UNESCO Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi'nin 10. yıldönümü dolayısıyla, "Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin 10 Yılı" başlıklı bir konferans düzenlendi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşen konferansta konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, sözleşmenin insanlık adına, varlığı koruma hissini aşıladığını söyledi.
Kültüre günümüzde daha fazla önem gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Oğuz, "İnsanlığın geleceğini korumak için, kültürden yararlanmak düşüncesiyle kültüre bakıyoruz. Bu bakışın da hepimiz için gerekli bakış olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Öcal Oğuz, sözleşmeyi Türkiye'ye yaymak ve herkesin sözleşmeyle tanışmasını sağlamak üzere ilk adımları attıklarını belirterek şunları aktardı:
"Birinci adım olarak, UNESCO bünyesinde ihtisas komitesini kurduk. Sözleşme metnini Türkçe'ye çevirdik ve Türkiye'nin resmi metni olmasını sağladık. Bu resmi metin üzerinden, Türkiye'de bazı farkındalık çalışmaları yaptık ve bu çalışmalarından birini de İstanbul'da gerçekleştirdik. İstanbul rastlantısal bir şehir değil. Çünkü kültürel ifadelerin çeşitliliği bence en iyi bu şehirde anlaşılır."
Konferansa katılan UNESCO Almanya Milli Komisyonu Kültür, Dünya Belleği Bölümü Yöneticisi Christine Merkel de "Kültürel Yönetişim 2030" adlı sunumunda, sözleşmenin kapsamını, yönetişim için gerekli olan şartları ve yönetişimin gelişme aşamalarını anlattı.
Üç oturumdan oluşan konferansın "Sözleşme'nin Görünürlüğü ve İçeriği" isimli ilk oturumunda Doç. Dr. Serhan Ada, Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanlığı Koordinatörü Çağrı Çakır ve Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Koalisyonları Federasyonu Genel Sekreteri Charles Vallerand, sözleşmenin içeriğine ve uygulanışına dair bilgi verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Abdurrahman Çelik, SE-YAP Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Özbatur Atakan, MÜ-YAP Genel Koordinatörü Bülent Forta, YEKON Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kasapoğlu, Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan ve YAYBİR Temsilcisi Tuğrul Paşaoğlu'nun yer aldığı ikinci oturumda da "Sözleşme Kapsamında Kültür Endüstrileri", "Dijitalleşme" ve "Dijital Haklar" konuşuldu.
Etkinliğin üçüncü oturumunda ise Prof. Dr. Nilüfer Timisi, Sosyal Güvenlik Kurumu Daire Başkanı Savaş Alıç, şarkıcı Jehan Barbur, Derya Durmaz ve Sedef Erken, "Sanatçının Hakları ve statüsü" konularını anlattı.
Konferans, bu yıl 10. yıldönümünü kutlayan Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi'nin Türkiye'deki bilinirliğini artırmak, kamuoyunun, kültür sektörleri temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve sanatçıların ilgisini uyandırmak ve Sözleşme'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce onaylanması çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Son Dakika › Kültür Sanat › Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin 10. Yılı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?