"Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz" Sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

"Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz" Sergisi

"Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz" Sergisi

Uluslararası Kültür Sanat Derneği öncülüğünde hazırlanan sergi, Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açıldı

05.10.2013 22:08

Uluslararası Kültür Sanat Derneği (UKSD) öncülüğünde hazırlanan "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz" isimli resim sergisi, sanatseverlerle buluştu.

Dolmabahçe Sanat Galerisi'ndeki sergi açılışına, UKSD Başkanı Tuğrul Tuna ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

Sergide, Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu'ndaki 12 imzasız tablo ile yayın ve sergileme hakkı 6 ay önce Polonya'daki Krakov Ulusal Müzesi'nden satın alınan Sultan Abdülaziz'in eskizleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

İmzasız tablolar ile eskizler üzerinde uzmanlarca yapılan incelemelerde, imzasız tablolarla Sultan Abdülaziz'in eskizlerinin birbirini tamamladığı, imzasız tabloların, aynı zamanda ressam olduğu bilinen Sultan Abdülaziz'e ait olduğu bildirildi.

Sergide açılış konuşmasını yapan UKSD Başkanı Tuna, böyle bir organizasyonu gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirirek, serginin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Tuna, UKSD tarafından Krakov Ulusal Müzesi'nden yayınlama ve sergileme hakkı 6 ay önce satın alınan Sultan Abdülaziz'e ait eskizlerin, Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu'ndaki 12 imzasız tabloyla bire bir örtüştüğünün yapılan incelemelerde anlaşıldığını kaydetti.

Tuğrul Tuna, "Bu imzasız 12 tablonun Sultan Abdülaziz'e ait olduğunu düşünüyoruz. Bu, aslında Türk resim tarihi açısından çok önemli bir gelişmedir. Aslında burada bir ilk yaşanıyor. Sonuç olarak, şimdiye kadar Chlebowski'ye ait olduğu düşünülen bu tabloların ya Sultan Abdülaziz'e ait veya Sultan'ın da katkılarıyla bir ortak çalışma şeklinde gerçekleştirilmiş eserler olabileceği ihtimali ortaya çıktı. Bunun için çok mutluyuz" diye konuştu.

Serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen de Osmanlı padişahlarının sanatla uğraştığını hatta ilgilendikleri sanat alanında şaheserler ortaya koyduğunu belirterek, "Aslında bugün Türk resmi için çok önemli bir gün. Burada Türk resminin öncü bir ressamının vefatından 137 yıl sonra açılan bir sergisinde buluştuk" dedi.

Sultan Abdülaziz'in şehzadeliği döneminde resim dersleri aldığının bilindiğini kaydeden Şen, şunları söyledi:

"Sultan Abdülaziz'in imza attığı bilinen hiçbir eser yok. Sultan Abdülaziz, sarayda istihdam ettiği Polonyalı ressam Stanislav Chlebowski'ye giderken uğurlama hediyesi olarak kendi eskizlerinin bulunduğu albümü veriyor. Chlebowski, bunları özel olarak saklıyor. Sonra Polonya Krakov Ulusal Müzesi, bunları ressamın ailesinden satın alarak sergiliyor. Derneğimiz bunun izini sürdü, bunların yayınlama ve sergileme haklarını satın aldı. Eskizler buraya gelince asıl sürpriz ortaya çıktı. Eskizlerin, saraydaki imzasız tablolarla bire bir örtüşen eskizler olduğunu gördük. Bunlarla ilgili uzmanlar bir çalışma yaptı. Ömer Faruk Şerifoğlu, bir sanat tarihi uzmanı olarak yakından inceledi. Varılan kanaat, 'Bu yağlı boya tablolarda padişahın sadece tasavvuru değil, el emiği vardır' şeklinde."

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da ecdadın sadece at sırtında cihan imparatorluğunu yönetmediğini, aynı zamanda kültürle, sanatla iç içe olduğunu vurgulayarak, sanatseverlerin mutlaka bu sergiyi ziyaret etmesini istedi.

Sergi, 20 Ekim'e kadar açık kalacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz' Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement