Lübnan'da "Düşler Sarayı" - Son Dakika
Kültür Sanat

Lübnan'da "Düşler Sarayı"

Lübnan\'da "Düşler Sarayı"

"Düşler Sarayı", Arap, Roman, Mısır, Fenike medeniyetlerini ve üç semavi dinin sembollerini 4 duvarı arasında bir araya getiriyor.

20.12.2013 12:17

HAMZA TEKİN - Lübnan'daki "Düşler Sarayı", Arap, Roman, Mısır, Fenike medeniyetlerini ve üç semavi dinin sembollerini 4 duvarı arasında bir araya getiriyor.

Düşler Sarayı, çeşitli taşları, süslemeleri ve muhteşem mimarisiyle hayalleri gerçeğe dönüştürüyor.

1991'de Lübnan'ın kuzeyindeki Bahun kasabasında inşa edilmeye başlanan Düşler Sarayı, ülkede eşsiz sanat müzesi olarak biliniyor.

Mozaik, akik, granit gibi renkli taşlarla kaplı iki katlı müzede, semavi dinlerin kitapları, peygamber isimleri gibi Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam dinini sembolize eden ayrıntılar dikkati çekiyor.

Büyük sedir, değirmen, testi, havan gibi Lübnan kültür mirasının örneklerine de yer verilen müzede, çocuklar için yapılan Sindirella arabası, Alaaddin'in Sarayı ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

AA muhabirine konuşan müzenin kurucusu Muhammed Huşer'in oğlu Rabi, babasının kişisel becerisiyle düşüncelerini aksettirebileceği saray inşa etme kararı alarak, heykeller, sıradışı maketler yaptığını ve bunları önceden tasarlamadan içinden geldiği gibi süslediğini belirtti.

Henüz tam anlamıyla bitmediğini belirttiği sarayın maliyetinin şu ana kadar 1 milyon doları bulduğunu söyleyen Rabi, "Babam gerçekten dindar bir adam ve bu yönünü işine, sanatına yansıttı. Müzede bulunan eserler de ziyaret eden herkeste hayranlık uyandırıyor" dedi.

Babasının birkaç yıl önce vefat ettiğini, sarayı babasının yöntemiyle tamamlama görevini kendisinin üstlendiğini ifade eden Rabi, ekonomik şartlar ve vakit darlığı nedeniyle işlerin biraz yavaş ilerlediğini vurguladı. Rabi, bu tür projeleri önemseyenlere sarayın turistik mekana dönüştürülebilmesi için yardım çağrısında bulundu. - Beyrut

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Lübnan'da 'Düşler Sarayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement