Felsefe kongresi bu yıl Akdeniz’deydi - Son Dakika
Kültür Sanat

Felsefe kongresi bu yıl Akdeniz’deydi

Felsefe kongresi bu yıl Akdeniz’deydi

Türkiye Felsefe Öğrencileri Birliği Kongresi'ne (TÜFÖB) bu yıl Akdeniz Üniversitesi ev sahipliği yaptı

30.04.2011 17:26  Güncelleme: 18:52

Kongre 2000 yılından beri her sene farklı bir üniversitede yapılıyor ve Türkiye'deki bütün Felsefe öğrencilerini bir araya getiriyor. Kongrede öğrenciler yaptıkları sunum, konuşma, slayt şov ve benzeri uygulamalarla bakış açılarını onlarca kişi ile paylaşma fırsatı buluyor.

Antalya'da toplam üç gün süren, 22 oturumdan oluşan ve 60 sunumun yapıldığı kongreye 20 üniversiteden 250 öğrenci katıldı. Kongreyi düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencileri ve Felsefe Kulübü yönetim kurulu üyeleri Zeki Özdemir ve Cemal Benzer, bu yılki konuyu "Postmodern Etik ve Mutluluk" olarak belirledi.

Kongrede yapılan sunumlar bir kitapta toplandı.

Kongreyi Akdeniz Üniversitesi Felsefe bölümü öğrencileri Zeki Özdemir ve

Cemal Benzer'in kongre konusunu 'Postmodern Etik ve Mutluluk' olarak belirledikleri kongreye 20 üniversiteden 250 öğrenci katıldı. 3 gün süren ve 22 oturumdan oluşan kongrede toplam 60 sunum yapıldı.

"Postmodernizm'in yarattığı kafa karışıklığı bize bu konuyu seçtirdi"

Zeki Özdemir ve Cemal Benzer, neden bu konuyu seçtiklerini şu şekilde açıkladı: "Tarih boyunca izi sürülen bir "hakikat" kavramının modern sonrası dönemde sarsılmasıyla muğlak bir "durum" ortaya çıkarmıştır. İzi sürülen hakikatler; her dönem farklı bir Paradigmayla ortaya konulmuştur (Arke, töz, din, cogito, akıl, vb. değerler) . Postmodern durumda ise bu değerler sorgulanıp hakikat olma niteliğini kaybetmeye başlamış ve hatta hakikatin varlığı tartışılmıştır. Tartışılan şey "hakikat" olunca; bu misyonu üstlenme iddiasındaki değerler sarsılıp evrenin kenarındaki insanın farkındalığına yol açmıştır. Bu farkındalık hali beraberinde ümitsizliği, yalnızlaşmayı ve mutsuzluğu getirmiştir. Peki ya Postmodern 'gerçeklik' nasıl iş görmektedir, iş görebilir mi ya da hepsinin ötesinde Postmodernizm bize bir 'gerçeklik' sunabiliyor mu? Böyle bir serzeniş Modernizmin 'büyükanlatıları'nı ve çağımızın problematiğini de sorgulama cüretine götürmüş, Postmodern durumda edinilen bir tarz ile paradoksal olarak bir kafa karışıklığına yol açmıştır. Bu kafa karışıklığının bizi sorgulamaya itmesi, 'Postmodern Etik ve Mutluluk' un sorgulanmasının gerekliliğini sunmamıza yol açtı." şeklinde konuştular.

"TÜFÖB, uluslararası özellik kazanmalı"

Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Hasan Aslan, TÜFÖB'e ev sahipliği yaptıklarından dolayı mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "11'si düzenlenen bu etkinliğin uluslar arası bir özellik kazanması gerekiyor. Dünya Felsefe öğrencilerinin katıldığı bir platform oluşturulmalı. Bu kongrelerde tartışılan şeyler, alınan eğitimin yansımasıdır. Bu kongreyi bir aynaya benzetmek mümkündür. Felsefenin ayakta kalması için yapılan güzel bir etkinlik ve bunun sürdürebiliyor olması büyük bir başarıdır."

Sunumların toplandığı kitapla ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.facebook.com/pages/Felsefe-Tarihi/170350071657 linkinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Felsefe kongresi bu yıl Akdeniz’deydi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement