İstanbul Müzik Festivali Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul Müzik Festivali Açıldı

İstanbul Müzik Festivali Açıldı

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Aya İrini Müzesi'nde Düzenlenen Bir Açılış Töreni Ve Konseriyle Başladı.

04.06.2010 15:02

Ceylan Saner'in sunuculuğunu üstlendiği açılış töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın açış konuşmasıyla başladı. Bülent Eczacıbaşı konuşmasında "Bir şenlik coşkusu ile dolmasını beklediğimiz bu günlerde ne yazık ki bizi ulusça derinden sarsmış olan acı olayların büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Tanık olduğumuz insani dram karşısında, sanatın barış ve anlayışa ulaşmadaki gücüne her zamankinden de çok ihtiyaç duyuyoruz. Ümit ediyoruz ki, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali gibi evrensel değerleri yücelten kültür ve sanat etkinlikleri, yaşama ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak gücümüzü artıracaklardır.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak temel hedeflerimiz doğrultusunda etkinliklerimizi geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu gelişimi sağlayabilmek yolunda en önemli ihtiyaçlarımızdan biri, İstanbul'un hem sahnesi hem de seyirci kapasitesiyle büyük etkinliklerin beklentilerini karşılayabilecek konser salonlarına sahip olmasıdır. Bu açıdan, kentimizin en kapsamlı opera ve bale sahnesini barındıran Atatürk Kültür Merkezi'nin hâlâ bizlere geri kazandırılamamış olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda yepyeni bir AKM sahnesinde müzikseverlere konser ve gösteriler sunmayı ümit ediyoruz." dedi.

Törende daha sonra İstanbul Müzik Festivali'ne katkılarından dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, Kadıköy Belediyesi adına Süreyya Operası Genel Koordinatörü Murat Katoğlu ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Üyesi Ataman Onar'a birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

Törende daha sonra Festival Sponsoru Borusan Holding, en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları Enerjisa, Borusan EnBW Enerji, Mercedes-Benz Türk AŞ, National Bank of Greece, Türkiye İş Bankası, İKSV'nin Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Holding ile İKSV'nin Resmi Sponsorları The Marmara Hotels ve DHL Express temsilcilerine birer teşekkür plaketi sunuldu.

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Sponsoru Borusan Holding adına plaket alan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık konuşmasında "Grubumuz uzun bir süredir özellikle eğitim, kültür ve sanat alanlarında pek çok projeyi destekliyor. Bunlar içinde, 2005 yılında 10 yıllık bir süreyle sponsorluğunu üstlendiğimiz Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin, destek verdiğimiz en önemli etkinlik olduğunu düşünüyorum. (..) Klasik müziği daha geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle, geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da festivalin açılış konserini Caddebostan'da kurduğumuz dev ekran ve Borusan Holding'in İnternet sitesinden canlı yayınlıyoruz. bu yıl ayrıca ilk defa Tünel'de kuracağımız dev ekranla da açılış konserimizi canlı yayınla Beyoğlu'na taşıyacağız. Borusan olarak, evrensel dil olan klasik müziğin ülkemizde daha geniş bir tabanda tanınması, sevilmesi ve ayrıca, klasik müzik yoluyla dünya toplumlarıyla aramızda bir diyalog ortamı oluşturulması için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin her yıl Türkiye'de klasik müzik üretimine büyük katkıda bulunan sanatçılara verdiği "Onur Ödülü" bu yıl, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca hem senfonik çalışmaları hem de unutulmaz film müzikleriyle belleklere kazınan, ünlü besteci, araştırmacı, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura'ya verildi. Besteciye ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ise, 21. yüzyılın Mozart'ı olarak adlandırılan, yaşayan en büyük bestecilerden Arvo Pärt'e veriliyor. Arvo Pärt'e ödülü, 7 Haziran Pazartesi akşamı, bestecinin 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ve 2011 Avrupa Kültür Başkenti Tallinn'in ortak siparişi olan yapıtı "Âdem'in Yakarışı"nın dünya prömiyerinin gerçekleştireceği konser öncesinde takdim edilecek.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin açılış töreni, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın açılış konseriyle devam etti.

Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, konserde festivalin bu seneki "Onur Ödülü"ne layık görülen besteci Yalçın Tura'nın "Anadolu'dan" adlı orkestra süitinin dünyada ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Konser, ünlü kemancı Mintco Mintchev tarafından müzikalite ve sahne hâkimiyeti açısından "mükemmel" olarak nitelendirilen, 13 yaşındaki genç keman virtüözü Elvin Hoxha Ganiyev'in seslendirdiği Wieniawski'nin 2 numaralı Keman Konçertosu'yla devam etti.

Festivalin açılış konseri geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da festival sponsoru Borusan Holding tarafından Kadıköy Caddebostan sahili ve Tünel meydanında kurulan dev ekrandan ve www.borusan.com web sitesi üzerinden de canlı olarak izlenebildi.

30 Haziran'a kadar devam edecek 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 600'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. Toplam 21 etkinliğin yer aldığı festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katılıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul Müzik Festivali Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement