Lübnan'da Bir Türk Köyü: Kavaşra - Son Dakika
Kültür Sanat

Lübnan'da Bir Türk Köyü: Kavaşra

Lübnan\'da Bir Türk Köyü: Kavaşra

Türk bayraklarıyla süslü Kavaşra köyünde, Türkçe'nin yanı sıra kültür de yaşatılmaya çalışılıyor Türkiye'nin 1980'lerde bu köye duymaya başladığı ilgi, 2010'da Başbakan Erdoğan'ın ziyaretiyl...

04.12.2013 11:38

HAMZA TEKİN - Lübnan'da Türk bayraklarıyla süslü Kavaşra köyünde, dilin yanı sıra Türk kültürü de yaşatılmaya çalışılıyor.

Lübnan'ın kuzeydeki Akkar bölgesinde yer alan ve bugün 2 bin 800 kişinin ikamet ettiği Kavaşra köyü, Osmanlı Devleti'nin 1917'de bölgeden çekilmesine rağmen, Türkiye'yle bağlantısını koparmamış. Türk bayraklarıyla süslü Kavaşra köyü sakinlerinin Türkiye'ye ve kökenlerine olan bağlılığı bir asır sonra daha da artmış görünüyor.

Türkiye'nin Kavaşra köyüne 1980'lerde duymaya başladığı ilginin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılındaki ziyaretinde, lisenin açılışına katılmasıyla taçlandırıldığı ifade ediliyor.

AA muhabirine konuşan Kavaşra köyü muhtarı Mustafa Hudr, Türkiye'nin bölgeye yaptığı yardımlara değindi.

Hudr, "Bizim Türkiye'yle olan ilişkilerimiz uzun bir geçmişe dayanıyor. Türkiye, son dönemde burada önemli projelere imza attı. Şu an için köye yaptığı en büyük hizmetlerden biri, gençlere Türkiye'de eğitim görmeleri için burs verilmesidir" dedi.

Türkiye'nin yardımları çerçevesinde evlere içme suyu getirildiğini aktaran Hudr, bir diğer önemli hizmetin de köyde lise açılması olduğunu vurguladı.

"Ay yıldızlı evler, Türkiye'ye duyulan sevginin ifadesi"

Tarım ve hayvancılığın yapıldığı Kavaşra köyünde neredeyse evlerin tamanının duvarlarının ay-yıldızlı Türk bayrağıyla süslenmiş olması dikkati çekiyor.

Türkiye'ye duyduğu sevgiyi, evini Türk bayrağıyla boyatarak ifade eden Halid Esad, "Türkiye'ye sevgimi bu şekilde göstermek istedim. Bir gün inşallah Türk vatandaşı olurum" ifadesini kullandı.

-"Türk vatandaşlığı talebi"

Köy sakinleri, son dönemlerde Türk vatandaşlığı almak için de yoğun bir çalışmanın içine girmiş bulunuyor. Gerekli belgeleri hazırlamaya çalışan bir çok köylü, en kısa zamanda Türk vatandaşlığına geçmeyi istiyor.

Türk olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Mahmud Ahmedeş, "Biz Türküz, Osmanlı Devleti bu topraklardan çekildiği zaman burada kalmayı tercih ettik.Türkiye'yi seviyoruz, onu sevenleri de seviyoruz. Bugün Türkiye'nin gelmiş olduğu noktadan ötürü de gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Türkiye sayesinde Kavaşra köyünün adının duyulduğunu belirten Ahmedeş, son dönemlerde Türkiye'nin köye yaptığı katkıların arttığını vurguladı. - Lübnan

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Lübnan'da Bir Türk Köyü: Kavaşra - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement