"Göçmenlerin Elleri" İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde - Son Dakika
Kültür Sanat

"Göçmenlerin Elleri" İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde

"Göçmenlerin Elleri" İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi\'nde

"Göçmenlerin Elleri" sergisi İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde sergilenmeye başladı.

20.03.2013 15:25

Almanya'nın gelişmesine emek veren Türklerin, yıllar önce gurbete gelirken yanlarında getirdikleri en kıymetli eşyalarıyla çekilen fotoğraflardan oluşan "Göçmenlerin Elleri" sergisi İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde sergilenmeye başladı. Münster Üniversitesi ve Alman Kömür İşletmeleri İdaresi RAG-REWAG tarafından ortaklaşa hazırlanan "Göçmenlerin Elleri – Birinci Kuşak Türk Göçmenleri ve Hatıraları" adlı serginin açılış töreni, 18 Mart 2013 günü İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mahmutbey Yerleşkesi'nde yapıldı.

Almanya'da Duisburg kentinde göçün 50'nci yılında birinci kuşak göçmenleri konu alan, "Göçmenlerin Elleri' isimli serginin fotoğrafçıları Münster Üniversitesi Medya Hukukçusu Prof. Thomas Hoeren ve Edzard Herlyn'in yanı sıra Alman Kömür İşletmeleri İdaresi RAG-REWAG Yönetim Kurulu Üyelerinin, açılışa katıldığı fotoğraf sergisi, 29 Mart tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Almanya'ya Türk göçünün 50. yıl kutlamaları çerçevesinde yapılan, Prof. Dr. Thomas Hoeren ile Edzard Herlyn'in danışmanlığında Anadolu insanının Avrupa'daki yaşamını anlatan "Göçmenlerin Elleri" sergisinin konusunu, 22 Haziran 1961 tarihinde Duisburg'un Hamborn ilçesine gelen madenciler ve birinci kuşaktan diğer göçmenler oluşturuyor. Prof. Hoeren, "Sergide konu aldığımız göçmenlerin elleri, gerek bu toplum ve ekonominin kalkınmasına, gerekse ikinci ve üçüncü kuşağın burada daha iyi bir geleceğe sahip olması için uğraşıp didindi ve sonunda da başardı. Bunu daha geniş kitlelere tanıtmak, onların bu başarı öykülerine kamerayla ışık tutmak istedik" dedi.

Duisburg'un Marxloh semtinde, göçmenlerle birlikte büyüdüğünü söyleyen fotoğrafçı Prof. Dr. Hoeren, sergi ile onlara az da olsa vefa borcunu ödemek istediğini belirtti. "Bu yorgun eller, bir taraftan Almanya'nın yeniden inşaası için en ağır işlerde çalışırken, bir taraftan da gelecek kuşaklara gelecek sağladı" diyen Hoeren, serginin, göçmenleri Almanya'ya gelirken yanlarında getirdikleri hatıralık eşyaları ile işlemek ve başarılı hayat hikayelerini bir kere daha vurgulamak için yapıldığını aktardı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Göçmenlerin Elleri' İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement