Fas'ta Bir "Berberi Kalesi" - Son Dakika
Kültür Sanat

Fas'ta Bir "Berberi Kalesi"

Fas\'ta Bir "Berberi Kalesi"

Varzazat şehrinde Berberi kültürünü yansıtan nakışlarla süslü "Ait bin Haddu" kalesi, bölgenin tarihinden kesitler sunuyor

24.11.2013 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fas'ın güneydoğu bölgesindeki Varzazat (Ouarzazate) şehrinde yer alan ve Berberi kültüründen izler taşıyan nakışlarla süslü, "Ait bin Haddu" kalesi ve çevresindeki köy, bölgenin tarihinden kesitler sunuyor.

Hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmeyen kale, Ortaçağ'da bölgede kurulan Murabıtlar Devleti'nin kurucusu Yusuf bin Taşfin zamanında önemli bir kontrol noktası olarak kullanılmış. Bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtan söz konusu kale ve köy, ülkede 1962'de çekilen "Arabistanlı Lawrence" ve 1988 yapımı "Günaha Son Çağrı" adlı filmlere de ev sahipliği yapmış.

Kalenin bulunduğu ve aynı adı taşıyan köy sakinlerinden Muhammed bin Haddu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yusuf bin Taşfin'in, bölge yönetimini, Berberilerin önemli şahsiyetlerinden dedelerine teslim ettiğini ifade etti.

-"Mimariyle eski geleneklere bağlılık"

Ülkenin güneyi ve Atlas Dağları bölgesinde yaşatılan mimari kültürün güzel bir örneğini teşkil eden Ait bin Haddu kalesi ve çevresindeki köyde, kum ve kerpiçten yapılmış evler, yazın kavurucu sıcaklardan kışın da şiddetli soğuklara karşı koruma görevini de yerine getiriyor.

"Güney ve Atlas Bölgeleri Mimari Mirasını Onarma" Merkezi Müdürü Muhammed Busalih de bölge halkının, yüksek dağların tepesinde eski mimari tekniklere uygun evler inşa ederek, geleneklerine bağlılığını koruduğunu söyledi.

Bölgedeki mimariyle ilgili bilgi veren Busalih, şunları kaydetti:

"Çamurdan yapılan kerpiçlerle inşa edilen evlerin çevresinde korunma amaçlı surlar yapılıyor. Ülkenin güney bölgesinde dağ ve çöllerde çamurdan inşa edilen evler, kış mevsiminde soğuktan, yazın ise kavurucu sıcaklardan koruyor. Bölgede geleneksel yapılarıyla inşa edilen piramit şekline benzer evler, konaklar ve mescitler yer alıyor."

Yaşanan göç ve değişimlere rağmen tarihte bölgeyi yöneten Haddu'nun neslinden gelen 10 ailenin hala burada ikamet ettiğini dile getiren Busalih, köy sakinlerinin, çiftçilik ve hayvancılık yaptığını anlattı.

Kuzey Afrika bölgesinde Fas, Cezayir, Tunus, Libya'da yaşayan Berberiler, kırsal alanlarda halen geleneklerini sürdürmeye çalışıyor. - Fas

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Fas'ta Bir 'Berberi Kalesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement