'Köprüde Buluşmalar'da Ödüller Sahiplerini Buldu‏ - Son Dakika
Kültür Sanat

'Köprüde Buluşmalar'da Ödüller Sahiplerini Buldu‏

\'Köprüde Buluşmalar\'da Ödüller Sahiplerini Buldu‏

Köprüde Buluşmalar Platformu, sektör temsilcilerini bir araya getirip yeni uzun metraj projelerinin ilk uluslararası sunumunun yapılması için olanaklar yaratmaya devam etti

15.04.2011 11:04

İstanbul Film Festivali kapsamında, 11 Nisan Pazartesi günü Palais de France'da gerçekleşen Türkiye- Fransa Ortak Yapım Toplantılarında başvurular arasından seçilen 10 projenin sahipleri aralarında Fransa Ulusal Sinema Merkezi CNC'nin uluslararası ortak yapımlar sorumlusu Julien Ezanno, Arsam International'dan Ilann Girard, Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde ödüllü filmi Üç Maymun'un Fransız ortak yapımcısı Stephane Parthenay(Pyramide Production), Before the Rain ve No Man's Land'in yapımcısı olarak zihinlerde yer eden Cedomir Kolar'ın (A.S.A.P) da bulunduğu yapımcılarla görüştüler. Görüşmeler sonucunda ortak yapımlar için temeller atıldı.

12 Nisan Salı günü Fransız Kültür Merkezi'nde devam eden Köprüde Buluşmalar seminerleri altıncı yılında da büyük ilgi gördü. Seminerler kapsamında gerçekleşen Türkiye-Fransa ortak yapımında iki ülkenin arasındaki ortak yapım koşulları, biri yapımı tamamlanmış, ikisi yapım aşamasında olan toplam üç proje üzerinden, sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Sinema'da dijitale geçiş üzerine yapılan panelde ise Fransa ve Türkiye'de sinemada dijital teknolojinin getirdikleri ve Yeni Medya konuları tartışıldı.

Film Geliştirme Atölyesi'nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Başvuran projeler arasından seçilen 12 proje sahibi aralarında Cinemart, Sofia Film Lab, Israil Film Fonu, Eurimages, ARTE, Binger Lab, Fortissimo Films ve Berlinale Co-Production Market temsilcilerinin de bulunduğu 11 kişilik jüri ile görüştüler.

Görüşmeler sonucunda seçilen Mahmut Fazıl Coşkun'un "Yozgat Blues", Nesimi Yetik'in "Toz Ruhu", Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın "Mavi Dalga" adlı projelerine ödülleri 14 Nisan Perşembe akşamı Cezayir'de düzenlenen törende takdim edildi. Serhat Karaaslan'ın "Sidar" isimli projesi ise jüri üyelerince övgüye değer bulundu.

"Yozgat Blues" adlı projesiyle Mahmut Fazıl Coşkun'a, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10.000 USD destek ödülünün yanı sıra Melodika tarafından verilen 25.000 TL değerinde Ses Post Prodüksiyon destek ödülü takdim edildi.

Nesimi Yetik, "Toz Ruhu" adlı projesiyle, Fransız film endüstrisinin belkemiğini oluşturan Ulusal Fransız Sinema Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro değerinde destek ödülünü kazandı.

Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın projesi "Mavi Dalga", bu sene ilk defa verilmeye başlanan 2500 Euro değerinde Binger Lab Senaryo Danışmanlığı bursuna layık görüldü. Uluslararası film endüstrisinde saygın bir yeri olan ve özellikle senaryo doktorluğu ve proje danışmanlığı konusunda uzmanlaşmış Hollandalı film kurumu Binger Lab tarafından bu yıldan itibaren verilmeye başlanan Binger Lab senaryo danışmanı ile birebir ve skype üzerinden çalışmayı kapsıyor.

Seçilen projelere ödüllerini, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hüseyin Coşan, Fransız Konsolosluğu Kültür Ataşesi Luciano Rispoli, Binger Lab Artistik Direktörü Marten Rabarts ve Melodika ortaklarından Didem Oğuz takdim etti.

Törende ayrıca, geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Platformu, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğinde oluşturulan ve iki ülke arasındaki ortak yapımlar için yeni bir teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye- Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenecek projeler de açıklandı. Başvuru yapan 13 proje arasından kurum temsilcilerinden oluşan jüri tarafından oybirliğiyle seçilen 7 proje toplam 100.000 Euro fon ile desteklenecek. Her üçkurumun temsilcileri "projelerin yüksek kalitesine dikkat çekerken, gelecekte ortaya çıkabilecek yeni Türk-Alman ortak yapımları için heyecanlandıklarını ve birlikte çalışmaktan zevk aldıklarını" ifade ettiler. Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu için yeni başvurular 1 Kasım 2011 tarihine kadar kabul edilecek.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu'nun destek vereceği 7 proje şunlar:

Semih Kaplanoğlu - Yaz Sonu (Late Summer)

Ortak Yapımcılar: Kaplan Film (TR) Heimat Filmn (DE)

• Seyfi Teoman - Evliya (Saınts)

Yapımcı: Bulut Film (TR)/Unafilm

• Hüseyin Karabey - Come to my Voice

Yapımcı: ASI Film/ Neue Mediopolis / EY Films (prodüksiyon için)

• Martina Priessener - A Road Named Desire

Yapımcı: Inselfilm/ Kaplan Film

• Asli Özge - Auf einmal (Ansızın)

Yapımcı: EEE Film/ Liman Film

• Tunç Şahin - Ballad of Yemen (Yemen Türküsü)

Yapımcı: Yeni Bir Film/ Looks Filmprouktion

• Heiko Aufdermauer - Fünfte Farbe (The Fifth Colour)

Yapımcı: City West/ Anka Film

Köprüde Buluşmalar platformu uluslararası yolculuklarında sinemacılarımızın yanında olmayı ve sinemamızda yeni çıkışlara destek vermeyi hedefliyor. Sinemacılar için projelerini sunacakları uluslararası bir platform sağlamak ve yapım sürecini başlatmaları için gerekli desteği bulmalarına olanak veren Köprüde Buluşmalar Platformu, önümüzdeki yıllarda da İstanbul Film Festivali kapsamında Avrupa'dan kurum temsilcileri ile Türkiye'den filmcileri buluşturmaya devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Köprüde Buluşmalar'da Ödüller Sahiplerini Buldu‏ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement