'Her Zaman Hikayeye Hizmet Ettim' - Son Dakika
Kültür Sanat

'Her Zaman Hikayeye Hizmet Ettim'

\'Her Zaman Hikayeye Hizmet Ettim\'

Dünyaca ünlü yönetmen Peter Weir Boğaziçi Üniversitesi'nde sinema dersi verdi

15.04.2013 08:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi 150. Yıl etkinlikleri kapsamında usta yönetmen Peter Weir'i ağırladı. İKSV ile işbirliğiyle gerçekleştirilen söyleşide Weir,çocukluk yıllarından başlayarak yaşadığı deneyimler ve Hollywood'a uzanan kişisel serüvenini dinleyicilerle paylaştı.

Sinema yazarı Esin Küçüktepepınar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Peter Weir, Gelibolu, Truman Show, Master and Commander gibi sinema tarihindeyerini almış filmlerine dair merak edilen sorulara yanıt verdi.

Yönetmen olmadan önce, gençliğinde uzunca bir süre ne yapacağına karar veremediğini anlatan usta sinemacı gerek lise gerekse üniversitede hiç de parlak bir öğrenci olmadığını söyledi. 1960'ların sonunda gemiyle çıktığı Avrupa yolculuğunun yaşamında önemli bir dönüm noktası olduğunu anlatan Weir,bu yolculukta sahneye koydukları küçük skeçler sonrasında geri kalan yaşamında 'entertainer' (eğlendirici) olmaya karar verdiğini söyledi.

Savaş hikayelerinin her zaman çok ilgisini çektiğini anlatan Weir,Gelibolu filmi için 1976'da Türkiye'ye geldiğini, bölgeyi gördüğünü ve orada yaşanan trajedinin bıraktığı enerjiyi sinemaya aktarmak istediğini söyledi.

Jim Carrey, Mel Gibson, Harrison Ford gibi ünlü oyuncularla çalışan PeterWeir, cast'ın bir film için çok önemli olduğunu ve sınırlarını zorlayan aktörlerle çalışmanın yönetmene de büyük heyecan verdiğini sözlerine ekledi.

''Sinema ile aslında küçükken tanışıyoruz.Çocukken dünya bizler için hem heyecan verici hem de dehşetengiz bir yer. Her zaman gerilim hissediyorsunuz. Bu gerilim ileriki yaşlara geldiğinizde içinizdeki çocukla hala iletişim kurabilmeyi sağlıyor''diyen Weir, bir yönetmen olarak her zaman hikayeye hizmet ettiğini, anonim kalmak istediğini ve bu nedenle hiçbir zaman 'author' yönetmen olmadığını sözlerine ekledi. Ünlü yönetmen sinemada yazarlığın çok önemli olduğunu belirterek ''Çocuklarınızı sinemaya yönlendirecek senizonlara küçük bir kamera vermeye kalkmayın, küçük bir kalem verin'' diye konuştu

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Her Zaman Hikayeye Hizmet Ettim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement