dakika


Advertisement