Diyarbakır'da Tarihin Eleği Sergisi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Diyarbakır'da Tarihin Eleği Sergisi Açıldı

Diyarbakır\'da Tarihin Eleği Sergisi Açıldı

Diyarbakır'da resim sanatçısı Şükran Çaçan tarafından Tara Dîrokê (Tarihin Eleği) isimli sergi açılışı yapıldı.

16.11.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, sanatçı Şükran Çaçan'ın, yağlıboya çalışmalarından oluşan Tara Dîrokê (Tarihin Eleği) adlı serginin açılışını yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu'ndaki serginin açılışında konuşan sanatçı Şükran Çaçan, Halepçe katliamı yaşandığında henüz çocuk olduğunu ancak zaman geçtikçe bunun büyük bir yara olduğunu hissettiğini belirterek, "Üniversite yıllarımda küçük küçük çizdiğim desenlerle bir gün çalışmaya başlayacağım diye düşündüm. Ama kendimi bir türlü hazır hissetmiyordum. Başlayabilecek olgunluğa sahip olduğumu hissetmiyordum. Duygu anlamında hazır değildim, 2013 yılında bu çalışmaya hüngür hüngür ağlayarak başladım. O kadar zordu ki her bir şeyi dile getirebilmek. Sonuçta bir sanatçı yaşanılanları hisleriyle dile getirir. Her ne kadar müzik ve resimle de olsa duygularımızla çalışıyoruz. Ağlayarak çalıştım. Sadece boyayla renklendirmedim. Kendi gözyaşımla renklendirdim. Benim için Halepçe ayrı bir öneme sahiptir." dedi.

Roboski'yi çizerken Picasso'nun Guernica tablosundan etkilendiğini belirten Çaçan'ın, ayrıca hikayelerinden beslendiği Siyabend û Xecê ve Zembilfiroş gibi tabloları sergide yer alıyor. Sanatçı sergiyi yurtiçi ve yurtdışında sergilemeyi planlıyor.

Anlı: Sergi bir yanıyla acıyı bir yanıyla umudu taşıyor

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, halkın yaşamında sanatın tüm dallarının önemli bir yerinin olduğunu vurguladı. Son yüzyılın acıyla dolu bir tarihe sahip olduğunu ifade eden Anlı, "Her bir kentimiz, her bir köyümüzün katliam öyküleri vardır. Tarihimiz pek çok acıya tanıklık etmiştir." dedi. Anlı, katliamların en büyüğü olan ve Kürt halkının yüreğinde derin bir iz bırakan Halepçe, Roboski, Şengal'i resmeden sanatçıya teşekkür etti. Serginin bir tarafıyla acıları, bir tarafıyla umudu taşıdığını anımsatan Anlı, "Tıpkı bugün ülkemizde nasıl bir yandan acılar yaşanırken direniş ve mücadele ile umudumuzu da yitirmediği gibi. Biz çok iyi biliyoruz ki Kürt halkının önü aydınlıktır." diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Diyarbakır'da Tarihin Eleği Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement